• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Seagull'den Port Akdeniz'de tatbikat

Seagull'den Port Akdeniz'de tatbikat
Antalya Limanı'nda Dünya Çevre Günü'nde denizde olası kazalarla akaryakıt kirliliğine yönelik tatbikat gerçekleştirildi.

Antalya Konyaaltı PortAkdeniz Liman İçi ve Şamandıralar Bölgesi’nde 5312 sayılı Kanun kapsamında “olası bir deniz kirliliği halinde alınacak önlemler ve en kısa sürede müdahale edebilmek” amacıyla deniz kirliliği tatbikatı yapıldı.

Tatbikata; Akdeniz Akaryakıt A.Ş., Çekisan Depolama Hizmetleri A.Ş. Antalya Terminali, Shell &Turcas Petrol A.Ş. Antalya Dolum Tesisleri, Asçimport ve Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş. (Port Akdeniz) ile SEAGULL Martı Deniz Temizliği ltd. Şti.’den yetkililer katıldı. Tatbikatta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Antalya Valiliği, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı, Antalya Liman Başkanlığı, Antalya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi’nden
ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilciler de gözlemci olarak yer aldılar.

5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun kapsamında Antalya’da bulunan limanlar ve şamandıralar bölgesinde olası bir petrol veya türevinin deniz kirliliği yaratma riskine karşı hazırlıklı olmak yapılan tatbikatta birinci seviye müdahale gerektiren bir olay canlandırıldı. Senaryo çerçevesinde gerçekleştirilen tatbikat ile deniz kirliliğine müdahale ve temizlik yapıldı.

Saat 10.00’da başlayan tatbikata Akdeniz Akaryakıt A.Ş., Çekisan Depolama Hizmetleri A.Ş. Antalya Terminali, Shell &Turcas Petrol A.Ş. Antalya Dolum Tesisleri, Asçimport ve Port Akdeniz personeli ile denizdeki petrol kirliliğine müdahale etme konusunda yetkilendirilmiş acil müdahale firması SEAGULL Martı Deniz Temizliği ltd. Şti. yetkilileri katıldı.

Senaryo gereği ÇEKİSAN Depolama Hizmetleri Antalya Terminali’nde şamandıralarında bulunan Alev Kaman Tankeri’ndeki gemi operasyonları sırasında hortum yırtılması sonucu denize motorin dökülmesi üzerine kirlenme olayı terminal personeli, komşu tesisler ve acil müdahale gemisi SEAGULL EGE 7 haberdar edildi. ÇEKİSAN Acil Müdahale Personeli de olay bölgesinde SEAGULL EGE 7’ye destek verdi. SHELL&TURCAS PETROL A.Ş ve AKDENİZ AKARYAKIT A.Ş. Acil Müdahale Personelleri de anafor sebebiyle şamandıralara yönelebilecek kirliliğe karşı önlem almak amacıyla 100’er metre şişme tip bariyeri kendi şamandıra bölgelerinde serdi. Port Akdeniz Acil Müdahale Personeli ve ASÇİMPORT Acil Müdahale Personeli desteğiyle kirliliği kontrol altına aldıktan sonra skimmer ile toplama operasyonu başladı. Limandaki çalışmalar ASÇİMPORT Acil Müdahale Personeli’nin desteğiyle tamamlandı ve müdahale sonrası oluşan toplam 9 m3 su karışık motorin ve 2 m3 kontamine katı atık lisanslı depolama araçlarıyla bertaraf tesisine gönderilerek tatbikat sona erdi. Tatbikatın sonunda bir de değerlendirme toplantısı yapıldı.

Antalya bölgesi kıyı tesisleri acil müdahale personelinin organizasyon etkinliğini test etmek ve acil müdahaledeki tecrübesini daha da artırmayı amaçladıklarını belirten Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, şunları söyledi:

"Personelin ekipman kullanımına etkinlik kazandırmak, doğru, etkili ve hızlı müdahalede sistemlerinin önemini göstermek, ekipman ve malzemelerin yeterliliğini, kullanılabilirliğini test etmek, müdahale esnasında personelin stratejik karar verebilirliği, aldığı karar ve talimatı uygulayabilirliği ve sorumluluk alabilirliği gözlemlemek, birimler arasındaki haberleşmenin standartlara uygunluğunu test etmek için bu tatbikatı gerçekleştirdik."

Terminaller, rafineriler, depolama tesisleri, şamandıra tesisleri gibi kıyı tesislerine hizmet veren acil müdahale firması SEAGULL, son bir ayda Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ Bölgelerinde toplam 6 tatbikat gerçekleştirdi. Söz konusu tatbikatlar TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi, Aygaz Yarımca Terminali, Altaş Ambarlı Liman Tesisleri, TPAO Çayağzı Doğalgaz Üretim Tesisleri (Adapazarı-Akçakoca), Evyapport (Kocaeli) ve TPAO Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tesisi’nde (Silivri) yapıldı.

kirlilik-tatbikat.jpg

tatbikat.20130605155839.jpg

tatbikat1.20130605155852.jpg

tatbikat2.20130605155906.jpg

tatbikat3.20130605155918.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim