• BIST 9102.02
  • Altın 4285.758
  • Dolar 39.5533
  • Euro 45.5397
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 32 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 28 °C
  • Çanakkale 29 °C

Savarona yatı artık devlet büyüklerini ağırlayacak

Savarona yatı artık devlet büyüklerini ağırlayacak
10 aydır bakım çalışmaları yapılan Atatürk'ün yatı Savarona , bundan sonra Atatürk döneminde olduğu gibi devlet büyüklerinin tarihi toplantılarına ev sahipliği yapacak ve önemli misafirlerini ağırlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devralınan Atatürk'ün yadigarı Savarona yatı, seçkin günlerine tekrar kavuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün  son günlerini geçirdiği 83 yıllık Savarona, bakanlık tarafından 10 ay süren restorasyon ve bakımın ardından devlet büyüklerinin tarihi toplantılarında ve önemli kabullerinde kullanabilmesi için son aşama olan "tecrübe seferi"nden de başarıyla döndü.

Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2013 yılının sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kiralık bulunduğu  iş adamı Kahraman Sadıkoğlu'ndan devralınan Savarona'daki bakım ve restorasyon sona erdi. 

İstanbul Kuruçeşme Limanı'nda ocak ayından bu yana demirli bulunan Atatürk'ün yadigarı  yat, tarihine yakışır  şekilde devlet büyüklerinin Türkiye'de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere hazırlandı. 

Tarihi yat, önemli konuklarını ağırlamadan önce "tecrübe seferi" için Kuruçeşme Limanı'ndan demir aldı. Vatandaşların meraklı bakışları altında bütün ihtişamıyla İstanbul Boğazı'ndan geçen yat, Avşa'ya gitti. 

Halen dünyanın en güzel yatlarından biri olma özelliğini koruyan Savarona, seferini  başarıyla gerçekleştirdi. 

Tarih kokan Savarona

Başta Atatürk'ün kaldığı oda olmak üzere bütün odaların ve diğer birimlerin tek tek elden geçirildiği yat, bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde hazırlandı.

Yatın bakımında ince elendi sık dokundu. Savarona'nın elektronik tesisatı ve cihazları başta olmak üzere lüzum görülen kısımları yenilendi, her yeri boyandı. Savarona, son teknolojiyle de donatıldı.

Gemide dinlenme salonu ve süitlerin yanı sıra Türk ve dünya mutfağından yemeklerin yapılabildiği son teknoloji ile donatılmış mutfak da yer alıyor. 

Şu anda koltuk grupları ile bir piyanonun süslediği geniş salonu ise gerektiğinde oturma, gerektiğinde yemek, gerektiğinde ise geniş katılımlı toplantılar için düzen alınabilecek şekilde düşünüldü.

Atatürk'ün odası ilgi çekecek

Savarona'da en çok ilgiyi Atatürk'ün kaldığı oda çekiyor. Atatürk'ün 55 gününü geçirdiği odaya, söz konusu dönemde çalışma odası olarak kullandığı bölümden girilebiliyor. Odaya girişte sağda "Atatürk" yazılı tabela göze çarpıyor.

Atatürk'ün çalışma odasında fotoğraflarından oluşan albümler, çok sayıda kitap ve Savarona'ya ait yazılı belgeler bulunuyor.

Mustafa Kemal'in odasına girince her şeyin  o döneme uygun şekilde yerleştirildiği görülüyor. Selanik'te kullandığı belirtilen ahşap karyolası ve yatağı, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 

Atatürk'ün fotoğraflarının da yer aldığı odada üzerinde MKA yazılı sigarasının yanı sıra mendili ve eldiveni dikkati çekiyor. Atatürk'ün el yazısının yer aldığı tabloyla Cumhurbaşkanlığı forsu, bardakları, bastonu da odada bulunan diğer eşyalardan bazıları.

Geminin güvertesine çıkış noktasında bulunan ve Savarona'ya ait o dönemden kalma tek belge olan kroki de gözlerden kaçmıyor.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Serkan Sürer
21 Ağustos 2014 Perşembe 14:54
14:54
Devlet teknemize Milli klasımız Türk Loydu yakışır.
88.242.21.60
Osman
21 Ağustos 2014 Perşembe 14:05
14:05
Savaronanın klaslamasını Rina yapıyor sanırım. Kendisini ölürken dahi Türk hekimlerine bırakan Atamızın yatınında, Türk Loydu klaslı olması kaçınılmazdır. Burda kimse maddi açıdan konuyu değerlendirmesin. Millileşmenin adımlarını heryerde hissetmeli ve hissettirmeliyiz. En kısa zamanda bu yanlıştan dönülüp ve gerekli girişimlerin yapılacağından eminim.
Saygılar.
212.156.27.142
NEDİM GÜR
21 Ağustos 2014 Perşembe 10:42
10:42
DEVLETİN DEĞİL YETİM HAKKIYLA SALTANAT SÜRENLERİN EMRİNDE.
78.189.148.52
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim