• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Sarıkamış Deniz Şehitleri Ereğli'de anıldı

Sarıkamış Deniz Şehitleri Ereğli'de anıldı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek ekipmanlar taşırken batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri yağmur altında düzenlenen törenle anıldı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek ekipmanlar taşırken batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri yağmur altında düzenlenen törenle anıldı.

Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına Karadeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde Ereğli Belediyesi'nce sahil bandına dikilen "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı"nda anma töreni düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Harekatı'nı yansıtan anıtta şehitlerin adlarını yaşattıklarını söyledi.

Törenin yağmur altında gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu anlatan Posbıyık, "Bugün üşümenizden, ıslanmanızdan, yağış altında kalmanızdan ben son derece mutlu oldum. Bu acıları çeken insanlarımızı bu yağmurun altında hatırlamamız ve bir anı olarak geleceğe taşımamız önemli" dedi.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Çanakkale'nin ardından en çok şehit verilen bölgenin Sarıkamış olduğunu belirterek, "Türkiye'nin her karış toprağı şehit kanıyla yoğrulmuştur. Bugün hür ve bağımsız olarak yaşadığımız topraklar hep bedel ödenerek kazanılmıştır, bunların kıymetini iyi bilmeliyiz" diye konuştu.

Olayı uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkaran ve anma törenlerinin yapılmasına vesile olan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de arkasında donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatının başarılı olamayacağını vurgulayarak, "Karadeniz'in karanlık sularından çıkan bu olay burada anıtlaştı ve her yıl tören düzenleniyor. Ben her yıl aralık ayında misafirlerimi alıp Soğanlı, Allahu Ekber dağlarına götürüp sabaha kadar eksi 28 ve eksi 30 derecede nöbet tutturuyorum. Bu yağmur mübarek olsun, herkes ıslansın, lütfen üşüyün, hissedin" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler ve protokol üyelerinin ıslandığı törende, Prof. Dr. Sönmez, Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık ile Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Albay Yalçın Enç'e hediye takdim etti.

Törene, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

-Gemilerin batırıldığı olay-

Ereğli Belediyesi'nin derlediği bilgilere göre, 3 geminin batırıldığı olay şöyle gerçekleşti:

"Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı.

Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış'a ulaşacaktı.

Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemimiz Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte çok kısa süre içinde denize gömüldü."

bahri_bezmi_mithat_gemi.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
serkan tiryaki
20 Mart 2016 Pazar 15:01
15:01
büyük dedem mustafa oğlu halil tiryaki .o gemilerden sag kurtulan askerlerden birisi .10 yıl sibiryada esir kalıp memlekete geri dönmüs
85.108.82.67
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim