• BIST 9777.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Sarayburnu Limanı’na 2022 yılında 35 adet yolcu gemisi yanaşacak

Sarayburnu Limanı’na 2022 yılında 35 adet yolcu gemisi yanaşacak
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin 2019-2020 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları görüşüldü.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, TBMM KİT Komisyonunda yaptığı sunumda 1997’de kurulan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olup temel amacının, görev ve sorumluluk sahalarında gemilerin seyir emniyeti ile denizde can, mal, çevre güvenliğini arttırmak, deniz haberleşmesini sağlamak ve faaliyet konuları ile ilgili tüm cihaz ve tesisleri kurup işletmek olduğunu söyledi.

Genel Müdürlüğün 3’ünde otorite olmak üzere 8 temel alandaki faaliyetlerini 7 gün 24 saat esasıyla aralıksız olarak sürdürdüğüne dikkati çeken Ünüvar, faaliyet alanları hakkında bilgi verdi.

Ünüvar, Genel Müdürlük olarak kılavuzluk hizmetinin artmasına bağlı olarak satışlarının da arttığına dikkati çekerek kılavuzluk, römorkör ve diğer hizmetler tarifesinde yüzde 10 artışla yıllık 10.65 milyon dolar ilave gelir elde edildiğini bildirdi.

İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilere refakat hizmeti verildiğini anımsatan Ünüvar, “Türk Boğazları’nda 200 metre üstü tehlikeli yük taşıyan gemilere verilen refakat hizmeti 175 metreye düşürüldü. Bu düzenlemeyle yıllık 14 milyon dolar ilave gelir bekleniyor” diye konuştu.

Yurtdışı kaynaklı olarak kurulan Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’nin HAVELSAN ile radar ve elektro optik sistemlerini sağlayan alt yüklenicisi ASELSAN’a ihale edilen Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Yükseltme Projesi ile kuruluşun katkılarıyla yerli ve milli olarak yenilendiğini ifade eden Ünüvar, sistemin bu yılı içinde kullanılacağını kaydetti.

 “SALGININ SEYRİNİN DÜŞMESİYLE KRUVAZİYER LİMANLARDA CANLANMA OLDU”

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şirvan Çalışkan da konuşmasında, kuruluşun 1993’te özelleştirme kapsamına alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlandığını anımsattı.

Kuruluşun mülkiyetinde bulunan ve 1997’den başlayarak mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla işletme hakkının devri yöntemiyle 13 limanın özelleştirildiğini anlatan Çalışkan, kuruluşun, İstanbul Sarayburnu Limanı’nda, Kabatepe Limanı’nda, Gökçeada Uğurlu, Gökçeada Kuzu limanlarında ve Kuruçeşme Rıhtımı’nda limancılık hizmetlerini yerine getirdiğini aktardı.

Ülkenin kruvaziyer liman kapasitesini artırmak amacıyla İstanbul Sarayburnu Limanı’nın da bu alanda hizmet verebilmesine yönelik olarak gerekli alt ve üst yapı çalışmalarının bitirildiğini ve deniz hudut kapısı olarak hizmet vermeye başladığını dile getiren Çalışkan, şöyle konuştu:

“COVID-19 salgını nedeniyle kurvaziyer limanlarının faaliyetleri durma noktasına gelmiş ancak salgının seyrinin düşmesiyle kruvaziyer limanlarda tekrar canlanma olmuş, Sarayburnu Limanı’mıza 2022’de yaklaşık 35 ve 2023’te yaklaşık 50 kruvaziyer yolcu gemisi için şimdiden ön rezervasyon alınmıştır.”

Komisyon üyelerinin görüş, öneri ve sorularının ardından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 2019-2020 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları ibra edilirken Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin 2019-2020 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları genel görüşe sunuldu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim