• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Samsun açıklarında 23 gemi bir yıldır bekliyor

Samsun açıklarında 23 gemi bir yıldır bekliyor
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelme eğilimine girmesi deniz taşımacılığında umutları yeniden yeşertti. Bir yıldır Karadeniz açıklarında bekletilen 23 gemi Rusya’ya mal götürmek için ilişkilerin düzelmesini bekliyor

Ulusoy Denizcilik Karadeniz Ro-Ro Samsun Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Rusya ve Türkiye’nin birbirlerine muhtaç iki ülke olduğunu belirterek, Ro-Ro seferlerinin durmasından Rusya’nın Türkiye’den daha fazla etkilendiğini söyledi.

AYLARDIR AÇIKTA BEKLİYORLAR

Ro-Ro seferlerinin durmasının ardından Rusya’nın malları diğer ülkelerden daha pahalıya ithal ettiğinin altını çizen Tuncer Üçüncüoğlu, “Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından Ro-Ro taşımacılığı tamamen kapandı. Domates, narenciye ihracatımız sıfırlandı. Samsun’dan Rusya’ya 23 tane gemi çalışıyordu. O gemiler liman açıklarında aylardır bekliyorlar. Bu gemilerin günde 300 dolar durduğu yerde masrafı var. İki ülkenin arasının tekrardan düzelip mal götürmek için bekliyorlar" diye konuştu.

BİZ ONLARA ONLAR BİZE MUHTAÇ

"Biz ülke olarak ne kadar Rusya’ya muhtaçsak, Rusya da bize o kadar muhtaç" diyen Üçüncüoğlu, her iki ülkenin ekonomileri arasında çok büyük menfaat birliği olduğunu belirtti. Rusya'daki ithalatçıların da ilişkilerin tekrar başlaması yönünde Rus yönetimine büyük bir baskı yaptıkları bilgisini aldığını dile getiren Üçüncüoğlu, "Seferlerin bitmesinden sadece Türkiye zarar görmedi. Biz bir zarar gördüysek, Rusya on zarar gördü. Rusya’da domatesin kilosu 1 liraydı, şimdi domatesin tanesi 7 lira. Rusya’da büyük bir pahalılık var. Bu durum ekonomik olarak Rusya’yı daha çok etkiledi. Rusya’nın zararı bizim zararımızdan on kat daha fazla oldu. Rusya ile Türkiye birbiriyle iyi geçinmeye muhtaç olan iki ülkedir. Biz Rusya’ya ne kadar lazımsak, Rusya da bizim için o kadar lazım. Her iki ülkenin de karşılıklı menfaatleri var. Rusya bizden almadığı malları Güney Amerika’dan getiriyor. Daha pahalıya mal ediyor. İlerleyen günlerde ilişkilerin düzeleceğini umuyorum” diye konuştu.

15 BİN TON MAL TAŞIYORDU

Samsun Limanı’ndan 23 geminin hiç durmadan Rusya-Samsun arasında Ro-Ro taşımacılığı yaptığını ifade eden Üçüncüoğlu, “Samsun’dan Rusya’ya 23 tane gemi devamlı taşımacılık yapıyordu. O 22 gemi şimdi 5 günde bir sefer yapsa 22 gemi toplam 66 bin ton mal taşır. Yani Rusya’ya günlük 15 bin ton mal gidiyordu. Rusya ile Türkiye’nin arası son görüşmelerden sonra düzelecek gibi görülüyor. Rusya’da halk da devleti sıkıştırmaya başladı. Rus vatandaşların da dayanma gücü kalmadı. İki devlet de birbiriyle işbirliği yapmak zorunda. Zaten dünyada deniz taşımacılığı çok kötü günler yaşıyor. 6 sene önce tonunu 30 dolara taşıdığımız malı bugün 10 dolara, yani 3’te 2 fiyatına taşıyoruz. Bu gelişmelerin ardından seferler tekrar başlarsa Rusya-Türkiye deniz taşımacılığı tekrardan hareketlenir” dedi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim