• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kızıldeniz'deki rota değişimi karbon emisyonunu artırıyor

Kızıldeniz'deki rota değişimi karbon emisyonunu artırıyor
Kızıldeniz'deki ticaret yollarının sürekli kesintiye uğraması ve gemilerin Süveyş Kanalı'ndan ayrılmasına neden olması nedeniyle gemi emisyonlarının artması bekleniyor.

Asya'dan Avrupa'ya giden kargo gemileri artık Süveyş Kanalı yerine Afrika'nın güney ucundan gitmek zorunda kalıyor. Bu güzergâh değişikliği, seyahat sürelerinin üçte birden fazla artmasına neden olabilir, bu da emisyonların ve yakıt tüketiminin artması anlamına geliyor. Pek çok gemi Süveyş Kanalı'nı kullansa da, Avrupalı ​​tüketicilere gönderdikleri mal ve bileşenleri almanın yalnızca birkaç alternatifi olduğundan konteyner gemilerinin bu durumdan en çok etkilenmesi bekleniyor.

Elektronik, giyim, mobilya ve spor salonu ekipmanları gibi tamamlanmış ve yarı mamul ürünlerin nakliyecileri, alternatif üreticiler bulabilecek ham petrol, yakıt, cevher ve tarım ürünleri sevkiyatlarına kıyasla çoğunlukla yalnızca Asya merkezli üreticilere güveniyor. Sonuç olarak, Avrupa'nın tüketici sermayelerine ulaşmak için daha uzun bir yol seçmek zorunda kalıyorlar.

Örneğin, Shenzhen'den Avrupa'nın en büyük konteyner limanı olan Rotterdam'a gidecek bir geminin, geçmişte Süveyş Kanalı'nı kullanırken kat edeceği yaklaşık 31 gün yerine artık neredeyse 13.000 deniz mili kat etmesi ve Güney Afrika'da en az 41 gün geçirmesi gerekecek. Bu değişiklik nedeniyle, nakliye şirketleri iş gücü, yakıt ve gemi kirası için daha fazla ödeme yapıyor ve kararlaştırılan teslimatlar için gecikme cezaları olasılığı da artıyor.

Ayrıca, daha uzun seyahat mesafeleri yolculuk sırasında emisyonların artmasına neden oluyor. Ortalama 150.000 metrik ton yük taşıyan bir konteyner gemisi, Süveyş Kanalı üzerinden Çin'in güneyinden Rotterdam'a yaptığı her yolculuk sırasında 41.000 ton karbondioksit salacak. Ancak Afrika'nın güney ucundaki rota izlendiğinde bu salım miktarı yaklaşık 55.000 tona çıkıyor. Bu da Avrupa'ya daha uzun bir yolculuk yapan her geminin fazladan 14.000 ton CO2 salması gerektiği anlamına geliyor.

Özellikle son 30 gün içinde 20'den fazla konteyner gemisinin Çin'den Rotterdam'a gittiği düşünüldüğünde, emisyonlar üzerindeki toplam etki oldukça önemli. 2024'te 2023 ortalamasından daha hızlı seyreden gemiler, kirletici miktarını artırarak daha da büyük bir emisyon yüküne katkıda bulunabilir. Kızıldeniz'deki aksaklıklar nedeniyle daha fazla geminin rotalarını değiştirmek zorunda kalması halinde gelecekteki denizcilik emisyonları daha da artabilir.(7Deniz)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim