• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Salih Zeki Çakır: Navlun denizciliğimiz için en önemli unsur

Salih Zeki Çakır: Navlun denizciliğimiz için en önemli unsur
İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Ömer Faruk Ürkmez başkanlığında gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı bugün, İMEAK DTO Meclis Salonu’nda İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Ömer Faruk Ürkmez başkanlığında yapıldı.

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu üyesi Salih Zeki Çakır, piyasalardaki navlun meselesinin uzun zamandır konuşulmadığını vurgulayarak, "Genel olarak piyasalarda navlun baharı dediğimiz bir dönem yaşanmakta. 2008 krizi sonrası endeksler yükseldi, azaldı. Bazıları biraz uzun sürdü bazıları kısa sürdü. Belli tonajlarda iyi oldu belli tonajlarda kötü. Navlun malumunuz denizciliğimiz için en önemli unsur. Daha önce de söylemiştim; iyi bir navlun yoksa gerisi teferruat. Çünkü iyi bir navlun, ofisler için, şirketler için bu döngüleri rahat geçirmek için ve sektörün sosyal barışının korunması için çok önemli. Uzun süren kriz sürecinde özellikle tedarikçiler nezdinde sektör üyelerimiz ciddi sorunlar yaşadı ve kısmen de yaşamaya devam ediyor. Şu anki gelinen navlun seviyeleri, neticede bahar da bir mevsim bir süresi var uzun sürmezse açıkları kapatacak seviyede olması temennimiz." ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan geçmiş kötü günlere dönülmeyeceğine dair bilgi alan Salih Zeki Çakır, tonajlarda artış sağlandığı ve bu artış sayesinde firmaların piyasa borçlarını ödeyebileceklerine değindi. Çakır, hangi seviyeye gelirse gelsin  mevcut inşa standartlarında, özellikle Türkiye’deki inşa maliyetlerinin dikkate alındığında üst düzeyde navlun seviyelerinin kazanılması gerekildiğini söyledi.

Çakır, "Denizciliğimiz neticede büyüyen bir sektör. Krizden sonra her ne kadar özellikle deniz taşımacılığı bağlamında küçülmeye girdiysede büyümesinin önemli bir motivasyonu kaynak girdisinin sağlanmasıdır. Üyeler, girişimciler sektörde kendi imkanlarıyla mevcut bankacılık ve finans istemiyle bunu sağlayamıyorlarsa bu büyüme gerçekleşemez. Şu anda sektörümüzün böyle bir kısır döngüsü var. Bu süreçleri geçebilmek için devletin desteğinin devreye girmesi kaçınılmazdır. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bunun dışında da alternatifler neler olabilir diye de çalışmalar yapmak lazım. Geçmişte zaman zaman gündeme geldi fakat pek hayata geçirilemedi." şeklinde konuştu.

Denizcilik sektörüne bir kaynak yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Çakır "Bu anlamda biz vakıf yatırımla bir iletişime geçtik. Onların gayrimenkul sektöründe yaptıkları bir çalışma var, bunun benzerinin denizcilik sektöründe de uygulanabilirliği konusunda talebimiz oldu. Sermaye piyasası kuruluna müracaatla  bir çalışma grubunun kurulmasını talep ettik. Sermaye piyasasından denizcilik sektörüne gayrimenkulde olduğu gibi nasıl bir kaynak sağlayabiliriz. En azından durumumuzu bir görelim. Bu anlamda gelişmeleri yine sizinle paylaşacağım." dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim