Sakarya'nın Karasu ilçesinde Sakarya Nehri'ndeki su seviyesinin düşmesi sonucu Karadeniz'e açılamayan 148 balıkçı teknesi liman olarak kullandıkları nehirde mahsur kaldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Sakarya İl Müdürü Abdülselam Eldemir, Botaş'ın nehirden boru hattı geçirme çalışmaları nedeniylGökçekaya Barajı'ndan nehre 5 gündür su verilmediğini söyledi.
Yenimahalle'de Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü boğaz, nehirdeki su seviyesinin düşmesi, nehrin getirdiği kum ve toprağın boğaza birikmesi sonucu kapanma noktasına geldi. 100 metre genişliğindeki boğaz kum nedeniyle 5 metreye kadar düştü. Boğazın genişliğinin düşmesi nedeniyle Sakarya Nehri'ni liman olarak kullanan148 balıkçı teknesi ava çıkamıyor. Bu da bölgedeki balık fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Boğazın kapanma noktasına gelmesinden dolayı 10 gündür denize açılamadıklarını söyleyen Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım istedi. Nehirdeki su seviyesinin düşmesi ve Melen suyunun İstanbul'a taşınması sırasında yürütülen çalışmalarda nehre dökülen kum ve toprağın boğazda birikmesi nedeniyle teknelerin Karadeniz'e açılamadığını anlatan Sezer, "Yaz döneminde yağışların çok az olması nedeniyle nehirdeki su seviyesi gittikçe azaldı. Nehrin denize döküldüğü alanda su debisi gittikçe düştü. Boğaz neredeyse kapanma noktasına geldi. Nehri liman olarak kullanan 148 balıkçı teknesi nehirde mahsur kaldı. Denize açılanlar ise nehre giremiyor. Onlarda liman bölgesine demir atıyor. Balığa çıkamıyorlar. Boğazın kapanmasındaki en büyük neden su seviyesinin düşük olması. Bir de Melen suyunun İstanbul'a taşınması sebebiyle yürütülen çalışmalarda Sakarya Nehri'ne kum ve toprak doldu. Daha sonra bu toprak ve kum boğazın kapanmasına neden oldu. Balıkçılarımız mağdur durumda. Sorunun çözümü için Sakarya Valiliği, Karasu kaymakamlığı ve Karasu Belediyesi'ne gerekli girişimlerde bulunduk. Boğazda biriken kumun kepçeyle kaldırılması gerekiyor. Bu yapılırsa sorun kısmen çözülmüş olacak." dedi.
Asıl çözümün nehir ağzına menderek yapılmasıyla sağlanacağına dikkat çeken Sezer, mendireğin yapılması için gerekli tüm yerlere müracaat etmelerine rağmen şimdiye kadar bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Sezer, "Asıl çözüm nehrin ağzına mendirek yapılması gerekiyor. Mendirek yapıldığında her yıl yaşadığımız bu sorun tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak bu durumu yetkililere ilettik. Bugüne kadar soruna çare bulamadık. Her yıl Karadeniz'in dalgalanarak içeri doğru basması neticesinde kayıklarımız zarar görüyor. Mendirek bu sorunu tamamen çözecektir." şeklinde konuştu.
GÖKÇEKAYA BARAJINDAN NEHRE SU VERİLMİYOR
DSİ Sakarya İl Müdürü Abdülselam Eldemir yaptığı açıklamaya gore, BOTAŞ'ın nehirden boru hattı geçirme çalışmaları nedeniyle Gökçekaya barajından nehre su bırakılmadığını söyledi. Ağustos ayının sonundan 29 Eylül'e kadar ise nehirdeki köprü çalışmaları nedeniyle nehre minimum düzeyde su bırakıldığını anlatan Eldemir, 5 Ekim'de nehre normal su verilmeye başlanacağını kaydetti.
Eldemir şunları söyledi: "Osmaneli-Selçik köprüsünün yapımı sırasında 1 ay süreyle nehre minimum düzeyde su verildi. 29 Eylül ila 4 Ekim tarihlerinde BOTAŞ'ın Osmaneli'de nehir üzerinden boru hattı geçirme çalışması nedeniyle nehre hiç su verilmiyor. 5 Ekim'den itibaren nehre su verilmeye başlanacak. Ancak buna rağmen nehirdeki su seviyesi düşük. Yaptığımız ölçümde nehirdeki su debisi 11.522 metreküp saniye olarak ölçüldü."