• BIST 9679.8
  • Altın 2489.215
  • Dolar 32.4449
  • Euro 34.4386
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 19 °C

Saim Oğuzülgen: Gemi kazası hafif atlatılmasaydı büyük bir çevre kirliliği olacaktı

Saim Oğuzülgen: Gemi kazası hafif atlatılmasaydı büyük bir çevre kirliliği olacaktı
Türk Kılavuz Kaptanları Derneği Başkanı Saim Oğuzülgen, İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen M/V VITASPIRIT'in karinesinin yarılıp, yakıtının denize akmasıyla ciddi bir çevre kirliliğinin meydana gelebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen M/V VITASPIRIT, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpmıştı. Çarpmanın etkisiyle yalıda ağır hasar oluşurken olayda can kaybı ya da yaralanan olmamıştı. Kazayı değerlendiren Türk Kılavuz Kaptanları Derneği Başkan ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen, "Kaza çok hafif atlatıldı. Şayet geminin karinesi yarılıp, yakıtı denize aksaydı bugün İstanbul Boğazı'nda ciddi bir çevre kirliliğinden söz ediyor olacaktık" dedi.

Kaza konusunda kimsenin yapabilecek bir şeyi olmadığını söyleyen Oğuzülgen, "Geminin 12 mil civarı sürati var bu da 20 kilometreye denk gelir. 50 bin tona yakın yükünün olduğunu da düşündüğümüzde bu gücü tutabilecek bir güç o mesafede pek yok. 'Demir atsa tutardı' gibi tartışmalar yapılıyor ama bence öyle bir ortamda hiçbir gemi kaptanı o demiri atma cesaretini gösteremez. Çünkü arkasından gelen bir akıntı var ve demir attığı zaman akıntıyla dönecek bu kez geminin kıç tarafı sahile çarpacaktı. Gemilerin bu alanlarında makine dairesinin, yakıt tanklarının olduğu daha boş alanlar vardır. Bu durum daha büyük komplikasyonlara yol açabilirdi" diye konuştu.

Gemi kaptanı ve kılavuz kaptanın verdiği karara saygı duyulması gerektiğini söyleyen Oğuzülgen, "Biz dışarıdan yorum yapıyoruz. Ama o anda geminin sahile olan mesafesi, geminin altındaki suyun derinliği, rüzgarın esiş yönü, akıntının nasıl olduğunu bilmiyoruz. Esas durum seyir bilgi kayıt cihazlarındaki bilgiler incelendiği zaman ortaya çıkacak. Ancak o zaman daha sağlıklı yorumlar yapılabilir" dedi.

Böyle bir gemiyi kumanda etmeyen, uzun yıllar kılavuz kaptanlık yapmamış kişilerin yaptıkları yorumların çok fazla dikkate alınmaması gerektiğini söyleyen Oğuzülgen, kazanın oluşuyla ilgili ortaya atılan 'gemileri Boğaz'dan uzaklaştırmak için' iddialarının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

"KAZA ÇOK HAFİF ATLATILDI"

Kazanın çok hafif atlatıldığını da sözlerine ekleyen Oğuzülgen, "İyi ki bu geminin karinesi yarılmadı ve geminin yakıtı denize akıp çevre kirliliği meydana getirmedi. Öyle bir şey olsaydı bugün biz tüm Boğaz'daki ve Marmara Denizi'ndeki çevre kirliliğinden bahsediyor olacaktık" dedi.

"DENETİM SİSTEMİ İYİLEŞTİRİLMELİ"

Gemilere uygulanan denetim sisteminin iyileştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Oğuzülgen son olarak, "En doğrusu bu gemilerin teknik niteliklerini zamanında kontrol edip, onun herhangi bir aksaklığı olmadığından emin olmaktır. Burada en önemli soru bu kontroller uygun şekilde yapılmış mı, yapılmış mı? Bunun denetlenmesi lazım. Temsilciler, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'ndeki kuralların gemilerde uygulanıp uygulanmadığını denetleyecekleri sistemi daha iyi hale getirmeli. Türk Boğazları'ndan geçiş yapacak maksimum emniyetli gemi boyutunun oluşması için "İstanbul Maks" isimli bir proje çalışması var. Böyle bir proje üzerinde ilgili ve yetkililerin çalışmasında fayda var" diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim