• BIST 9530.47
  • Altın 2483.342
  • Dolar 32.5306
  • Euro 34.8665
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 18 °C

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıl dönümü kutlandı

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıl dönümü kutlandı
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel 'Mavi Vatan' denizlerimizde güvenlik ile can emniyetini sağlamak ve idame etmekten sorumlu tek kolluk kuvveti olan Sahil Güvenlik Komutanlığının önemi ve sorumlulukları her geçen gün artmaktadır" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "'Mavi Vatan' denizlerimizde güvenlik ile can emniyetini sağlamak ve idame etmekten sorumlu tek kolluk kuvveti olan Sahil Güvenlik Komutanlığının önemi ve sorumlulukları her geçen gün artmaktadır" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Sahil Güvenlik Komutanlığının değerli mensupları, ülkemizin yüz ölçümünün yarısı büyüklüğündeki deniz yetki alanlarımızda, kara sınırlarımızın yaklaşık üç katı uzunluğundaki kıyılarımızda ve arama kurtarma bölgemizde, hükümranlık haklarımızın ve çıkarlarımızın korunması, asayişin sağlanması görevini yürüten Sahil Güvenlik Komutanlığımızın 33'üncü Kuruluş Yıl Dönümü'nü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

"Küresel güvenlik ortamında meydana gelen gelişmeler neticesinde ortaya çıkan terörizm, her türlü kaçakçılık, yasa dışı göç ve deniz haydutluğu gibi asimetrik unsurlar içeren tehditlerin önlenmesi ile denizlerin içerdiği ekonomik değerlerin ve çevrenin korunması ihtiyaçları da dikkate alındığında "Mavi Vatan" denizlerimizde güvenlik ile can emniyetini sağlamak ve idame etmekten sorumlu tek kolluk kuvveti olan Sahil Güvenlik Komutanlığının önemi ve sorumlulukları her geçen gün artmaktadır" diyen Orgeneral Özel, şunları kaydetti:

"Sahil Güvenlik Komutanlığımız, başta sahillerimizin ve karasularımızın korunması olmak üzere, denizlerimizde can ve mal güvenliğinin sağlanması, arama ve kurtarma faaliyetleri, kültür ve tabiat varlıklarının korunması ve kaçakçılıkla mücadele konularında elde ettiği başarılarla; ülke güvenliğine olduğu kadar doğal ve kültürel zenginliğimizin korunmasına da önemli katkılarda bulunmaktadır.

Sahil Güvenlik Komutanlığımız, kurulduğu 1982 yılından bu yana, Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün: "Sınırlarının önemli bir kısmı deniz olan Türkiye Cumhuriyeti'nin müsterih ve emin olması için deniz silahlarına büyük önem veriyoruz..." vecizesinde ifade ettiği anlayıştan hareketle; gemi, silah sistemi, uçak/helikopter ve gözetleme sistemlerini zamanla modernleştirerek görev etkinliğini arttırmakta, böylece ülkemizin kıyılarında huzur ve güvenin tesisinde önemli rol almaktadır.

Sahil Güvenlik Komutanlığının, Cumhuriyet değerlerine inanan, Atatürkçü Düşünce Sistemini benimsemiş, bahriye örf ve adetlerine bağlı, eğitimli ve üstün nitelikli personeli ile kendisine kanunlarla verilmiş olan görevleri, geçmişte olduğu gibi gelecekte de başarıyla ve etkin bir şekilde yerine getireceğine inanıyorum.

Bu duygularla, başta Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem olmak üzere, Sahil Güvenlik Komutanlığının bugünkü seviyesine ulaşmasında emeği geçen, kalpleri vatan ve ulus sevgisiyle dolu bütün personelini en içten duygularla kutlar; kendilerine değerli aile fertleriyle birlikte başarı ve esenlikler dilerim. Denizleriniz sakin, pruvanız neta, ufkunuz ve bahtınız açık olsun."

Akdeniz Bölge Komutanlığı’nda tören

Bu arada Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıl dönümü, Akdeniz Bölge Komutanlığı’nda törenle kutlandı. Tören, Sahil Güvenlik narkotik köpeğinin gösterisi ve yarışmalarla renklendi. Kutlamalarda, tamamen Türk mühendis ve işçilerin alın teri ve emeğiyle inşa edilen TCSG 31 isimli botun da Akdeniz Bölge Komutanlığı bünyesinde hizmete giriş töreni gerçekleştirildi.

Türk karasularında huzur ve güvenin teminatı olan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33’üncü kuruluş yıldönümü kapsamında Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Törene, Mersin Vali Vekili Cezmi Türk Göçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Sahil Güvenlik Bölge Komutanı SG Kıdemli Albay Fatih Erhan, askeri personel ve aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Erhan, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33 yıllık tarihi boyunca önemli başarılara imza attığını belirterek, dünyada örnek alınan sahil güvenlik komutanlıklarından biri olduğunu ifade etti. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin gelişmiş ve güçlü bir ülke olmasının yolunun mutlaka denizlere hak ettiği değeri vermekten ve köklü bir deniz kültürüne sahip olmaktan geçtiğini kaydeden Erhan, “Yaşadığı dönemi, günümüzü ve geleceği fikirleri ve devrimleriyle aydınlatan ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, ‘Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözleriyle bize denizlerin etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vasiyet etmiştir” dedi.

Denizlerde güven ve emniyeti sağlamak amacıyla görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 33 yıl önce sadece 42 yüzer unsura sahip olduğunu bildiren Erhan, “33 yıl sonra bugün ise yaklaşık 175 adet sahil güvenlik botu, arama kurtarma gemileri, sahil güvenlik uçakları, helikopterleri ve mobil radarlarıyla bulunduğumuz coğrafyadaki en büyük sahil güvenlik komutanlıklarından biri haline gelmiştir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN GENÇ İÇ GÜVENLİK BİRİMİ”

Vali Vekili Göçer ise Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en genç iç güvenlik birimi olduğuna dikkat çekerek, 33 yıl öncesinde Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak ve belli yerlerde konuşlanarak faaliyetlerini yürüttüğünü kaydetti. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın şu anda Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de bölge komutanlıkları şeklinde faaliyetlerini yürüttüğünü dile getiren Göçer, aynı zamanda hava desteği de sağlayan hava eğitim birlikleriyle artık Avrupa’nın da önemli bir zabıtası ve güvenlik birimi olduğunu kanıtladığının altını çizdi.

Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın Mersin’de son zamanlarda yürüttüğü başarılı faaliyetlere de değinen Göçer, “Özellikle Suriye’de meydana gelen olaylar nedeniyle Avrupa ülkelerine yönelik göç hareketlerinin ve kaçak göçmenlerin Akdeniz üzerinden İtalya ve Avrupa’ya doğru yönelmelerinin durdurulmasında Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığımızın unsurları büyük başarılara imza atmışlardır” şeklinde konuştu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın gücünü yasalardan alarak Türkiye sahillerinde ve karasularında görev ifa ettiğini belirten Göçer, şunları söyledi: “Yani oralarda her türlü kanunsuzlukla, her türlü suç ve suçluyla mücadele ediyor. Türk Milleti’nin milli çıkarlarını koruyarak ve bekasını sürdürmesine katkı sağlıyor. Kamu düzenini oralarda koruyor. Özellikle ekonomik anlamda denizlerimizdeki menfaatlerimizin korunmasında önemli rol üstleniyor, olası deniz harekatlarında da deniz kuvvetlerimiz ile işbirliği yapıyor. Bugün ulaştığı teknolojik seviyedeki kapasitesi de gerçekten her türlü övgünün üzerindedir. Zira ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Oralarda sınırlarımızın korunması onlara emanet. Üstlendikleri görevleri yerine getirirken yaptıkları fedakarlıklar gerçekten her türlü takdirin üzerindedir.”

TÖREN YARIŞMALARLA RENKLENDİ

Törende, konuşmaların ardından halat çekme, gemici bağı yapma ve silistre çalma gibi yarışmalar düzenlendi. Mersin’deki çeşitli kurum ve kuruluşların yarıştığı ve büyük mücadelelere sahne olan halat çekme yarışmasında İl Jandarma Komutanlığı birinci, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ikinci, Mersin Liman İşletmeleri A.Ş. ise üçüncü oldu.

Narkotik ve psikotrop madde arama köpeği ‘Çakıl’ın eğitmeni ile yaptığı gösteri katılımcıların büyük beğenisini topladı. Törende, yelken ve gemicilik yarışmalarında başarılı olan personele ödülleri de verildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim