• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Rusya’da yeni tip denizaltı deneniyor

Rusya’da yeni tip denizaltı deneniyor
Rusya’nın dördüncü kuşak nükleer denizaltı projesi “Yasen”de sona gelindi. Testlerden geçen denizaltı uzmanların tahminlerine göre bu yılın sonlarına doğru Rusya Donanması’na alınabilir.

Rusya’nın dördüncü kuşak nükleer denizaltı projesi “Yasen”de sona gelindi. Bu sınıfın ilk denizaltısı “Severodvinsk” testlerden geçiyor ve uzmanların tahminlerine göre bu yılın sonlarına doğru Rusya Donanması’na alınabilir.

Çok amaçlı “Severodvinsk” denizaltısı, şimdi devlet testlerinden geçiyor. Uzmanlar, dördüncü kuşak denizaltının Rusya ordusuna alınması sürecinin epey uzamış olduğunu kabul ediyor. Mesele şu ki bu denizaltının yapımına 1993’te başlanmıştı. Fakat 1990’lı yıllarda askeri endüstrinin yaşadığı finansman sorunlar yüzünden tüm çalışmalar dondurulmuştu.

Aradan bu yana geçen dönemde Rusya’nın başlıca rakipleri olan ABD ve İngiltere’de dördüncü kuşak denizaltılar hizmete girdi. Askeri uzman Viktor Baranets, Rusya Donanması’nın kaybolan zamanı acele ile telafi etmesi gereğine işaret ederek şunu söyledi:

“Ömrünü tüketen nükleer denizaltıları, Rusya Donanması’ndan çıkarıldığı için yeni bir kuşak denizaltının alınması büyük önem kazanıyor. Rusya’nın emrindeki denizaltıların sayısı azalmakta. Bu sorun hızlı bir şekilde çözülmeli. Yeni denizaltının bu yıl olmasa da gelecek yıl hizmete gireceğini umuyorum.”

“Yasen” sınıfı denizaltı dördüncü kez deneniyor. Rusya Donanmasına Destek Hareketi Başkanı Mihail Nenaşev, yeni denenen teknolojiler ve yeni silahlar için bu sürecin normal olduğunu söyledi:

“Yeni serinin ilk denizaltıları ile ilgili hep aynı sorunlar ortaya çıkar. Okyanus komşularımız da aynı sorunları yaşar, yeni projeler çerçevesinde inşa edilen yeni gemiler hep gecikmeyle hizmete girer. Filo komutanlığı ve gemi yapımı sanayisinin yönetimi, bu denizaltıyı mükemmel duruma getirmek niyetinde. Filoya katıldıktan sonra herhangi bir ek çalışmaları gerektirmemesi için çalışıyorlar.”

Uzmanların tahminlerine göre önümüzdeki yıllarda Rusya Donanması, 8 adet “Yasen” sınıfı denizaltı alabilecek. Uzman Viktor Baranets, enerji kaynakları için rekabetin kızışacağı bu dönemlerde bu denizaltıların öneminin büyük olduğunu belirterek şunu söyledi:

“Başta Artik olmak üzere stratejik çıkar bölgelerimizi koruyabilmemiz için bize böyle denizaltılar lazım. Arktik için çok büyük rekabet yaşanıyor. Avustralya ve Çin de bu rekabete katılmak istiyor. Neticede önümüzdeki yıllarda çok ciddi manevraların yer alması beklenebilir.”

Uzmanlar, Rusya’nın Arktik’teki varlığını duyurmasının çok önemli bir stratejik görev olduğu fikrinde birleşiyor. Bu görev, dördüncü kuşak çok amaçlı denizaltılara da yüklenecek.

yasen_denizalti.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim