• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 10 °C

Rusya, Tuna Nehri üzerindeki tahıl ihracat limanını vurdu

Rusya, Tuna Nehri üzerindeki tahıl ihracat limanını vurdu
Rus kuvvetleri, Moskova'nın, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarını abluka altına aldığı bir dönemde, tahıl sevkiyatı için önemli bir alternatif güzergahtaki altyapıyı hedef alarak, Tuna Nehri'ndeki İzmail limanı da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın güneyindeki Odesa bölgesine yeni bir insansız hava aracı saldırısı düzenledi.

Ukrayna savunma bakanlığı, eskiden Twitter olarak bilinen mesajlaşma platformu X üzerinden yaptığı açıklamada saldırıda bir tahıl ambarının hasar gördüğünü belirtti. Odesa bölge valisi Oleh Kiper'in Telegram'da yaptığı paylaşıma göre herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Ukrayna'nın, Romanya'dan Tuna nehri boyunca uzanan limanları, Rusya'nın Karadeniz anlaşmasından çekilmesinden önce tahıl ihracatının yaklaşık dörtte birini karşılıyordu. O zamandan beri mavnalara yüklenen ve Romanya'nın Karadeniz limanı Köstence'ye gönderilen tahılla ana çıkış yolu haline geldi.

Rusya, anlaşmadan çekildiğinden bu yana Ukrayna'nın limanlarına ve tahıl ihracat tesislerine sürekli saldırdı ve bu limanlardan herhangi birine giden gemileri askeri bir tehdit olarak değerlendireceğini söyledi. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Rusya'nın Ukrayna'nın Romanya yakınlarındaki Tuna Nehri altyapısına yönelik tekrarlanan saldırılarını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Lohannis sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Rusya'nın, Tuna Nehri üzerinde, Romanya yakınlarında Ukrayna sivil altyapısına yönelik devam eden saldırıları kabul edilemez. Bunlarsavaş suçlarıdır ve gıda ürünlerini dünyadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırma kapasitesini daha da etkilemektedir." dedi.

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana, Ukrayna'ya giden gemiler olası bir saldırıdan çekinerek kıyıya yakın demir attı. Rusya'nın uyarılarına rağmen, Türkiye tarafından yönetilen bazı gemiler seferlerine devam etti ve kısa süre önce Karadeniz'den doğrudan İzmail'e ulaştı.

Rus insansız hava araçları, Temmuz ayı sonlarında İzmail'i hedef almıştı. Buğday ve mısır fiyatlarının da yükselmesine neden olan yeni insansız hava aracı saldırıları, seferlerin temkinli bir şekilde yeniden başlama sürecini durdurabilir.

Anlaşmanın çökmesi sonucunda Ukrayna'nın tahıl ihracatının Temmuz ayında yaklaşık %40 oranında düştüğü tahmin ediliyor. Ukraynalı yetkililere göre Moskova, tahıl anlaşmasını bıraktığından bu yana geçen dokuz gün içinde 26 liman tesisini, beş sivil gemiyi ve 180.000 ton tahılı vurdu.

rusyaicerik.jpgrusyaicerik2.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim