• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Rusya, Sivastopol Limanı için ek savunma önlemleri alıyor

Rusya, Sivastopol Limanı için ek savunma önlemleri alıyor
Savunma analisti HI Sutton kişisel bloğundan yayınladığı haberde Rusya, Sivastopol’deki askeri limanının öz savunması için ek önlemler aldığını belirtti.

Açık kaynak verilerine dayandırdığı yazısına göre Rusya Sivastopol limanındaki kademeli savunma halkasına bir yenisini daha ekledi. HI Sutton yazısında:

“Ukrayna’nın 29 Ekim’de Sivastopol’de bulunan Rusya’nın Karadeniz filosuna düzenlediği insansız deniz ve hava araçları ile saldırısı Rusya üzerinde şok etkisi yarattı. Rusya limanın koruyucu kabuğuna çekilmenin yanı sıra, bu kabuğun savunmasını kademeli olarak iyileştirdiler. Son zamanlarda bu hatta ek bir savunma seviyesi eklendi.

İç limana yeni bir patlayıcı savunma hattı eklendi. Bu yüzen  patlayıcı savunma hattı, insansız deniz ve hava araçlarının işini zorlaştırabilir. Dış savunmaların içine girdikten sonra artık liman içinde özgürce dolaşamazlar. Bu ek fiziksel engelleri aşmak zorundalar.

Düşük çözünürlüklü Sentinel-2 uydu görüntülerinde yeni patlayıcı savunma hattını görmek zordur, ancak eğitimli bir göz için ayırt edilebilir.” ifadelerinde bulundu.

1-313.jpg

Ukrayna’nın Sivastopol Baskını

29 Ekim akşamı Ukrayna’ya ait İHA’ların yardımıyla, insansız kamikaze su araçları Sivastopol limanına saldırı gerçekleştirmişti. Sivastopol limanı Rus donanmasının Karadeniz’deki ana limanı olarak kullanılıyordu. Saldırı sonrası limanda büyük patlamalar ve yangın çıkmıştı. Saldırı sonucunda Rus donanmasına ait bir fırkateyn, bir çıkarma gemisi ve mayın karşı tedbir (MCM) gemisinin de dahil olmak birkaç savaş gemisi vurulduğu iddia edilmişti. Söz konusu saldırılar kamikaze İDA ile kayıta alınmıştı ve sosyal medyada yayınlanmıştı. Çekilmiş görüntülerde saldırıya uğrayan gemilerden birinin Amiral Grigorovich sınıfı bir fırkateyn olduğu tespit edilmişti. Geminin kamikaze İDA’ya ateş açıldığı görülmüştü.

Amiral Makarov fırkateyni, Slava sınıfı kruvazör olan Moskva’nın vurulmasından sonra Karadeniz donanmasının sancak gemisi olarak atanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırıda sadece bir mayın karşı tedbir (MCM) gemisi olan Ivan Golubets’in hafif hasar gördüğünü belirtmişti. Açıklamanın devamında Ukrayna’nın saldırıda 9 İHA ve 7 insansız deniz aracı kullandığı açıklanmıştı. Limandan yükselen siyah dumanın ise yapılan bir tatbikattan çıktığı ifade edilmişti.

2-306.jpg

Saldırılar sonrası Rusya’nın Karadeniz’deki gemi manevraları

Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaşta deniz cephesinde başta terazi Ruslardan yana çok ağır basıyordu. Zira Ukrayna donanmasının Rusya donanmasına kıyasla çok sınırlı bir deniz kuvvetleri vardı. Rusya ise var olan Karadeniz filosuna savaş başlamadan önce 6 adet çıkarma gemisi, 1 denizaltı ile güncel unsurlarını desteklemişti.

Savaş süreci içinde Rusya Karadeniz filosunun Sancak gemisi olan Moskva kruvazörüyle Yılan Adasını ateş altına alıp ele geçirmişti. Ukrayna donanmasının elinde bu denli büyük platformları olmadığı için Rusların deniz gücüne cevap veremedi. Ancak devam eden süreçte Ukrayna donanmasına ait TB-2’ler ve savaş uçakları, adanın idamesi ve lojistiğine yönelik tüm Rus çabalarını bertaraf etti. Bu kapsamda; Project 11770 Serna sınıfı çıkarma gemisi, Spasatel Vasily Bekh römorkörü, birçok  Raptor tipi devriye botu imha edildi. Deniz unsurlarının yanında adaya gelen bir Mi-8 helikopteri ve adaya yerleştirilmeye çalışılan hava savunma sistemleri de imha edildi.

3-271.jpg

Bunun yanı sıra Rusya’nın Karadeniz’deki öz güvenini kıran en büyük olay da Karadeniz filosunun sancak gemisi olan Moskva kruvazörünün batırılmasıydı. Ukrayna kara konuşlu gemisavar füzeleri ile Moskva kruvazörünü vurmuştu. Rusya vurulmuş ancak batmamış olan Moskva kruvazörünü limana çekerken başarısız olmuş ve kruvazörün Karadeniz’e batmasına sebep olmuştu. Bunun yanı sıra birkaç Rus savaş gemisi ve botlarının da vurulmasının ardından Karadeniz’deki Rus gemilerinin manevralarında gözle görülür değişiklikler fark edildi.

Açık kaynak istihbaratı yapan kişiler ve bölgedeki yerel kaynakların aktardığı doğrulanmış görsellere göre Karadeniz’de devriye manevraları yapan savaş gemileri kıyıdan çok daha uzakta bu görevlerini icra etmeye başladılar. İlerleyen süreçte Karadeniz filosuna ait savaş gemilerinin borda numaraları silinerek vurulduğu iddia edilen savaş gemilerinin tespiti zorlaştırılmaya çalışıldı.

4-204.jpg

Ukrayna denizde birebir çarpışacak su üstü yada sualtı platformuna sahip olmamasına rağmen Rus deniz gücünü ciddi anlamda hırpaladığını ve geri çekilmeye zorladığını söyleyebiliriz. Bunun dışında Ukrayna güçleri Rusya’nın askeri limanlarına da saldırılarda bulundu. Ukrayna Mart 2022’de Rusya’nın Azak denizindeki Berdyansk limanında bulunan Rus amfibi çıkarma gemileri (LST) hedef almıştı. Saldırı sonrasında 2 gemiden yoğun dumanların yükselmeye başladığı görüntülenmişti. Ardından limanda bulunan 2 Ropucha sınıfı LST limandan ivedi bir şekilde ayrıldığı görüntülenmişti. Ayrılan gemilerden birinin 58 bordo numarasına sahip Teaser Ukinov olduğu diğerinin ise 142 bordo numaralı Novocherkassk gemisi olduğu tespit edilmişti.

Son olarak da 29 Ekim akşamı insansız kamikaze deniz araçları ve İHA’lar eşliğinde Rusya’nın Sivastopol limanına saldırı düzenlenmişti. Tüm bu yaşananlardan sonra Rus donanmasına ait su üstü platformlarının manevralarında gözle görülür ek önlemler ve hareket yarıçapında daralmalar görüldü. (Defenceturk)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim