Daimi Hakemlik Mahkemesi, Hollanda bayraklı Greenpeace gemisine uluslararası sularda el koyan Rusya hükümetinin 6 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme daha önce Rus yetkililerin, geminin bayrağını taşıdığı ülkenin izni olmadan gemiyi işgal ederek Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesini (UNCLOS) ihlal ettiklerine hükmetmişti. Rusya hükümeti ise geminin karasuları dışında olmasına rağmen münhasır ekonomik bölgesi (EEZ) içinde ülke çıkarlarına zarar veren faaliyetlerde bulunduğu için el koymanın haklı olduğunu savunuyor.
Arctic Sunrise isimli Greenpeace gemisi Eylül 2013’te protesto için Sibirya’nın Arktik kıyısından 30 deniz mili açıkta bulunan Gazprom’a ait Prirazlomnaya platformuna tırmanmaya teşebbüs eden aktivistleri taşıyordu. Protestoda gerilim tırmanınca Rusya güvenlik yetkilileri gemiye çıkarak aralarında aktivistler ve gemi mürettebatının bulunduğu 30 kişiyi tutukladı. Tutuklular Kasım ayında serbest bırakıldı fakat gemi Haziran 2014’e kadar alıkonuldu. Greenpeace’ten yapılan açıklamada gemiyi geri aldıklarında muhtelif hasarlar tespit ettikleri bilgisi verilmişti.
Rusya hakemlik sürecini kınadı
Mahkeme Rusya’nın Hollanda’ya; haksız tutuklama ve alıkoyma için 5 buçuk milyon dolar, diğer maddi zararlar için de 740 bin dolar tazminat ödemesine hükmetti.
Greenpeace yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin bu dava kapsamında alacağı tüm parayı Greenpeace’e ileteceğini ümit ettiklerini ifade etti. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders yaptığı açıklamada mahkemenin bu kararının devletlerin uluslararası sularda keyfi tutuklama ve alıkoyma yapmalarını engelleyeceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde imzası bulunmayan Rusya, yürütülen hakemlik sürecini kınadığını açıkladı. Analistler Rusya’nın, mahkemenin hükmettiği tazminatı ödememe ihtimalinin kuvvetli olduğunu düşünüyor.
DENİZ HABER AJANSI



































