• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

RODER Avrupa'nın tahtına oturdu

RODER Avrupa'nın tahtına oturdu
Almanya’nın Flensburg Limanı’nda düzenlenen törende konuşan RODER Başkanı Saffet Ulusoy "Filomuzun kapasitesiyle dünyada dördüncü, Avrupa'da birinciyiz" dedi.
RODER AVRUPA'NIN TAHTINA OTURDUFLENSBURG- Ulusoy Holding’e ait UN Deniz İşletmeciliği A.Ş.’nin 9. Ro-Ro gemisi “Pendik”, Almanya’nın Hamburg kentine yaklaşık 160 kilometre mesafede bulunan Flensburg Limanı’nda düzenlenen törenle denize indirildi. Ulusoy Holding ve RO-RO Taşımacıları Derneği (RODER)’e bağlı 212 ortağın bir araya gelerek Almanya’da yaptırdığı “Pendik” gemisinin denize indiriliş törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, UN Deniz İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi İş Adamı Sefer Ulusoy, Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosu Erol Etçioğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Nakliyede AB’nin önündeyiz
Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de ulaşımın kurtuluşunun kombine taşımacılıktan geçtiğini ifade ederek bu anlamda geliştirilen projelerle Avrupa Birliği’nin önünde olduklarını söyledi. Bakan Binali Yıldırım, “Avrupa Birliği, kara yolundaki ağırlığı denize ve trenlere çekebilmek için çalışmalar yapıyor. UN Ro-Ro’ya ait 10 geminin devreye girecek olmasıyla toplam 2 bin treyler kara yolundan çekilmiş oluyor. Bu büyük bir başarıdır. Kara nakliyatçıları Özal zamanında kombine taşımacılığa geçerek öncü oldular. AB gelip bu başarıyı incelesin ve örnek alsın” şeklinde konuştu. Bakan Binali Yıldırım, ekonomik istikrarla birlikte oluşan güven ortamından dolayı Türkiye’ye yabancı sermaye akını olduğunu aynı şekilde Türk firmalarının da büyük yatırımlara imza attığını söyledi.

Denizcilikte altın dönem
Türkiye’nin ihracatının yüzde 70’inin deniz yoluyla yapıldığını kaydeden Bakan Binali Yıldırım, 2010’a kadar Türkiye’deki tersanelerin de dolu olduğunu vurguladı. Bakan Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Türkiye denizcilikte altın dönemini yaşıyor. ÖTV’nin kalkmasıyla denizde bir devrim yaptık. Balıkçımız ve kosterlerimizin ticaret hacmi arttı. Artan iş hacmine paralel olarak tersanelerimiz tam kapasite çalışıyor. Tuzla ve Pendik’te 2010’a gün veriliyor. Bizim hedefimiz kara nakliyatçılarımızın uluslararası sularda gerçekleştirdiği başarıyı Türkiye’de de yapabilmek. Kara trafiğini denize ve demir yoluna taşıyacak kombine projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu anlamda AB’den çok ilerdeyiz.

680 milyon dolarlık yatırım
UN Deniz İşletmeciliği ve RODER Başkanı Saffet Ulusoy ise, sahip oldukları gemilerle sadece ihracat-ithalat mallarını taşımayı değil, Türkiye trafiğini denize çekerek rahatlatacak çözümler peşinde de koştuklarını anlattı. Saffet Ulusoy, armatörlüğe uzanan hikayesini anlatırken Yugoslavya iç krizi sırasında karadan yol bulamadıkları için mecburen gemi satın alarak çözüm yoluna gittiklerini ve bu şekilde büyüdüklerini söyledi. Toplam 12 adetlik gemi filolarıyla dünyanın ilk 4, Avrupa’nın ise en büyük armatörü olduklarını ifade eden Saffet Ulusoy şunları söyledi: “Özal, kara nakliyatçılarını toplayıp, ‘bize yollar küçülüyor, ama ticaret hacmi büyüyor. Hemen gemi alarak bu işe girin’ dedi. Biz de iki gemi satın alarak denizciliğe başladık ama ilk başta beceremedik. Sonra Yugoslavya’da çıkan iş savaş sırasında kara nakliyatçıları olarak Bulgaristan’da, Romanya’da, Macaristan’da çok büyük perişanlıklar yaşadık. En sonunda toplanıp gemi almaya karar verdik ve 1998’de Flensburg’a gelerek ilk siparişi verdik. Bugün 9. gemimizi suya indirdik. Sipariş verdiğimiz 12 gemi için toplam 680 milyon dolarlık yatırım yaptık. Kara nakliyatçıları olarak kurduğumuz UN Ro-Ro şirketinin bugün 12 gemisi bulunmaktadır ve 46 ortaklıktan bugün 200 ortağa ulaştık. Kara nakliyatçıları olarak treylerlerimizi denize taşıyıp dünya armatörlüğünde model olduk.”

Hedefimiz yerli gemiler
UN Deniz İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, hedeflerinin Almanya’da yaptırdıkları gemileri Türkiye’deki tersanelerde inşa etmek olduğunu belirterek, adım adım bu yolda ilerlediklerini kaydetti. Saffet Ulusoy, bu konuda şunları söyledi: “Türkiye’deki tersanelerimizde 250 treyler taşıyacak gemiyi kuracak kızak olmadığı için Almanya’da yaptırıyoruz. Ayrıca Alman hükümeti ciddi kolaylıklar sağlıyor. Gemilerin geri ödemelerini Alman bankalarından aldığımız kredilerle yapıyoruz. Ayrıca Alman hükümetinden hibeler de aldık. Hazine’den hiç bir garanti almadan geldik ve gemilerimizi aldık. Ancak biz bu tür yatırımları istihdama katkı olması için Türkiye’de yapmak istiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz gemilerimizi kendi tersanelerimizden çıkarabilmek.”

Armatörlükte model olduk
UN Ro-Ro işletmeleri olarak armatörlükte model olduklarını anlatan iş adamı Saffet Ulusoy, uyguladıkları modeli de şöyle anlattı: “Şoförlerimiz TIR’larını Pendik’deki limanımızdan gemiye bindirdikten sonra 2 gün evlerinde kalıyorlar. Daha sonra uçağa atlayıp İtalya’ya gidiyor ve gemiyi karşılıyorlar. Sonra TIR’ları boşaltma yapacakları yerlere götürdükten sonra aynı yolla Türkiye’ye dönüyorlar. Dünyada ilk defa bu modeli biz oluşturduk ve geçenlerde İzmir’de Avrupalı armatörler toplantısında bu modeli kendilerine anlattık.”
Kaynak:Mehmet Gel-FrensburgDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim