• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 25 °C

Ressam Ayşen Can'ın ‘Sır-lı Seyir’ Sergisi açıldı

Ressam Ayşen Can'ın ‘Sır-lı Seyir’ Sergisi açıldı
Ressam Ayşen Can’ın denizi merkezine alarak onlarca tablosunu bir araya getirdiği dördüncü kişisel sergisi ‘Sır-lı Seyir’, görkemli bir tören ile sanatseverlere kapılarını açtı. Atatürk ile Kartal İstimbotu’nun aynı tabloda buluştuğu ‘Geldikleri gibi giderler’ tablosu sergide yoğun ilgi gördü. Sergi, 26 Aralık’a kadar açık olacak.

Bir kuru yük gemisinde 6 yıl boyunca yaşayarak 30’dan fazla ülke gezen Ressam Ayşen Can’ın denizi merkezine alan eserlerinden oluşan dördüncü kişisel sergisi ‘Sır-lı Seyir’, muhteşem bir açılışla sanatseverin beğenisine sunuldu.

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan The Bosphorus House İstanbul’da ziyaretçilere kapılarını açan sergiye yoğun ilgi oldu. Görkemli bir açılışla sanatseverleri bir araya getiren sergide onlarca eser yer alıyor. Çok sayıda davetlinin katılımıyla açılan sergi, Aziz Mahmud Hüdai Mahallesi, Halk Caddesi, No:44/A-Üsküdar adresinde 26 Aralık’a kadar açık olacak.

“SANATTA DENİZ BAMBAŞKA BİR DÜNYA”

Sergide yer alan tabloların hepsinin anlamlı resimlerden oluştuğunu ifade eden Türkiye ULAŞ İŞ Sendikası Genel Başkanı Abdurrahim Barın, “Deniz olmadan yaşayamıyoruz. Sanatta deniz bambaşka bir dünya. Ayşen Can Hanımefendi’nin yapmış olduğu resimler, yaşanmışlıklar ve deniz yaşamını ifade ediyor. Buradaki tabloların hepsi anlamlı resimler. Bu eserleri kazandırdıkları için Kaptan Mustafa Can ve eşi Ressam Ayşen Can’a teşekkür ediyorum” dedi.

“HEPSİNDE BİR YAŞANMIŞLIK VAR”

Sergide yer alan resimlerin hepsinde bir yaşanmışlık olduğunun altını çizen İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Mustafa Can, “Yine harikalar yarattı. Hepsinde bir yaşanmışlık var. Eşimler birlikte dolaştık denizleri. Hepsi denizlerde yaşadığımız anıları anımsatıyor. Bir de denizcilik camiasını topladık burada. Pandemi sonrası arkadaşlarla buluşma zayıf gidiyordu. Sergi sayesinde çok güzel bir birliktelik yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER SERGİDE KENDİ TARZINI OLUŞTURDU”

Four Group Denizcilik Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Derya Yörüsün, “Ayşen’in yaptığı resimler muhteşem. Ayşen’in yakın bir arkadaşı olarak sanatındaki gelişimi bu şekilde harika bir sergi ile görmek çok keyifli. Her sergide de kendi tarzını oluşturduğuna inanıyorum. Yetenekli de zaten. Kendisiyle bir kez daha gurur duydum” diye konuştu.

“SÜREKLİ GÖZLEMLEDİM”

Denizci eşi Kaptan Mustafa Can ile birlikte 6 yıl boyunca kuru yük gemisinde yaşadığını ve okyanuslar aşarak 30’dan fazla ülkeyi ziyaret ettiğini dile getiren Ressam Ayşen Can, “Çocukluğumdan bu yana resim yapıyorum. Resim yapmayı seviyorum ama evlendikten sonra eşim denizci olduğu için 6 yılımı eşimle birlikte denizlerde geçirdim. Bu süreçte resim yapamadım ama çok karakalem çalışması yaptım, fotoğraf çektim. Sürekli gözlemledim. Karaya geçtikten sonra resime olan aşkım devam etti, ediyor” dedi.

SERGİSİNİN ADINI NEDEN ‘SIR-LI SEYİR’ KOYDU?

Sergisinin konusuyla ilgili soruya da cevap veren Can, “Sır-lı Seyir gemide çok dolaştığım için, gemide o kadar sır vardır ki, gemide, yaşamda, limanlarda… O yüzde sır. Gittiğiniz her ülke bir sır, gemide yaşanmışlıklar sır, hava güneşli iken birden bire fırtınanın çıkması bir sır… Burada sırrı iki anlamda kullandım. Hem sır gizem anlamında hem de sırrı simli anlamında kullandım, çalışmalarımda da simi çok kullanıyorum. Daha doğrusu çalışmalarımda her şeye kullanıyorum. Doğada olan ne varsa kullanıyorum” açıklamasında bulundu.

SOSYAL PROJELERE DESTEK

Sosyal projelere de destek verdiğini belirten Ayşen Can, “Her sergimde, okuyan gençlerimiz için sosyal proje olarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir önceki sergimde 3 tablo hediye etmiştim. Tablonun gelirleri gitmişti. Bu sergimde şöyle bir şey düşündüm. Tabla olunca bir kişi alabiliyor ama eşarp olunca hem fiyat uygun hem herkesin alabileceği bir şey olsun istedim. Bunu da eşarp olarak yaptım” dedi.

KIBRIS’TA SERGİ AÇACAK

‘Sır-lı Seyir’ sergisinin ardından önümüzdeki yıl açacak olduğu sergiler hakkında da bilgi veren Can, “Nisan ya da Mayıs 2022’de Kıbrıs’ta bir sergi açmayı planlıyorum” diyerek yeni açacağı serginin tarihini de duyurmuş oldu.

‘GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER’ TABLOSUNUN ÖYKÜSÜ

Atatürk'ün derin ve kendinden emin bakışları altında yüksek dalgaları aşar şekilde resmettiği Kartal İstimbotu'nun yer aldığı eserine "Geldikleri gibi giderler" adını verdiğini belirten Ayşen Can, Mavi Vatan'ın gündemde olduğu bugünlerde Türkiye'ye denizlerin önemini de bir kere daha göstermek istediğini söyledi.

Atatürk ile Kartal İstimbotu’nu aynı tabloda buluşturan Ayşen Can, tablonun öyküsünü de şu sözlerle anlattı:

“Atatürk resmini çizerken bu bana bir proje olarak geldi. Dediler ki, Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler” sözünü bir tabla olarak bize yapar mısınız? O anda ben çok heyecanlandım. Tabi ki, hemen yapabilirim, dedim. Ama sonra işin ciddiyeti, Atatürk yapacağım, Kartal İstimbotu’nu yapacağım ve bu çalışmayı kendi tarzımda yapacağım diye düşünmeye başladığım an, beni bir stres aldı. Nasıl bir konu işleyebilirim ki, hem Atatürk olacak hem Kartal İstimbotu olacak hem dalga olacak hem de bu ifadeyi verebileceğim. Bunun çalışması için 1 ay düşündüm. Sürekli karalıyorum, onu mu yapsam, bunu mu yapsam? Konu olarak çok zorlandığım ama çalışırken de inanılmaz keyif aldığım bir çalışma. Tabi ki Atatürk’ün dediği gibi, “Geldikleri gibi giderler” tablosu çok ilgi gördü. Sergiden önce bile çok ilgi gördü. Sergiden önce bu tabloyu satın almak isteyenler oldu. Ben sergiden önce satmak istemedim. Benim için de çok kıymetli bir eser.”

ANA KONU DENİZ VE DENİZCİ HALLERİ

Can’ın şimdiye kadar imza attığı eserlerinde zaferden dönen kadırgalar, kıtaları birbirinden ayıran Atlas Okyanusu, gittikçe kendini hissettiren küresel ısınma, bir yelkenlinin seyri, evine hasret duyan denizciler, denizin verdiği huzur ve dinginlik, gemilerin seyri, ıssız adalar, deniz kızı, deniz feneri, kayıp kıta Atlantis, kayıklar ve yakamoz gibi konulara odaklanıyor. Sanatçının son sergisi için hazırladığı iki eseri ayrıca, 500 eşarpta desen olarak kullanıldı. Bu eşarpların satışından sağlanacak gelir, öğrencilere burs olarak kullanılmak üzere Çankırı Vakfı ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Vakfı'na aktarılacak.

İKİ ESERİ DENİZ MÜZESİ'NDE

Şimdiye kadar 3 kişisel sergi açan ve çok sayıda karma sergi, çalıştay ve sempozyuma katılan Ayşen Can’ın eserleri, Türkiye ve dünya çapında birçok sanatseverin özel koleksiyonunda yer alıyor. İki eseri Deniz Müzesi’nde daimi koleksiyonda yer alan Can, çalışmalarını İstanbul’daki kendine ait Şen Atölye’de sürdürüyor ve resim dersleri de veriyor.

aysen-can-sirli-seyir-sergisi-23.jpgaysen-can-sirli-seyir-sergisi-9.jpguntitled-3-046.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Mehmet Şahincileroğlu

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim