• BIST 9790.72
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 21 °C

Rant Gökova'da koyları yok ediyor

Rant Gökova'da koyları yok ediyor
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin yaptığı çalışmada, Didim ile Antalya arasındaki koyların % 50'den fazlasının aşırı yapılaşma ve rant uğruna kaybedildiği açıklandı.
Turistleri, dünyaca ünlü isimlerin ve film şirketlerinin gözdesi Gökova'nın cennet koyları, hızlı yapılaşma kurbanı oluyor. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi'nin son iki yılda yaptığı envanter çalışmasında Didim ile Antalya arasındaki koyların yüzde 50'den fazlasının aşırı yapılaşma ve rant uğruna kaybedildiği, bölgeye konaklamak için gelen yatların sayısında azalma olduğu belirtildi.

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ile Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Vekili Arif Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, acil önlem çağrısı yaptı.

Muğla'nın Bodrum ve Gökova koyları son 10 yılda dünya starları için yıldızlaştı. Ünlü devlet adamları, sanatçılar, işadamları ve sporcuların lüks yatlarla tatile gelip kalplerini eşsiz güzellikteki koylarında bıraktıkları Gökova'nın cennet köşelerini keşfetti. Catherine Denuve, Tom Hanks, Mick Jagger, Dustin Hoffman, Pamela Anderson, Kid Rock, Adriana Karembeu, Franz Beckanbaur, Bo Derek, Shakira, Elizabeth Hurley, Gerd Müller, Bon Jovi, Enrigue Iglesias, Paul Newman, Jennifer Lopez, Tina Turner, Ürdün Prensi El Hassan, Nicole Kidman, Zidane, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ünlü İngiliz takımı Chelsea'nin Rus patronu Abramoviç gibi ünlüler, tatil için bölgeyi tercih edenler arasında yer aldı.

MİLYONLARCA DOLAR DÖVİZ GİRDİSİ

Sahip oldukları, değeri 400 milyon dolarlara varan yatlar ya da günlüğü 100- 150 bin dolara kiraladıkları yüzen saraylarla tatile gelen ünlülerin Bodrum'dan başlayıp Gökova, Datça, Marmaris ve Fethiye'yi kapsayan tatilleri, bölgenin hem tanıtımına hem de ekonomik gelişmesine katkı sağladı. Ünlü konukların Ege tatili, diğer ünlülerin de dikkatini bu bölgelere yöneltti. Son iki yılda gelen lüks yatların bin 200'ü, normal yatların 70 bini aştığı ve milyonlarca dolar döviz girdisi sağladığı belirtildi.

Ünlüler, bölgede villa satın almaya ve yılın birkaç ayını Bodrum'da geçirmeye de başladı. Suudi Prensleri Yalıkavak Beldesi'nde, eski Alman Yeşiller Partisi Genel Başkanı Claudia Roth Gündoğan Beldesi'nde villa satın aldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Kazak işadamlarına “Bölgede turizm yapın” talimatı verdiği belirtildi. Bodrum ve koyları dünyaca ünlü markaların katalog ve reklam filmleri için de cazibe merkezi oldu.
Ünlü mankenler katalog çekimleri için Bodrum koylarını mesken tuttu. National Geographic, History Chanel, Discovery Chanel gibi ünlü belgesel kanalları çekimler için bölgeyi seçerken, birçok Yunanlı yat acentesi de bu yıl Bodrum ve Gökova koylarını ilk kez tur programına aldı. Almanya, Belçika ve İngiltere'nin önde gelen seyahat acenteleri düğün ve balayı turizmi adı altında onlarca gelin ve damadı Bodrum koylarında mavi yolculuğa çıkarmak için turlar düzenledi.
Ancak son zamanlarda koylardaki yapılaşma, bölgenin ününü gölgeledi. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin kurucu üyelerinden Bodrum'un Belediye Başkanı CHP'li Mazlum Ağan, 5 bin yıllık geçmişe sahip kentin, tarihi, kültürü ve tabiat güzellikleriyle dünyada marka olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mousolos'un mezarı burada. Başka Bodrum yok. Bodrum ve koylarını bilmeyen hatta gelip görmeyen Ankara'daki bürokratların günü kurtarmak için aldığı kararlar, yaptığı planlar, kentin altyapısına önem verilmemesi bu güzellikleri korumamızda güçlükler yaşanmasına neden oluyor. Korumak ile birilerine rant sağlamak için kollamak arasında verdiğimiz mücadele sırasında yine Bodrum zarar görüyor. Hükümetler değiştikçe kararlar da değişmemeli. Master planlar hazırlanmalı, koylarımız kentimiz çarpık kentleşmeden, yapılaşmadan, betonlaşmadan kurtarılmalı.”

Bodrum Deniz Ticaret Odası'nın Ege ve Akdeniz kıyılarında iki yıldır sürdürdüğü ve deniz turizmi tarihinde ilk kez yapılan ‘Türkiye'nin Deniz Turizmi Geleceğine Yönelik Envanter Çalışması' sonuçlandı. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Vekili Arif Yılmaz, Didim ve Antalya arasında yatların konaklamak için tercih ettiği koyların sayısının, aşırı yapılaşma, balık çiftliği ve rant yüzünden, 160'tan 70'lere düştüğünü, gerekli önlemler alınmazsa birkaç yıla kadar yatların konaklayacakları koy kalmayacağını söyledi.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim