Putin Atina ve Sofya'yı uyardı
BTC'ye rakip bir boru hattı için anlaşmaya varan ülkelerden Rusya'nın, Devlet Başkanı Putin, Burgaz-Dedeağaç boru hattı projesi için "Acele edin" çağrısı yaptı.
Türkiye’yi by-pass ederek Boğaziçi’nin artan petrol yükünü hafletmek için yıllardır gündemde olan sorunlu Burgaz (Bulgaristan)-Dedeağaç (Yunanistan) petrol boru hattı projesi için Putin’den “Acele edin” çağrısı geldi.Resmi bir ziyaret için Atina’ya giden Başkan Putin, 1 milyar euro’luk projenin bir an önce hayata geçirilmesi için Yunan ve Bulgar yetkilileri, Mavi Akım ve Bakü-Ceyhan’ı örnek göstererek uyardı ve “1993’ten beri devam eden tartışmalara devam etmek yerine fırsatları kullanmak lazım. Eğer işbirliğine böyle devam edersek sonuç alınamaz, bu da ekonomik ve politik olarak kaçırılmış bir fırsat olur” dedi. Projeye kimin para koyacağı, kimin ne pay alacağı hala tartışmalı. Devlet petrol şirketi Rosneft, boru hattının çoğunluk hissesini almaya aday. Başkan Putin Atina’ya yaptığı ziyarette Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Bulgaristan DevletBaşkanı Georgi Parvanov ile 45 dakika süren bir zirve yaptı. Görüşmenin ardından, 280 kilometrelik Burgaz-Dedeağaç boru hattı için hükümetlerarası inşaat anlaşmasının bu yıl sonuna kadar imzalanmasıni öngören deklarasyon açıklandı. Taraflar nisan 2005’te de benzer bir anlaşma imzalamış ancak somut bir mesafe alınamamıştı. Putin’in özellikle buna atıfta bulunarak, Yunan ve Bulgar taraflarını hızla sonuca dönük çalışmaya çağırması dikkat çekti. Vladimir Putin, Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu boru hattı projesini örnek gösterirken, “2,5 ay önce işe başlandı, şimdiden 250 kilometre inşa edildi” dedi. Putin ayrıca Mavi Akım ve Bakü-Ceyhan’ı da başlayıp biten projelere örnek olarak telaffuz etti. Putin, “Bu proje sadece üç ülke için değil, Avrupa ekonomisi ve enerji sektörü içinde son derece önemli” dedi. Rusya lideri, “Rusya, zor şartlar ileri sürmüyor. Biz sadece geleneksel partnerlerimiz ile bu projenin yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu. Yıllardır tartışılan projede boru hattını kimin finanse edeceği, terminallerin mülkiyeti ve transit ücretleri üzerinde anlaşma sağlanamıyor. Rusya’nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Rosneft’in başkanı Sergey Bogdançikov, Rus şirketlerinin projede çoğunluk hisselerini kontrol edebileceklerini ve 1 milyar dolar yatırabileceklerini açıkladı. Bogdançikov, bu projenin hızlandırılmasını Bakü-Ceyhan’a değil, dünya petrol piyasasında artan talebe bağlamak gerektiğimi vurguladı. Burgaz-Dedeağaç boru hattı gerçekleşirse yıllık 35 milyon ton kapasitesi olacak. Boğazlar’dan geçen yıllık petrol miktarı ise 150 milyon ton. DenizHaber.Com
Diğer Haberler
TCG İZMİT fırkateyni denize indirildiMİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen ve İSTİF Sınıfı’nın 3. gemisi olan TCG İZMİT (F-517), düzenlenen törenle denize indirildi.
MİLGEM’in 7. Gemisi denize inmeye hazırlanıyorTürk savunma sanayisinin önemli projelerinden biri olan MİLGEM kapsamında inşa edilen 7’nci gemi ve İstif Sınıfı’nın 3’üncü fırkateyni TCG İzmit (F-517), denize inişe bir adım daha yaklaştı.
Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’e 11 Ülke KatılıyorExpomaritt Exposhipping İstanbul’a katılacak firmalar, fuarın resmi internet sitesinde yayınlanmaya başladı.
Küresel Ekonomi ve Denizcilik Piyasaları Paneli DüzenlediTürk Armatörler ve İşletmeciler Derneği (KOSDER), denizcilik sektörünün önde gelen isimlerini İstanbul’daki Büyük Kulüp'te bir araya getirdi.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim