• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 15 °C

Plastik tekneler, Gazzeli balıkçıların derdine deva oldu

Plastik tekneler, Gazzeli balıkçıların derdine deva oldu
İsrail ablukası altındaki Gazze'de kısıtlı imkanlarla yerel bir atölyede üretilen plastik tekneler, balıkçılar için geçim kaynağı oluyor. Böylece bir nebze de olsa ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de halkın kısıtlı imkanlarla hayatını idame ettirme çabaları devam ediyor.

Bir plastik atölyesinin piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretmeye başladığı plastik tekneler son zamanlarda Gazzeli balık avcıları tarafından rağbet görüyor.

Abluka nedeniyle piyasada bulunmayan cam elyaf yerine ham plastikten üretilen bu küçük tekneler, dünyanın en yüksek işsizlik oranlarından birine sahip olan Gazze'de birçok balıkçı için ekmek teknesi oldu.

Kimi işsiz gençlere yeni iş fırsatı, kimi avcılar için tamir edilemeyen teknelerinin yerini alabilecek hesaplı bir alternatif...

KÜÇÜK BOYUTLARINA RAĞMEN BÜYÜK UMUT KAPISI

Gazzeli balıkçıların yüzünü güldüren bu plastik tekneler, küçük boyutlarına rağmen abluka, ambargo ve işsizlik karşısında büyük bir umut kapısı oldu.

Atölyenin sahibi Halid Hor, işletmelerini aslında büyük plastik tanklar üretmek için kurduklarını ancak zamanla azalan talep nedeniyle piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda farklı seçenekleri değerlendirmeye başladıklarını ve bundan dolayı plastik tekneler üretmeye giriştiklerini söyledi.

Hor, plastik teknelerin üretim serüvenini şu sözlerle anlattı:

"Yaz sezonu için ön hazırlık yapıyoruz. Başlangıç olarak bu kalıbı denedik. Elhamdülillah tasarım başarılı oldu. İnşallah başka tekne modelleri için farklı kalıplar da yapacağız. Hedefimiz cam elyaf teknelerin kalitesini aratmayan ürünler yapmak. Bizim tekneler kırılmaz ve paslanmaz. Herhangi bir sorun olduğunda da tamiri daha uygun oluyor."

MALİYETİ DAHA AZ

İsrail ablukasının nedeniyle imkan kısıtlılığına da değinen Hor, "Bu teknelerin maliyeti, cam elyaf teknelerinin yarısı kadar. Kaldı ki İsrail ambargosu nedeniyle 2007'den bu yana istesek de fiber cam bulamıyoruz" diyerek kendilerini bu tür üretime sevk eden nedenleri sıraladı.

30 yıldan bu yana balık avcılığından geçinen Lütfi Ayyaş da plastik teknelerden memnun olanlardan.

Bozulan tahta teknesinin yerine bu tekneleri alan Ayyaş, her gün 9 oğluyla beraber denize açılarak evini geçindiriyor.

"UCUZ DİYE TERCİH ETTİK, EVİMİZİ GEÇİNDİRİYORUZ"

Ayyaş, diğer seçeneklerin arasından plastik tekneleri tercih etme nedenlerini şöyle ifade ediyor:

"Bu plastik tekneleri, ucuz olduğu için tercih ettik. Fazlasıyla işimizi görüyor elhamdülillah. Durumu olmayan avcılar için gayet ideal. 4 ay önce bu tekneleri aldık. Çocuklarım onunla denize açılıyor. Böylece evimizi geçindirebiliyoruz. Günlük 20-30-50 şekel (ortalama 75 TL) kazanıyorlar. Eve yetiyor elhamdülillah."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim