• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 26 °C
  • Çanakkale 21 °C

Petlim Konteyner Terminali, Eylül'de gemileri ağırlamaya başlıyor

Petlim Konteyner Terminali, Eylül'de gemileri ağırlamaya başlıyor
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, STAR Rafineri’nin önemli bölümünün tamamlandığını, Petlim Konteyner Terminali’nin 1. faz çalışmalarını da tamamlandığı belirtti ve limanın eylüle kadar açılacağı müjdesini verdi

Bakü’de düzenlenen 23. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı’nda (Caspian Oil & Gas) Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e Petkim Yarımadası projelerini tanıtan Abdullayev, ayrıca şunları belirtti: 

“Azerbaycan’ın yurtdışındaki ilk liman işletme tesisi Petlim Konteyner Terminali’nin 1. faz çalışmalarını da tamamlamış bulunuyoruz. Bu yılın üçüncü çeyreğinde operasyona başlamasını öngörüyoruz. Value-Site Projesi'nin önemli parçası olan terminal için 300 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Goldman Sachs’ın 2014 yılında Petlim’in yüzde 30'una 300 milyon dolar üzerinden ortak oldu. Limanın işletmesini 28 yıllığına dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APM şirketi üstlenecek. Limanımız, dünyanın en büyük konteyner gemilerini kabul edebilecek kapasiteye sahip olacak.”

Petlim Konteyner Limanı’nın başta Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını kaydeden Abdullayev, “Limanımızın açılışının dost ve kardeş iki ülkenin liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi bizler için büyük bir onur ve mutluluk vesilesi olacaktır.” ifadesini kullandı.

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev de STAR Rafineri’nin planlanan takvime uygun ve bütçe çerçevesinde ilerlediğini anlattı.

Rafinerinin Türkiye’de özel sektör eliyle inşa edilen ilk rafineri olduğunu dile getiren Aliyev, şunları paylaştı:  “Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesine sahip olan, STAR Rafineri’nin yaklaşık yüzde 64’ü tamamlandı. 5,6 milyar dolar yatırım bedeline sahip olan STAR Rafineri projesinde, 14 ülkeden toplam 2 bine yakın mühendis görev yapıyor. Dünya standartlarında teknik, kalite ve SEÇ (Sağlık, Emniyet ve Çevre) uygulamalarıyla eşsiz bir proje olan STAR Rafineri, aynı zamanda dünyada sıfırdan yapımı devam eden birkaç rafineri projesinden birini oluşturuyor.”

Güney Gaz koridorunun en önemli ayağı olan TANAP projesinin temelinin ise 17 Mart 2015'te Türkiye ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldığına temas eden Aliyev, “TANAP ve rafineri projesini Petkim doğurdu. Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin yanı sıra bu projelerin de tetikleyicisi ve hızlandırıcısı oldu. Türkiye'nin sanayileşme tarihi Petkim’in tarihiyle bire bir örtüşüyor. Nisan ayında Petkim’in 51'nci yılını kutladık. SOCAR Türkiye olarak, Petkim’i Türkiye’nin en büyük yatırımlarının merkezine taşımayı başardık. Bununla gurur duyuyoruz. 2018'de Petkim yarımadası Avrupa'nın entegrasyona dayalı en büyük üretim merkezlerinden biri olacak” dedi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim