• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 18 °C

Petkim yeni yatırıma 130 milyon $ ayırdı

Petkim yeni yatırıma 130 milyon $ ayırdı
Petkim, tevsii ve yeni yatırım çerçevesinde yaklaşık 130 milyon dolar civarında bir bütçesi olduğunu açıkladı.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, bu yıl Petkim'de yatırım olarak tevsii ve yeni yatırım çerçevesinde yaklaşık 130 milyon dolar civarında bir bütçeleri olduğunu belirterek, ''Bunlar tabii yatırımların ilerlemesi aşamasında artı-eksi olarak değişecek'' dedi.

Korkut, Petkim olarak petrokimya endüstrisinin tek yerli üreticisi olduklarını, dolayısıyla yeni ürün geliştirme ve piyasanın taleplerini karşılamada önemli görevler üstlendiklerini söyledi.

Mevcut ürün gamında kapasite maksimizasyonu, yeni ürünlerin üretilmesine yönelik de gayret sarf ettiklerini aktaran Korkut, bu çerçevede ihracatın Türkiye için öneminin tartışılmaz bir gerçek olduğunu dile getirdi.

Petkim'in 2012 stratejisinde yurt dışındaki pazarlardaki etkinliğini artırma yönünde gayret gösterdiğini ve planlamalar yaptığını kaydeden Korkut, bunun sonucunda da 1 milyar 41 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek hedeflerini de aştıklarını ifade etti.

Uluslararası rekabetin yoğun olduğu bir dönemde petrokimya alanında bu eşiğin aşılmasının kolay olmadığını vurgulayan Korkut, sözlerine şöyle devam etti:

''Petrokimya endüstrisi rekabetin çok acımasız olduğu bir endüstri. Burada, oyuncu sayısı çok fazla değil. Ancak dünyanın tartışmasız en kızgın rekabet koşullarının yaşandığı bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Dahilde İşleme Rejimi, serbest ticaret anlaşmaları ve Gümrük Birliği kapsamında, milyonlarca ton petrokimyasal ürün sıfır gümrükle ithal edilerek iç piyasaya sunuluyor. Biz rekabete her zaman varız. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Ancak rekabette adalet istiyoruz. Bu çerçevede hem uluslararası gelişmeleri takip ediyoruz, hem de ülke içi dinamikleri inceliyoruz ve bu çerçevede ihracat planımızı belirliyoruz. 2013'te de 1 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2013 ihracat artışında 2012'ye kıyasla çift rakamlı bir artış hedefliyoruz. Ama tabii bunu pazar şartları belirleyecek.

Biz 40'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Pazarda penetre olma, yayılma şeklinde bir çalışmamız olacak. Ama burada pazar koşulları, konjonktürel gelişmeler belirleyici olacak. Tabi ki iç piyasa dinamikleri ve iç piyasadaki talep projeksiyonu her zaman gözümüzün önünde olacaktır.''

Tarihin en yüksek ham madde fiyatları ile üretim yaptık

Korkut, bu yıl Petkim'de yatırım olarak tevsii ve yeni yatırım çerçevesinde yaklaşık 130 milyon dolar civarında bir bütçeleri olduğunu belirterek, ''Bunlar tabi yatırımların ilerlemesi aşamasında artı-eksi olarak değişecek'' dedi.

Kapasite artışı yatırımları olacağını belirten Korkut, Etilen ve PTA Fabrikaları'ndaki kapasite artışları için 2 numaralı stratejik yatırım belgesi aldıklarını ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

Ajandalarının ilk sırasında yer alanlardan birisinin yeni ürün geliştirme konusu olduğunu kaydeden Korkut, bunun üzerine çok yoğun çalışacaklarını ifade etti.

Yeni ürünlerinin arasında kablo sektörüne yönelik olan XLPE (Çapraz bağlanılabilir polietilen) adlı bir ürün olduğu bilgisini veren Korkut, bunun Türkiye'deki kablo üreticilerinin performansını artıracak bir ürün olduğunu, bu ürüne yönelik Ar-Ge çalışmaları ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den teşvik ödülü aldıklarını dile getirdi.

Socar Türkiye'nin Petkim Yarımadası'ndaki yatırımlarının kritik derecede önemli olduğunu vurgulayan Korkut, ''Rafineri yatırımı, enerji yatırımı, liman yatırımı ve Petkim'deki tevsiler, ülkenin çehresini değiştirecek olan yatırımlardır'' şeklinde konuştu.

Her zaman beklentilerinin petrol fiyatlarının düşmesi yönünde olduğunu kaydeden Korkut, 2012 yılında Petkim olarak tarihinin en yüksek ham madde fiyatları ile üretim yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de tüketimi olmayan ürünler ürettiklerini de anımsatan Korkut, ''Keşke o ürünler ülkemizde tüketilse de, bu ürünleri iç piyasaya verebilsek'' ifadelerini kullandı.

Star Rafinerisi projesinin takviminde herhangi bir şaşma olmadığını kaydeden Korkut, ''Proje, takvime uygun olarak devam ediyor. Hafriyatın şu anda yüzde 70'i tamamlandı. Toplamda 10,5 milyon metre küplük bir hafriyat yapılacak. Çalışmalar hızla devam ediyor. 2016'nın son çeyreğinde devreye girecek olan bir yatırım. Bu projenin Petkim'e çok ciddi katkıları olacak, temel ham maddemiz olan Nafta'da dışa bağımlılığımız bugünkü yüzde 90 seviyelerinden 0 noktasına inecek ve muhteşem bir sinerji oluşturacak'' diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim