• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Petkim Limanı'na Başbakan desteği

Petkim Limanı'na Başbakan desteği
Başbakan Erdoğan ve Danimarka Başbakanı Schmidt, 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımına tam destek verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımına tam destek verdi.
 
Resmi ziyaret ve Türkiye-Danimarka İş Forumu toplantısına katılmak üzere Danimarka'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve mevkidaşı Helle Thorning-Schmidt, Petkim Konteyner Limanı için 22 Şubat'ta Petkim ile Danimarka merkezli A.P. Moller-Maersk Grubu çatısı altındaki APM Terminals arasında imzalanan yatırım anlaşmasının resmi seremonisine katıldı. Erdoğan ve Schmidt'in iki ülke şirketleri arasındaki bu önemli yatırıma güçlü destek mesajı vermesi, Türkiye ve Danimarka ekonomik ilişkileri açısından da dönüm noktasını oluşturuyor.
 
SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Petkim Yarımadası'nda yapımı süren ve projelendiren yatırımlara her zaman destek verdiğini vurguladı. Hükümet nezdinde verilen desteğin kendilerine büyük moral verdiğini kaydeden Yavuz, bu önemli yatırımla başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin liman kapasitesine, dolayısıyla dış ticaret hacmine çok önemli bir ivme kazandıracaklarının altını çizdi. Petkim Limanı'nın geliştirilmesi, daha ekonomik olarak işletilebilmesi ve Türkiye'nin en büyük entegre limanı haline getirilmesi amacıyla Petkim Limancılık Ticaret A.Ş.'yi kurduklarını belirten Yavuz, şunları söyledi:

"Biz Petkim Yarımadası için belirlediğimiz 'Value-Site' vizyonu çerçevesinde bir yandan yarımadamızın bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yatırımlar yaparken, APM Terminals ile uzun süreli bir işletme anlaşması imzalayarak limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak için ilk adımı attık. Bugün Kopenhag'da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Danimarka Başbakanı Sayın Helle Thorning-Schmidt'in huzurunda resmi seremonimizi gerçekleştiriyoruz. Başbakanımıza ve Danimarka Başbakanı Sayın Helle Thorning-Schmidt'e bugün burada oldukları için ve işbirliğimizi destekledikleri için şükranlarımı sunuyorum. Ben ve çalışma arkadaşlarım, bizlere duyulan bu büyük güveni boşa çıkarmamak için gecemizi gündüzümüze katarak yoğun şekilde çalışıyoruz.

Vizyonumuzun önemli bir parçasını daha hayata geçirmenin ve ülkemize verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururu içindeyiz. 1.5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak limanımızın işletmesini bu alanda dünya devi olan APM Terminals yapacak. Bu yatırım ülkemizin dış ticaretine büyük katkı sağlamasının yanında Türkiye, Azerbaycan, Danimarka ve Hollanda'yı ortak paydada buluşturan müthiş bir sinerji kaynağı olacak. Liman ve lojistik yatırımlarımız ile ülkemizin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı ülkemizin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedefliyoruz. Limanımızı bölgenin en büyük entegre limanı ve lojistik merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin de dünyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. Petkim Konteyner Limanı Projesi'ni tanımlarken 'Kaybedenin olmadığı bir proje' cümlesini kullanmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu işbirliğinin ülkelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

APM Terminals CEO'su Kim Fejfer ise, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, hızla büyüyen bir pazar olarak küresel ticaret için önemli bir coğrafi kesişimde yeni fırsatlar yaratıyor. Petkim ile yeni ortaklığımızla beraber deneyimimizi Petkim Limanı'nın gelişimi, bu değişimin heyecan verici bir parçası olmak ve Türkiye'nin ilerlemesi için kullanacağız" dedi.

VALUE-SITE 2023 VİZYONUNUN LOJİSTİK ADIMI: PETKİM LİMANI

Petkim Konteyner Limanı başlangıçta 1,5 milyon TEU ve potansiyeli ile 4 milyon TEU olan konteyner elleçleme kapasitesi Ege Bölgesi'nin en büyük entegre limanı olacak. Yüzde 100 Petkim iştiraki olan Petlim Limancılık A.Ş. tarafından yapılacak yatırımın ilk fazı 2015 yılında, ikinci fazı 2016 yılında tamamlanacak. İnşaat aşamasında 500, işletme döneminde ise 260 kişiye sürekli istihdam sağlanacak.

Konteyner terminal işletmeciliğinde dünyanın lider kuruluşu APM Terminals ile yapılan stratejik işbirliği ile Petkim Limanı, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla başlangıç kapasitesine sahip olacak. Petkim Konteyner Limanı tamamlandığında Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 11 bin TEU kapasiteli konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği tek liman olacak. Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak. İzmir-Çanakkale karayolunun yanında oluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak. Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak konteyner ve genel kargo limanı projesi ile pazar talebine bağlı olarak kapasite 4 milyon TEU'ya kadar çıkarılabilecek.

kenan-yavuz-kim-fejfer-imza-tokalasma.jpg

kenan-yavuz-kim-fejfer-imza.jpg

petkim--apm-toren-toplu.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim