• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Patagonya ‘da 337 balina ölüsü bulundu

Patagonya ‘da 337 balina ölüsü bulundu
Şili’nin Patagonya bölgesi açıklarında, nedeni hâlâ araştırılan bir toplu balina ölümü gerçekleşti. Bilim insanlarına göre karaya vuran balinalar, soyu tükenmekte olan sei balinaları olduğu ileri sürüldü.

Şili’nin güney kesimi Patagonya’daki ücra bir fiyort üzerinde gözlem uçuşu yapan bilim insanları şaşırtıcı bir keşif gerçekleştirerek 337 balina ölüsü buldu. Bu toplu ölüm, bilim insanlarının bilgisi dahilinde şimdiye kadar yaşanan en büyük karaya vurma olayı. 

Bölgenin ücra ve denizin dalgalı olması nedeniyle bilim insanları balinalar üzerinde henüz inceleme yapamadılar ama havadan ve uydudan çekilen fotoğraflar, kıtanın güney ucu civarındaki Penas Körfezi ile Puerto Natales arasında 305 balina ölüsü ve 32 iskeletin varlığını gösteriyor. 

Şili Üniversitesi ve Santiago’daki Ulusal Anıtlar Konseyi bilimcisi Carolina Simon Gutstein, çoğu ceset ileri derecede çürüdüğü için balinaların türünün belli olmadığını söylüyor. Ancak boyutları ve bulundukları yer göz önüne alındığında hayvanların muhtemelen sei balinası olduğunu belirtiyor. 

Tüm yayılım alanlarında soyu tükenmekte olan sei balinası, küçük canlılarla beslenmek için suyu filtreleyen mavimsi gri renkte büyük boy bir oluklu balina. Boyu 19,5 metreye, ağırlığı da 50 tona ulaşabiliyor. En hızlı deniz memelisi olarak kabul edilen sei balinasının hızı saatte 50 kilometreye çıkıyor. Yaşam süresi 50 ila 70 yıl arasında değişen hayvan, genelde kıyılardan uzakta derin sularda varlık gösteriyor. Tüm dünyadaki nüfusunun 80 bin civarında olduğu düşünülüyor. 

Gutstein ve çalışma arkadaşları bu keşfi aslında 23 Haziran’da National Geographic Society Waitt Grants Programı desteğiyle gözlem uçuşları yaparken gerçekleştirmişti. Bulgular ekip tarafından bilimsel bir dergide yayımlanmak üzere analiz edildiği sırada, öykü geçtiğimiz haftalarda günü Şili basınına sızdı. “Daha yakından inceleme yapmak için yazın tekrar bölgeye gitmeyi planlıyoruz,” diyor Gutstein. 

Huinay Bilimsel Saha İstasyonu’ndan Vreni Häussermann, Nisan ayında aynı bölgede karaya vurmuş otuz sei balinası tespit etmişti. Bunun üzerine bir ekip oluşturan Gutstein ve Häussermann, kaynaklarını birleştirerek uçuşlar ve uzaktan görüntüleme yoluyla incelemelere başlamıştı.

On beş yıl kadar önce de Kuzey Amerika Pasifik Sahilinde Alaska ile Meksika arasındaki kesimde 600 gri balina karaya vurmuştu. Ancak o olay büyük bir alanda ve daha uzun bir zaman diliminde yaşanmıştı. Oysa Patagonya’daki balinalar birbirine yakın durumda bulunmuş. Şubat ayında ise Yeni Zelanda’da 200 balina karaya vurmuştu.

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim