• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 12 °C

Pakistan Donanması’nın ikinci PN MİLGEM Korveti kızağa konuldu

Pakistan Donanması’nın ikinci PN MİLGEM Korveti kızağa konuldu
Pakistan Donanması’nın Türkiye’de inşa edilecek ikinci PN MİLGEM korvetinin Kızağa Konma Töreni, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Ana yükleniciliğini Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT’ın yaptığı Pakistan’a ihraç edilen 4 adet MİLGEM Korvet Gemi Projesi planlandığı şekilde devam ediyor.

Pakistan Büyükelçiliği tarafından aktarılan bilgiye göre, Pakistan Donanması’nın PN MİLGEM gemi inşa faaliyetleri kapsamında Türkiye’de inşa edilen ikinci MİLGEM sınıfı korvetin “Kızağa Konulması Töreni” İstanbul’da gerçekleşti. Tören, ASFAT A.Ş. üst yönetimi ve Pakistan Donanması’ndan İstanbul Tersanesi’nde görevli Tuğamiral Ehsan Ahmed Khan’ın yanı sıra diğer Türk ve Pakistanlı yetkililerin de katılımıyla İstanbul Tersanesi’nde yapıldı. Pakistan Büyükelçiliği Deniz Ateşesi Mazhar Bashir de törende bulunanlar arasında yer aldı.

Ocak 2021’de İ Sınıfı Fırkateyn Projesi’nde ilk gemi olan F 515 TCG İSTANBUL’un denize iniş töreninde Pakistan Donanması’nın 3’üncü MİLGEM Korveti’nin ilk kaynağı atılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Pakistan Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi de ilk kaynağı atma törenine katılmıştı.

Erdoğan, tören sırasında yapmış olduğu konuşmada MİLGEM projesi savaş gemilerinin inşaatındaki savunma iş birliğinin Türkiye-Pakistan savunma bağları için yeni bir kilometre taşı olduğunu belirtmişti.

Pakistan Donanması için Türkiye’de üretilecek iki korvetten ilkinin “Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Sac Kesme Töreni”, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 29 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen TCG Kınalıada’nın Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimi sırasında gerçekleştirilmişti.

PN MİLGEM gemi inşa faaliyetleri kapsamında “1. Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni”, 3 Haziran 2020 günü İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirilmişti.

“3. Gemi Omurganın Kızağa Konulması Töreni” ise, 25 Ekim 2020’de Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’nde gerçekleştirilmişti.

PN MİLGEM KORVETLERİNE LM2500 GAZ TÜRBİN MOTORLARI

GE Marine, Pakistan Donanması için üretilecek PN MİLGEM korvetlerine güç verecek LM2500 gaz türbin motorlarını sağlamak için STM ile sözleşme imzaladığını duyurdu.

ASFAT tarafından yürütülen PN MİLGEM Projesi kapsamında Pakistan’a ihracatı yapılacak olan 4 adet Korvet sınıfı savaş gemisine ait Ana Tahrik Sistemlerinin STM’den tedarik edilmesi amacıyla ASFAT ile STM arasında 16 Haziran 2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştı.

Pakistan Donanması’nın PN MİLGEM programı için tedarik edilecek LM2500 gaz türbin motorları, GE’nin Evendale, Ohio, ABD’deki tesisinde üretilecek. Millî Gemi Projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için 4 adet Ada sınıfı korvette de GE Marine LM2500 gaz türbin motorları kullanılacak.

4 ADET MİLGEM KORVETİ ANLAŞMASI

Eylül 2018’de imzalanan anlaşma kapsamında Pakistan, 4 adet gemi tedarik edecek. Gemilerden ikisi İstanbul Tersane Komutanlığı’nda, ikisi de Pakistan, Karaçi’de inşa edilecek. İlk etapta İstanbul ve Karaçi’de inşa edilecek birer korvet 2023’te Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak. Diğer 2 gemi ise 2024’te envantere girecek. Üretim süreci ilk gemide 54 ay, ikinci gemide 60 ay, üçüncü gemide 66 ay, son gemide ise 72 ay sürecek.

Söz konusu projede yer alan MİLGEM sınıfı korvetlerin numaralandırması projedeki sırasıyla 1. ve 2. gemiler Türkiye’de inşa edilecek olanlar, 3. ve 4. gemiler ise Pakistan’da inşa edilecek olan gemiler. Ancak gemilerin inşa sırası farklılık gösteriyor. İnşa sırasına göre Türkiye’de inşa edilecek gemiler sırasıyla 1. ve 3. gemi olarak numaralandırıldı. Pakistan’da inşa edilecek olan iki gemi ise inşa sırasına 2. ve 4. gemiler.

milgem_3-002.jpgmilgem_2-002.jpgmilgem_1-002.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim