• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 16 °C

Özelleştirilen limanların sözleşmesinin 49 yıla kadar uzatılması teklifi üçüncü kes Meclis'te

Özelleştirilen limanların sözleşmesinin 49 yıla kadar uzatılması teklifi üçüncü kes Meclis'te
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘limanların özelleştirme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla uzatan kanun teklifi’, AK Parti tarafından üçüncü kez Meclis’e sunuldu.

AK Parti, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatacak düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklif üçüncü kez Meclis gündeminde.

Aynı düzenleme daha önce yasalaşmış Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Aradan 3 ay geçtikten sonra bir torba kanun teklifi içinde tekrar Meclis’e sunulmuş, komisyon görüşmelerinde ilgili madde geri çekilmişti.

Özelleştirilen Limanların Sözleşmesi 49  yıla kadar Uzatılabilecek

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait olan ve özelleştirilmiş bazı limanların sözleşme süreleri, 15 gün içinde başvurmaları halinde 49 yıla kadar daha uzatılacak. Cumartesi gecesi geç saatlerde Meclis’e sunulan teklif yasalaşırsa limanlar 49 yıla kadar ihalesiz olarak şirketlere devredilmiş olacak. Düzenlemeden LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding ile Katar merkezli QTerminals gibi şirketler yararlanabilecek.

Gerekçe: Yatırımların Zamanında Yapılması, Rekabet Gücünün Korunması

Maddenin gerekçesinde, "Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir" ifadelerine yer verildi.

Teklifin Yolculuğu: Aym İptal Etti Tekrar Geldi, Komisyonda Vazgeçildi Tekrar Geldi

Teklifin Meclis’e ilk gelişi değil. Teklif 2021’de TBMM’ye sunulmuş, Ocak 2022’de kabul edilmişti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) başvurusu ile Ağustos 2022’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, 3 ay sonra, ekim ayında başka bir torba kanun teklifi içerisinde yeniden Meclis’e sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, muhalefetin itirazları üzerine, ‘yeniden incelenmek üzere’ ilgili madde tekliften çıkarıldı. Aynı madde, İçişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinin yapıldığı 10 Aralık’ta gece yarısı geç saatlerde torba kanun teklifi içerisinde bir kez daha TBMM’ye sunuldu.

Özel: İktidar Değişebilir, Biz Bu İnsanlara Veremeyiz

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Geçtiğimiz yıl bununla ilgili bir kanuni düzenleme yapıldı. ‘Anayasaya aykırı, olacak iş değil’ dedik. Kiracının sözleşmesi bitiyor ve o günkü ihaleye göre şartlar çok daha elverişli. Bir kanunla içindeki kiracıya, ihalesiz 49 yıla tamamlıyorlar. ‘Olmaz’ dedik. Anayasa Mahkemesi iptal etti. Kim yapar böyle bir şeyi? Düşünün siz iktidarda değilsiniz, biz iktidardayız. Kuvvetli ihtimal iktidar değişebilir, biz bu insanlara veremeyiz” dedi.

‘Erdoğan Ne Zaman Katar’a Gitse Liman Düzenlemesi Meclis’e Geliyor’

CHP Antalya Milletvekili Osman Budak da düzenlemenin Katar ile ilişkili olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Antalya Limanı pandemide Katarlılara satıldı. Sözleşmesi 2028 yılında bitecek limanın, sözleşmesini ihalesiz biçimde 2047 yılına uzatmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Dünya Kupası açılışı için Katar’a gitti. Erdoğan ne zaman Katar’a gitse, limanların özelleştirme sürelerini uzatan düzenleme TBMM’ye geliyor. TBMM bu düzenlemeyi dördüncü kez görüşecek”. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Budak, “İktidarın ve Katarlıların Antalya Limanı’nda rant inadı bitmiyor” ifadelerini kullandı. (Karar)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim