• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

ÖTV'siz yakıt satan şebeke

ÖTV'siz yakıt satan şebeke
Aytemiz Petrol'den sahte belgelerle, hayali gemilere satmak kaydıyla akaryakıt alarak iç piyasaya süren ve ÖTV'yi kaçıran şebeke yakalandı...
Aytemiz Petrol'den sahte belgelerle, hayali gemilere satmak kaydıyla akaryakıt alarak iç piyasaya süren ve ÖTV'yi kaçıran şebeke yakalandı... Olay, Aytemiz Petrol'ün Denizcilik Müsteşarlığı'na yaptığı bildirimle ortaya çıkarken, mahkeme Hasan Gülsal'i dolandırıcılıktan tutukladı. Gemilere, ÖTV'si indirgenmiş yakıt uygulamasını suistimal eden şebeke yakalandı. Şebeke'nin sahte belgelerle akaryakıtı satın aldığı Aytemiz Petrol hakkında müteselsil sorumluluk nedeniyle sadece vergi cezası kesilirken, mali polis Aytemiz Petrol'ün dolandırıldığı tespitini yaptı. Aytemiz Petrol'den yapılan açıklamada, dün Sabah Gazetesi'ne yansıyan haberde sahtecilik ile şirketlerinin ilişiklendirilmesini eleştirerek şu görüşlere yer verildi:

* Şirketimiz, ÖTV'si indirgenmiş yakıt satışı yapan yetkili akaryakıt dağıtım şirketlerinden biridir. Tüm bölgelerimizde mevzuata uygun ve yakıt alabilecek gemilere, yasada belirtilen şartlarda yakıt verilmiştir.

* 2004 yılı başından, Ağustos 2004'e kadar 6 ayrı bölge müdürlüğümüzden 1.121 adet farklı deniz aracına, 4 bin 26 defa ÖTV'si indirilmiş akaryakıt teslimatı yapılmıştır. Yapılan satışlar deniz araçlarının isimleri, yakıt alım defter numaraları ve diğer bilgiler her ay düzenli olarak Maliye ve Denizcilik Müşteşarlığı'na bildirilmiştir.

HİÇ SORUN YAŞANMADI
* Şu ana kadar bu tip satışlarda sorun çıkmamış ancak İzmit bölgemizdeki liman bayisi olan nakliyecilik ve aracılık hizmeti veren Gülsallar Petrol tarafından ibraz edilen alım defterinin sahte olduğu ve şirketimizin dolandırıldığı ortaya çıkmıştır.
* Söz konusu soruşturma şirketimizin müsteşarlığa bildirimi ile başlamış ve ortaya çıkmıştır. Körfez Cumhuriyet Savcılığı'nın incelemesi sonrasında, Gülsallar şirketinin sahibi ve sorumlusu hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve sahibi Hasan Gülsal tutuklanmıştır.

* Ancak yasal düzenlemeler gereği ÖTV'si indirilmiş yakıt satışında yetkili dağıtıcı şirketlerde sorumlu tutulduğu ve bu konudu taahhütname verildiği için ortaya çıkan vergi kaybından dolayı vergi inceleme elemanlarınca şirketimiz adına rapor düzenlenmiştir.

MAZİMİZ TERTEMİZ

* Şirketimizin 42 yıllık mazisi vardır. Hiç bir dönemde şirketimiz veya yönetim kurulumuz herhangi bir suçtan hüküm giymemiştir. 2003 yılında 112 trilyon, 2004 yılının ilk 10 ayında 80 trilyon ÖTV ve KDV ödeyen şirketimiz, Kurumlar Vergisi'nde en çok vergi ödeyen şirketler arasında yer almıştır. Şirketimiz bu güne kadar tek kuruş zarar göstermemiştir.

* Söz konusu gelişmede, şirketimiz 1.5 trilyon gibi bırakın haksız kazanç sağlamayı, ÖTV'sini tahsil etmeden yaptığı yakıt teslimlerine ait ÖTV tutarlarını da ödemekle karşı karşıya bulunmaktadır.
SABAH
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim