• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

ORSA'nın kılavuz kaptanlarına, BOTAŞ soruşturma, Bakanlık inceleme başlattı

ORSA'nın kılavuz kaptanlarına, BOTAŞ soruşturma, Bakanlık inceleme başlattı
BOTAŞ'ın Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde çalışan 5 kılavuz kaptanın, izin günlerinde rekabete açılan Aliağa Liman Bölgesi'nde bulunan Petkim Liman'ında çalışmaya başlaması, Hem Bakanlığı, BOTAŞ'ı harekete geçirdi.

Deniz Haber Ajansı'nın Kılavuz kaptanlarda ÖNCE PARA, SONRA EMNİYET dönemi başladı başlıklı haber üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti.

BOTAŞ'ın Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde çalışan 5 kılavuz kaptanın, izin günlerinde rekabete açılan Aliağa Liman Bölgesi'nde bulunan Petkim Limanı ve Eren Holding Limanı'nda çalışmaya başlaması, Hem Bakanlığı, BOTAŞ'ı harekete geçirdi.

Deniz Haber Ajansı'nın Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, BOTAŞ'ın Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde sözleşme ile çalışan 5 kılavuz kaptan'ın izin günlerinde Aliağa Petkim Limanı'nda çalışması ile ilgili idareden izin alınmadığı ifade edilirken, konu ile ilgili liman başkanlıklarına talimat verildiği belirtildi.

Aynı yetkilinin Deniz Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan limanlarda kılavuzluk ve römorkör teşkilatlarının olmamasından kaynaklanan ve o dönemde hazırlanan yönetmelik maddesinden dolayı, iki ayrı limanda hizmet veren kılavuz kaptanların, bu maddeye dayandırarak, Aliağa Liman Bölgesi'nde çalışmaya başladığını kaydetti.

İdare olarak, bilgileri ve izinleri olmadığı bu olaydan dolayı yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi ve bu açığın ortadan kaldırılmasına ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, Deniz HAber Ajansı'nda yayınlanan haber üzerine .çalışmaların başladığı belirtildi.

BOTAŞ, SORUŞTURMA BAŞLATTI

Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Orhan Bektaş isimli kılavuz kaptan tarafından 10 bin TL sermeye ile kurulan ORSA PİLOT RÖMORKÖR KILAVUZLUK GEMİ KURTARMA VE DENİZ İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ tarafından BOTAŞ ile yaptıkları hizmet sözleşmesi çerçevesinde Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde kılavuz kaptan olarak dev LNG gemilerini yanaştıran Orhan Bektaş, Ahmet Doyuranoğlu, Olcay Köse, Erhan Doğan ve Engin Özdoğan isimli kılavuz kaptanların, istirahat edecekleri izin günlerinde ise rekabete açılan, İzmir Aliağa Nemrut Körfezi'nde bulunan Petkim Limanı bünyesinde yaptıkları hizmet sözleşmesi ile kılavuz kaptan olarak çalıştıkları ortaya çıkmıştı.

Konu ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün BOTAŞ'dan bilgi istemesi üzerine, BOTAŞ Teftiş Kurulu'nun adı geçen kılavuz kaptanlar ile ilgili soruşturma açtığı ve sözleşmelerinin hukuk departmanında incelemeye alındığı öğrenildi.

LNG KAZASI, MARMARA'YI YOK EDER!

İngiltere merkezli Maritime Industry'nun 2004 yılında yayınladığı bir raporda, 10 bin tonluk bir LNG gemisinin dar su yollarında patlaması halinde 2 kilometrelik bir alanda bulunan oksijeni emerek, yaşam alanını yok edeceğini, 6 kilometrelik bir alanda ise 7 şiddetinde bir depreme yol açacağını, kamuoyuna duyurmuştu.

İstirahat günlerinde Aliağa Petkim Limanı'nda çalışan BOTAŞ LNG Terminali Kılavuz Kaptanlarının, ayda en az 6 adet 150 bin tonluk dev LNG gemilerini limana yanaştırdıkları düşünüldüğünde, Marmara Bölgesi'nin nasıl bir tehlikenin içinde olduğunu net bir ortaya koyuyor.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ahmet
09 Nisan 2015 Perşembe 11:40
11:40
Haberde kılavuz kaptanların isimlerinin ifşa edilmesi (Mahkeme edilmiş ve suçlu oldukları tespit edilmediği için ) kanunen size sıkıntı doğurmayacak mıdır?
Gazete haberlerinde hep isimlerinin baş harfleri geçer ya o yüzden merak ettim.
178.240.225.112
ibrahim kaptan
07 Nisan 2015 Salı 16:17
16:17
bu işi yapan kılavuz kaptanlar hiç mi işi bilmiyorlar? güvenlik hiç mi akıllarına gelmiyor? bu işlerde tekel olarak kalmak isteyenler ne pahasına bu haberleri çıkarıyorlar? kimin ekmeğine yağ sürüyorlar? bunları açıklamaları lazım!
212.253.80.146
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim