• BIST 9752.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kılavuz kaptanlarda ÖNCE PARA, SONRA EMNİYET dönemi başladı

Kılavuz kaptanlarda ÖNCE PARA, SONRA EMNİYET dönemi başladı
BOTAŞ'ın Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde Kılavuz Kaptan olarak çalışan 5 pilot, izin günlerinde rekabete açılan Aliağa Liman Bölgesi'nde bulunan Petkim Liman'ında kılavuz kaptan olarak çalışmaya başladı.

Kılavuz kaptanlık mesleğinde Tüccar Kaptanlık dönemi başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini, Aliağa Liman Bölgesi'nde rekabete açması ile birlikte, "TÜCCAR KILAVUZ KAPTAN" döneminin de yolunu açtı.

BOTAŞ'ın Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde Hizmet Sözleşmesi ile çalışan 5 kılavuz kaptan, istirahat edeceği izin günlerinde, Aliağa Liman Bölgesi'nde rekabet eden Petkim Limanı'nda Kılavuz kaptanı olarak çalışmaya başladı.

Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Orhan Bektaş isimli kılavuz kaptan tarafından 10 bin TL sermeye ile kurulan ORSA PİLOT RÖMORKÖR KILAVUZLUK GEMİ KURTARMA VE DENİZ İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ tarafından BOTAŞ ile yaptıkları hizmet sözleşmesi çerçevesinde Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde kılavuz kaptan olarak dev LNG gemilerini yanaştıran Orhan Bektaş, Ahmet Doyuranoğlu, Olcay Köse, Erhan Doğan ve Engin Özdoğan isimli kılavuz kaptanlar, istirahat edecekleri izin günlerinde ise rekabete açılan, İzmir Aliağa Nemrut Körfezi'nde bulunan Petkim Limanı bünyesinde yaptıkları hizmet sözleşmesi ile kılavuz kaptan olarak çalıştıkları ortaya çıktı.

BAKANLIK SEYİRCİ KALIYOR!

Dünyanın en tehlikeli gemileri olarak bilinen LNG gemilerinde çalışan kılavuz kaptanların istirahat etmeden İzmir Aliağa Liman Bölgesinde de kılavuz kaptan olarak çalışmaları tehlikeye davetiye çıkarırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ise bu konuya seyirci kalması şakınlıkla karşılandı.

Deniz Haber Ajansı'nın araştırmaları sonucu ORSA PİLOT Şirketinin sahibi Orhan Bektaş isimli kılavuz kaptanın, tatil günlerinde ise hizmet sözleşmesi yaptığı Zonguldak Liman Bölgesinde bulunan Eren Holding Limanı'nda çalıştığı öğrenilirken, BOTAŞ yöneticilerinin ise sessiz kalması düşündürücü bulundu.

Konu ile ilgili Deniz Haber Ajansı'na açıklamada bulunan sektör temsilcileri, "Önce seyir emniyeti" olması gereken kılavuz kaptanlık mesleğinin, ticari kaygılara kurban edilmesinin, Kılavuz Kaptanlık mesleğinin yeniden tartışmaya açılmasına neden olacağı ifade edillirken, idarenin bu olaya seyirci kalmasının KORSAN KILAVUZ KAPTANLIĞI meşrulaştıracağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın adı geçen Kılavuz kaptanlar ile ilgili Aliağa Liman Bölgesi, Zonguldak Liman Bölgesi ve İstanbul Liman Bölgesinde bulunan iskelelerde çalışması için kılavuzluk ehliyeti vermesi, tam bir sorumsuzluk olarak yorumlandı.

ORHAN BEKTAŞ'IN KURDUĞU ORSA PİLOT LTD. ŞİRKETİNİN TİCARET SİCİL KAYDI

orsa_pilots_buyuk_1.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mantık
30 Ağustos 2015 Pazar 21:45
21:45
Bu devirde kolay mı ev geçindirmek! Kaptan maaşları olmuş 10000-13000 dolar ki bu da eşittir 30000-40000 tl . Millleti bu hale düşürenler utansın! Millet 3 kuruşun peşinde, bunlar neyin peşinde...
94.121.167.151
ibrahim kaptan
07 Nisan 2015 Salı 16:16
16:16
captain rumuzlu arkadaş kaptan değil heralde? ya da nasıl kılavuz kaptan olunduğunu ne şartlara haiz olunması gerektiğini bilmiyor ki 12 bin tl'yi bir kılavuz kaptana çok görmüş. konu kişiler zaten uzakyol kaptanı yeterliği ile denizde çok daha fazlasını kazanabilirler denizci olan bunu bilir.
ayrıca ticari sır denen bir evrağın alenen hedef gösterircesine sanki suç işleniyormuş havası ile internette servis edilmesi yasal olarak suçtur. firmanın yerinde olsam yasal hak arama yoluna giderdim kesinlikle. bu işi yapan kılavuz kaptanlar hiç mi işi bilmiyorlar? güvenlik hiç mi akıllarına gelmiyor? bu işlerde tekel olarak kalmak isteyenler ne pahasına bu haberleri çıkarıyorlar? kimin ekmeğine yağ sürüyorlar? bunları açıklamaları lazım!
212.253.80.146
Captaın
30 Mart 2015 Pazartesi 10:12
10:12
yuh 12.000 tl Botaştan ücret alıyor bunlar hala doymadılarmı ve 5 gün çalışıyorlar yandaki opetten aldıklarıda bilinmiyor ?
213.14.218.5
Skipper
28 Mart 2015 Cumartesi 22:10
22:10
Kılavuzluk mesleğinin kamusal bir görev olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Hal böyle iken , kılavuz kaptanların çalışma ve istirahat saatlerinin kontrol altında tutulması ve ticari amaçlı fazla çalışmalarının önüne geçilmesi de tüm kamuyu ilgilendirir.

Olayı iki açıdan incelemek lazım düşüncesindeyim.

Birinci açıda ; sözkonusu kılavuz kaptanlar insanüstü varlıklar mıdır ki peş peşe Tekirdağ , Zonguldak ve İzmir gibi 3 farklı coğrafyada hizmet verirlerken nasıl bedenen ve ruhen dinlenmiş halde görevlerini ifa edebilirler ? Onlar fazla para kazanacak diye neleri riske atmaktalar ? Çalişma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu hususları denetlememekte midir?

İkinci açıda ; Başka bir liman sahasında Kılavuz kaptan yeterliğine sahip olmalarına karşın , hiçbir tecrübesi be yeterliliği olmadığı Nemrut Koyunda direkt olarak kılavuzluk yapmaları , kılavuzluk yeterliğinin belirli bir deniz alanına has olduğu gerçeğine aykırılık teşkil etmekte ve ileride tamiri mümkün olmayan oluşumlara da zemin oluşturacağı aşıkardır.

Ayrıca ; Ticari amaçların , kamu menfaatlerine zarar vermeye başladığı noktada , ticari sır da sözkonusu olamaz.
178.162.216.39
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim