Gökova, Ören Beldesi’nde büyük bir ihtiyacı karşılayacak marina inşaatı başladı. Marinanın hemen 7 mil karşısında, dünyanın en güzel koyları arasında kabul edilen Gökova koyları bulunduğundan buraya “cennetin kapısı” demek hiç de abartılı olmaz.
İlk etapta 250 tekne kapasiteli olacak Gökova Ören Marina, 2014 yılı baharında tamamlanacak. 800 metrelik dış rıhtımına mega yatlar bağlanabilecek.
Büyük teknolojik atılımlar meydana gelmeden, beton canavarı gemi azıya almamışken, 1965-1968 yılları arasında yelkenli teknesi ile dünyayı dolaşan ünlü denizcimiz Sadun Boro, Gökova için şöyle bir tanımlama yapar: “Tanrı dünyayı yaratmış, Gökova’yı nakşetmiş. Cenneti tasvir için kullarına bahşetmiş...”
Bakir bir dönemde, dünyanın tüm güzelliklerini görmüş biri cennet tanımlaması için yeryüzünde Gökova’yı örnek gösteriyorsa, saygı duymak gerekir.
Gökova sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel mavi yol parkurlarının arasında ilk sıralarda yer alır. Bu tanımlama sadece bizim denizciler tarafından değil, birçok dünya gezgini denizci tarafından da yapılır. Belgeselleriyle ve çevreciliği ile tanınan ünlü denizbilimci Kaptan Jacques Yves Cousteau da aynı kanıdadır.
32 mil boyunca liman yok
Gökova Körfezi, Bodrum ile Datça Yarımadaları arasında 50 mil kadar içeri girer. Gökova’nın mavi yol için en güzel yerleri de Güneydoğu sahilleridir. Gökova yolculuğu Bodrum çıkışlı turlarla yapılır. Bodrum’dan çıktıktan sonra 33 mil boyunca, fırtına çıksa demir atacak yer yoktur. Gökova Körfezi de öğleden sonraları sert meltemleri ile denizcilere zor anlar yaşatır. O nedenle sabahın erken saatlerinde yola çıkılır.
Gerek mavi yol turlarının, gerek tekne sahiplerinin Gökova’ya olan ilgisi nedeniyle Bodrum Yarımadası’nda marina talebi sürekli artar. Doğrusu, Gökova Körfezi’nin kuzey kıyılarına (kesinlikle güney kıyılarına değil) yeni marinaların yapılmasıdır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da bu ihtiyacın farkındaydı ve burada marina yapılması için gerekli çalışmaları tamamlamıştı. Gökova, Ören’de ihaleye çıkan marinanın inşaatı nihayet başladı. Geçtiğimiz hafta marina inşaatını dolaştım. Gökova’da gezilecek yerler, körfezin güneydoğusu demiştik. Marina, Körfez’in kuzeyinde, Ören Beldesi’nde... Gökova’nın gezilecek yerlerine 7 mil mesafede. Başka bir deyişle, marina cennetin kapısında yapılıyor.
Marinayı yapanlar da denizci
Marinayı iki ortak, Önder Karaduman ve İsmail Koçak inşa ediyor. İkisi de inşaat mühendisi. Önder Karaduman, önce bürokraside, sonra özel sektörde profesyonel yönetici olarak çalıştıktan sonra İsmail Koçak’la birlikte ortaklık kuruyor. İsmail Koçak 22 yıldır başta Rusya olmak üzere yurt dışı müteahhitlik hizmetleri yapıyor.
Rusya’da dünyaca tanınmış çok sayıda dolar milyarderinin malikanelerini inşa etmiş. İki ortağın önemli bir özelliği, ikisinin de denizci olması... Önder Karaduman, mütevazı bir yelkenli tekneyle dolaşıyor ve teknesini kendi kullanıyor. İsmail Koçak, aradan geçen süre içinde teknesini biraz büyütmüş, mürettebat kullanıyor. Hem altyapı mühendisliğinden gelmeleri, hem de denizci olmaları nedeniyle marina projesine hâkimler. Şu anda marinanın mendireği yapılıyor. Deniz derin olduğu için, taş dökme yerine demir kazıklar çakılarak mendirek inşa ediliyor.
2014 yılının bahar aylarına yetişmesi planlanan marinanın ilk etabı 250 tekne kapasiteli olacak. Daha sonra marinanın kapasitesinin artması söz konusu... Ana mendirek çelik kazıklarla yapıldığı için, 800 metrelik dış rıhtıma sezon içinde her boyda mega yat rahatlıkla bağlanabilecek. Bodrum-Milas havaalanına 45 dakikalık mesafedeki marinada bir de helikopter pisti bulunacak.
Kaynak: Meriç KÖYATASI