• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 14 °C

ONE ilk AB karbon tahsisatı işlemini gerçekleştirdi

ONE ilk AB karbon tahsisatı işlemini gerçekleştirdi
Singapur merkezli denizcilik şirketi Ocean Network Express (ONE), Fransız bankası BNP Paribas ile ilk Avrupa Birliği Tahsisatları (EUA) işlemini tamamladı.

Karbon piyasası yoluyla emisyonları azaltmaya yönelik bir 'üst sınır ve ticaret' sistemi olan AB Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS), Ocak 2024'te deniz taşımacılığı sektörü için zorunlu hale geldi. Sistem, 2024'ten itibaren 5.000 GT üzerindeki yük ve yolcu gemileri ile 2027'den itibaren 5.000 GT üzerindeki açık deniz gemileri için geçerli olacaktır.

Denizcilik şirketleri sera gazı (GHG) emisyonlarını yıllık olarak izlemek, raporlamak ve doğrulamakla yükümlü olacak ve bu veriler bir uyum süresi içinde teslim etmeleri gereken EUA'yı (AB tahsisatları) belirlemek için kullanılacak.

Bu düzenlemelere uyulmaması, cezalar ve AB/AEA üye ülkelerine girişin reddedilmesiyle sonuçlanacak.

AB ETS'ye hemen uyum sağlamaya hazırlanan ONE, CO2 emisyon verilerini doğru bir şekilde yansıtmak için dahili sistemlerini geliştirdi. Şirket ayrıca EUA'yı prosedürlere göre tutmak ve transfer etmek için Birlik Sicilinde bir ticaret hesabı başlattı.

Bu proaktif yaklaşım sayesinde ONE, 8 Şubat 2024 tarihinde BNP Paribas'tan ilk EUA alımını gerçekleştirmeyi başardı. Satın alınan EUA daha sonra anlaşmalara ve AB ETS düzenlemelerine uygun olarak ilgili gemi sahiplerine devredilecek ve nihayetinde gemi sahiplerinin 30 Eylül 2025 tarihine kadar AB'ye olan teslim yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlayacak.

BNP Paribas Singapore, "AB ETS, AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele politikasının temel taşı ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik kilit aracıdır. ONE ile yapılan bu EUA anlaşması, AB ETS uyumluluğuna proaktif bir şekilde hazır olunduğunu gösteren Asyalı taşıyıcılar için önemlidir" dedi.

Şirketten yapılan açıklamada, "ONE, EUA'nın teslim edilmesine yönelik uyum süreciyle uyumlu olarak, AB ETS uyumluluğu için devam eden hazırlıklara bağlı kalmaya devam ediyor" denildi.

Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), Mitsui O.S.K. Lines (MOL) ve Nippon Yusen Kaisha'nın (NYK) liner hizmet entegrasyonlarının ardından 2017 yılında kurulan ONE, kısa süre önce Çin'de 12 adet 13.000 TEU metanol çift yakıtlı konteyner gemisi siparişi verdi.

ONE, 2050 yılına kadar kapsam 2 ve 3'ü de kapsayacak şekilde net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim