• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

Oltalı amatör balıkçılara kötü haber

Oltalı amatör balıkçılara kötü haber
Kuzey Kıbrıs yapılan "1. Balık ve Balıkçılık Çalıştayı"nda olta balıkçılarının halen 5 kilogram olan günlük avlanma limitinin 1 kiloya indirilmesi kararlaştırıldı. Bu karala, ticarî balıkçıların korunması hedefleniyor.

İstanbul Boğazı ve Haliç başta olmak üzere sahil bölgelerinde oltayla avlanan amatör balıkçılara KKTC'den kötü haber geldi. Kuzey Kıbrıs yapılan "1. Balık ve Balıkçılık Çalıştayı"nda olta balıkçılarının halen 5 kilogram olan günlük avlanma limitinin 1 kiloya indirilmesi kararlaştırıldı. Bu karala, ticarî balıkçıların korunması hedefleniyor.

30 MADDELİK ÖNERİ LİSTESİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri Kooperatifler Birliği ile üniversite öğretim üyelerinden oluşan Balık ve Balıkçılık Çalıştayı heyeti, yeni düzenleme ve kanunlara altyapı oluşturması amacıyla 30 maddelik öneri listesi hazırladı. Toplantıda, Marmara Denizi içinde koruma alanları ilan edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca belirli büyüklüğün üzerindeki teknelerin sadece açık denizlerde avcılık yapmasına izin verilmesi gerektiği belirtildi.

Biyolojik koridor olarak adlandırılan İstanbul ve Çanakkale boğazlarında dalyan ve gırgır avcılığının yasaklanması da tavsiye edildi. Çalıştayda, haksız rekabete yol açtığı belirtilen sonar cihazlarında sınırlamaya gidilmesinin yerine tamamen yasaklanması da istendi.
 
LİMİT 5 KİLODAN 1 KİLOYA İNECEK
 
En dikkat çeken kararlardan biri ise Boğaziçi başta olmak üzere sahil bölgelerinde olta balıkçılığı yapanlar için 5 kg olan yasal sınırın 1 kiloya indirilecek olması. Çalıştay kararlarında bunun, gerçek balıkçının gelir kaybına yol açan amatör balıkçıların ticari faaliyetini engellemek amacıyla yapılması gerektiği belirtildi.
 
Balık neslinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için bu sezon başında bakanlık tarafından yayınlanan tebliğde yeni yasaklar ve uygulamalar dikkat çekmişti. Balıkçıların bir kısmı yeni tebliğe karşı çıkarken bir kısmı ise balıkçılığın devamı için bu tedbirlerin yerinde olduğunu savunmuştu. Bakanlık yetkilileri de yayınladıkları tebliğde kuralların ilerleyen yıllarda daha da sertleşeceğini belirtmişti.
 
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, çalıştayda alınan kararlarla, balıkçılığın sürdürülebilirliğinin devamını amaçladıklarını söyledi.
 
Bazı büyük firmaların bu kararlara karşı çıkacağını bildiklerini de ifade eden Kartal, “Biz hâlâ ziraat işçisi olarak görünüyoruz. Yani tarım işçisi ne ise biz de oyuz. Ayrı bir meslek tanımıyla tanınmamız gerekiyor. Çalıştayda tartışılan birçok yeni madde bu mesleğin sürdürülebilmesi için gerekli olan konular.” dedi.
 
Bakanlık yetkilileri ise bu çalıştayın öneri ve tartışma amaçlı olduğunu belirterek, “Bu konular yayınlanan haliyle tebliğe girecek diye bir şey yok. Sadece biz mesleki bir ortak akıl toplantısı gerçekleştirdik. Ancak ilerleyen yıllarda burada konuşulan ve ortaya atılan maddeler şartlar uygun olursa değerlendirilebilir.” açıklamasında bulundu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim