• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Okyanusta tepeli kağıt balığı görüntülendi

Okyanusta tepeli kağıt balığı görüntülendi
Boyu 15 metreye kadar ulaşabilen tepeli kağıt balığı, kıyıdan uzakta ve derinlerde yaşadığı için hakkında en az bilgiye sahip olunan deniz canlılarından biri.

Bilim insanları, okyanusların en az bilinen canlılarından bir tanesine ait nadir ele geçirilen görüntüleri yayımladı. Boyu 15 metreye kadar ulaşabilen tepeli kağıt balığı, kıyıdan uzakta ve derinlerde yaşadığı için hakkında en az bilgiye sahip olunan deniz canlılarından biri.

Kürek balığı olarak da adlandırılan balık hakkında elde edilen bilgiler, bu canlıların çeşitli nedenlerden karaya veya su yüzeyine vurmasıyla elde edilebildi. Bilim insanları, son yıllarda balıkçıların yakalamayı başardığı birkaç tepeli kağıt balığını inceleme şansını bulurken, Ağustos 2011’de Meksika Körfezi’ne çekilen bir video, araştırmacılara yeni bilgiler sundu.

LiveScience sitesindeki habere göre, uzaktan kumandalı sualtı aracı (ROV) ile çekilen video, bugüne kadar bir tepeli kağıt balığına ait en net görüntüleri temsil ediyor.

Araştırmada yer alan ABD’nin Louisiana State Üniversitesi’nen Mark Benfield, ‘videonun tepeli kağıt balığına ait en uzun süreli video olduğunu’ belirtti. Deniz canlısına ait toplam beş videonun incelenmesiyle elde edilen bulgular, Journal of Fish Biology dergisinde yayımlandı.

Tepeli kağıt balığının, dünyanın en uzun kemikli balığı olduğu düşünülüyor. Bu gruba, köpekbalıkları ve vatozlar dışında neredeyse tüm balık türleri giriyor. Okyanuların en büyük balığı ise balina köpeknalıkları olarak biliniyor.

KAFA DİK, KUYRUK AŞAĞIDA

Tepeli kağıt balıklarının genelde 8 metre uzunluğuna ulaştığı bilinsede, 15 metreye çıkan örneklerinin de bulunduğu biliniyor.

OurAmazingPlanet sitesine konuşan Benfield, Ağustos 2011’de Meksika Körfezi’nde çekilen videoda yer alan tepeli kağıt balığının ‘okyanusun 111 metre derinliğinde tespit edildiğini’ belirtti. Balık, sırtındaki hareketli yüzgeçlerle hareketlerini kontrol ederken, kafası yukarda, kuyruğu ise aşağıda bir pozisyonda görülüyor. Benfield, ‘balığın yüzme şekli sayesinde ileri-geri ve aşağı-yukarı hızla manevra yapabildiğini’ ifade etti.

Benfield, ‘ROV tarafından takibe alındıktan sonra tepeli kağıt balığının izlenmekten hoşlanmadığını ve bir süre sonra tüm vücudunu hareketlendirerek hızını artırdığını’ anlattı. Yaklaşık 6 dakikalık videonun son kısmında, balığın hızlanarak uzaklaşması görülebiliyor.

kagit_balik.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim