• BIST 9703.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 30 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 20 °C

Ocean Investigator gemisi, Limasol Limanı'na ulaştı

Ocean Investigator gemisi, Limasol Limanı'na ulaştı
Kıbrıs açıklarındaki 10. parselde doğalgaz araması için Amerikan ExxonMobil Şirketi tarafından kiralanan Ocean Investigator gemisi, Limasol Limanı’na ulaştı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin tek taraflı olarak Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etmesi ve buralarda dünya enerji devi firmalara sözde doğalgaz arama ruhsatları vermesiyle başlayan gerginlik giderek büyüyor.

İtalyan ENİ şirketi’ne ait bir sondaj gemisinin Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kabul ettiği alanda çalışma yürütme girişimiyle gündeme gelen Doğu Akdeniz’deki hak ihlallerine bir yenisi daha ekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın eski CEO’su olduğu ABD’li enerji devi Exxon Mobil, 10. parselde doğalgaz aramak için Kıbrıs açıklarına bir gemi gönderdi. Bir süredir Atina’nın Lavrion Limanı’nda bulunan “Ocean Investigator” adlı araştırma gemisi dün Limasol Limanı’na ulaştı.

İki gemi kiralandı

10’uncu parselde çalışmaya başlayacak ikinci geminin “R/V Med Surveyor” olduğu belirtiliyor. Med Surveyor şuan İsrail’in Hayfa Limanı’nda araştırmalarına devam ediyor. Rum basınına göre söz konusu iki geminin 20 Mart’a kadar 10. parseldeki araştırmalarına başlaması bekleniyor.

Donanma Tetikte

Türk Deniz Kuvvetleri de Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam ediyor. İki fırkateyn, bir korvet, bir akaryakıt gemisi ve iki hücumbot ile deniz eğitimleri icra eden Türk Donanması, olası hak ihlallerini önlemek için de belirli bölgelerde Navtex yayınladı. Navtex’e göre 10-18 Mart tarihlerinde, Apostolos Andreas’ın kuzey doğusundan Baf’ın batısına kadar olan deniz bölgesi bağlandı. Benzer deniz eğitimlerinin 22-29 Mart arasında da icra edileceği duyuruldu. Navtex’in kapsadığı bölge, Exxon Mobil şirketinin araştırma yapacağı 10. parselle kesişmiyor. 10. parsel, Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge kabul ettiği alanla keşismesede, Kuzey Kıbrıs’ın ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Rum Yönetimi’nin tek taraflı yaptığı anlaşmalar Türkiye tarafından tanınmıyor.

Rum hükümeti memnun

ABD'li şirkete araştırma yapacak geminin Limasol limanına demirlemesi, Rumlarda sevinç ile karşılandı. Güney Kıbrıs hükümeti, ABD'nin adımını 'kendilerine destek' olarak değerlendirdi.
Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, 'bilimsel araştırmaların yapılacağını' söyledi. ExxonMobil şirketinin yapacağı iki sondaj zamanına ilişkin olarak Lakkotripis, planın Ekim ayına odaklanmasıyla, yılın ikinci yarısı olduğunu, ancak bunun daha önce veya daha sonraya da aktarılabileceğini söyledi.

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu da Exxon Mobil'in çalışmalar başladığı bir dönemde, ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell’in Ada'ya yapacağı ziyaretin Rumlar için çok önemli olduğunu söyledi. Mitchell'in cuma günü Ada'da ziyaretler yapması bekleniyor. ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Doherty de "Rumların egemenlik haklarını tanıdıklarını, bulunacak hidrokarbon kaynaklarının adilhane paylaşılmasını desteklediklerini" açıkladı.

İtalyan gemisi geri dönmüştü

Türkiye, Rum yönetiminin "adanın yegane sahibi gibi davranarak tek yanlı faaliyetlerini sürdürmesinin kaygı verici ve kabul edilemez" olduğunu vurguluyor.

İtalyan petrol şirketi ENI’nin kiralamış olduğu Sapiem 12000 adlı sondaj gemisi, geçen ay Türk Deniz Kuvvetleri tarafından engellenmiş ve Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak ruhsatlandırdığı 3 numaralı parselde hiçbir çalışma yapamadan 23 Şubat’ta Kıbrıs’tan ayrılmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim