• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Obama'ya 'Balinaları gürültüden koru' çağrısı

Obama'ya 'Balinaları gürültüden koru' çağrısı
Bilimadamları petrol araştırmalarında ortaya çıkan gürültüden balina, yunus ve başka balıkların korunmasını istiyor. Araştırmacılar, balıkların korunması talebini içeren mektubu ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdi.

Bilim adamları, Atlantik Okyanusu'nda yapılacak petrol araştırmalarında ortaya çıkan gürültüden balina, yunus ve başka balıkların korunmasını istiyor. Araştırmacılar, balıkların korunması talebini içeren mektubu Amerika Birleşik Devletleri ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdi.

Bilim adamları, deniz yatağı altında doğalgaz ve petrol yatakları aramak için kullanılan yöntemlerin ne sebepten olduğu şiddetli gürültünün, Atlantik'teki deniz canlılarını fazlasıyla rahatsız ettiğinden endişeleniyor. Okyanustaki gürültü kirliliğinin azaltılmasını isteyen 75 ilim adamı, hazırladıkları mektubu Başkan Obama'ya gönderdi.

Obama yönetimi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 2017'de yapılacak ihaleler için Atlantik'te yeni bölgelerin doğalgaz ve petrol araştırmalarına açıldığını açıklamıştı. Bilim adamları ise başta balinalar ve yunuslar olmak üzere birçok deniz canlısını menfi etkileyecek sismik çalışmaların durdurulmasını istiyor.

Mektuba imza atan ilim insanlarından Christopher Clark, 'yapılması planlanan sismik araştırmaların ne sebepten olacağı şiddetin balıkların üremesi ve yaşamda kalmasını çok menfi etkileyeceğini' ifade etti. Cornell Üniversitesi'nde akademisyen olan Clark, sismik çalışmaların özllikle sadece 500 adet kalan Kuzey Atlantik oluklu balinasına vuruş vuracağına inanıyor.

Hayvanların iletişimi kesilecek

Gönderilen mektupta, deniz yatağı altındaki rezervleri tespit etmek için kullanılan yüksek sesli hava silahlarının haftalar veya aylar boyunca her 10-12 saniyede ateşlendiği ve sualtı kimyasal silahları gibi yüksek gürültüye ne sebepten olduğu belirtildi. Yüksek sesin, suda çok daha hızlı yayılması nedeniyle birçok canlıya uzun süreli etkiler yapacağı ifade edildi.

Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi'nden Michael Jasny ise 'deniz canlılarının beslenme, çiftleşme ve sosyal etkileşim için çıkardıkları sesleri kullandıklarını ancak sismik faaliyetlerin sesleri bloke edeceğine' dikkat çekti.

New Scientist sitesind yer alan bilgiye göre, Norveç hükümetinin 1996 yılında yaptığı araştırma, sismik çalışmaların balık türlerinin kaçmasına ne sebepten olduğunu gösterdi. Aynı sene, balık tutma oranları tabii kaynak keşfi süresince yüzde 40 ila 80 oranında azalma gösterdi.

Meksika Körfezi'nde 2009'da yapılan bir başka araştırma ise ispermeçet balinalarının yüksek ses karşısında yüzde 20 daha derine daldıklarını ortaya koydu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim