• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

NYK, IMO rehberlerine uygun ilk otonom gemi testini gerçekleştirdi

NYK, IMO rehberlerine uygun ilk otonom gemi testini gerçekleştirdi
Japon denizcilik şirketi (Nippon Yusen Kaisha) NYK’in otomobil ve kamyon taşıyıcı “Iris Leader” gemisi ile IMO rehberlerine uygun ilk otonom gemi testini gerçekleştirdiği iddia edildi.

Japon denizcilik şirketi NYK, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) otonom gemilere ilişkin rehberini takip ederek dünyanın ilk otonom gemi denemesini gerçekleştirdiğini iddia etti.

NYK, denemenin grup tarafından işletilen 70.826 gross ton (PCC) otomobil ve kamyon taşıyıcı “Iris Leader” gemisini kullandığını belirtti.

14-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen deneme sırasında gemi, Çin'in Xinsha bölgesinden Japonya'nın Nagoya Limanı’na, ardından Japonya'nın Yokohama Limanı’na Sherpa Gerçek gemi (SSR – Sherpa System for Real Ship) navigasyon sistemini kullanarak geçti. SSR sistemi çevresel koşullara göre en uygun gemi güzergahını hesapladı.

Deneme sırasında, SSR'nin gerçek deniz koşullarındaki performansı, mevcut seyir cihazlarından gemi etrafındaki çevre koşulları hakkında bilgi topladığı, çarpışma riskini hesapladığı, otomatik olarak güvenli ve ekonomik olan en uygun rotaları ve hızları belirlediği ve ardından otomatik olarak gerçekleştirdiği seyir yapma kabiliyetleri izlendi. 

NYK tarafından yapılan açıklamada bu deneme sonucunda elde edilen ancak karadaki simülatörler aracılığıyla elde edilemeyen verileri kullanarak geminin SSR'nin uygulanabilirliğini ve güvenli ve optimum operasyonlar için yararını sağlamayı başardığını belirtildi.

Çağdaş Gürbüz'ün haberine göre, deneme seyri sırasında mürettebat, Japonya’nın kıyı bölgelerinin bir bölümünü içeren navigasyon sırasında tipik görevler üstlendi.

NYK, yolculuk sırasında toplanan verileri analiz edeceğini ve SSR sistemini geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

NYK’ya göre deneme, IMO’nun sağlam Denizcilik Otonom Yüzey Gemileri (MASS) işlemleri için Geçici Kılavuzları’na uygun olarak gerçekleştirildi.

IMO'nun Haziran ayındaki IMO Deniz Emniyeti Komitesi, ilk defa, MASS'in ön tanımlarını ve otonom derecelerinin yanı sıra deneme yapma ve çalışma planını içeren bir metodoloji içeren bir çerçeveyi onaylamıştı.

Onay, IMO’nun otonom gemilere yönelik ilk adımları olarak tanımlandı.

Bir bildiride NYK, insanlı otonom gemilerin daha güvenli operasyonlar ve mürettebat iş yükünde bir düşüş sağlayabileceğine inandığını belirtti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim