• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Nuhoğlu, Ulusoy'a ikinci golünü attı

Nuhoğlu, Ulusoy'a ikinci golünü attı
Danıştay 13. Dairesi'nin İzmir Çeşme Limanı özelleştirmesi ile ilgili, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararı bozmasıyla birlikte gözler Ulusoy ve Nuhoğlu ailesine çevrildi.
Danıştay 13. Dairesi, İzmir Çeşme Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili işlemlerin iptal isteminin reddine ilişkin İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, İzmir İdare Mahkemesi’nin 3 Aralık 2004’te verdiği kararı temyiz ederek bozulmasını istedi. Danıştay 13. Dairesi, İzmir Çeşme Limanı’nın özelleştirilmesine olanak sağlayan işlemlerin iptal isteminin reddine ilişkin yerel mahkeme kararını oybirliği ile bozdu. İzmir Çeşme Limanı’nın işletme hakkını 30 yıllığına ihalede en yüksek teklifi veren Ulusoy Ortak Girişim Grubu almıştı.ULUSOY 2003'TE DEVRALMIŞTITürkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Çeşme Limanı işletmeciliğini 30 yıllığına ihaleyle Mayıs 2003'te Ulusoy Grubu devralmıştı. UND de devir kararının iptali için yargıya gitmişti. 
UND yönetimine yol gösteren hukukçulara göre Danıştay'ın 'yürütmeyi durdurma' kararıyla Ulusoy Çeşme Liman şirketinin, Çeşme Limanı'nı işletmeye hukuken imkânı kalmadı. 30 gün içersinde de limanın eski sahibi Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devredilmesi gerekiyor.
'Kartel oluşturuldu' Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Çeşme Limanı'nın Ulusoy'dan geri alınmasına ilişkin gerekçeleri çok net sıralıyor: "Çeşme Limanı tekel oluşturmaktadır. Akdeniz ve Ege'de Ro-Ro gemilerinin yanaşabileceği tek limandır." 1990'larda Saffet Ulusoy, UND Başkanı'yken UND Ro-Ro şirketinin kuruluşunda, bu şirketin tüm sektörü kapsaması için 'yüzde 4'ten fazla hisse sahibi olunamaz kuralı' getirilmişti. Kural değiştirildi, yüzde 85'i 8 kişinin eline geçti. Ulusoy Grubu'nun hissesi ise yüzde 85 içinde yüzde 28 oldu. (Çetin Nuhoğlu'nun başkan olmasıyla UND ve UND Ro-Ro davalık oldu. UND üyelerinin sahibi olmadığı şirketin UND adını kullanması engellendi. Artık adı 'D' olmaksızın UN Ro-Ro.) UN Ro-Ro İstanbul'dan İtalya'ya, Ulusoy ailesinin sahibi olduğu Ulusoy Ro-Ro ise Çeşme'den İtalya'ya çalışıyor. UND de Çeşme Limanı'nın Ulusoyların kontrolüne geçmesiyle yeni Ro-Ro şirketlerinin kurulmasının engellendiğini savunuyor. UND'nin iddiasını temellendiren gelişmeyi iki hafta önce Rekabet Kurulu sağladı ve UN Ro-Ro'nun taşımacılıkta kartel oluşturduğuna yönelik UND'nin şikâyetini haklı buldu, UN Ro-Ro ile Ulusoy Ro-Ro'ya 1 milyon YTL ceza yağdırdı.Rekabet Kurulu, UND'nin 'elini güçlendirecek' bir karar daha aldı ve Samsun'daki Ro-Ro limanının özelleştirilmesiyle ilgili olarak Ro-Ro şirketlerinin limana sahip olamayacağını söyledi, Şimdi UND yönetimi Çeşme Limanı'nın özelleştirilmesinde Rekabet Kurulu'nun görüşünün alınmadığını, aksi olsa Ulusoy Grubu'na işletme hakkının işin başında verilemeyeceğini vurguluyor.İLK GOLÜ UND'DE ATMIŞTIUluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND) şubat 2001 tarihinde yapılan 27. Olağan Genel Kurulu'nda 22 yıllık Başkan Saffet Ulusoy başkanlık seçimini kaybetmişti. Toplam 796 üyesi olan derneğin genel kuruluna 716 üye katıldı. Sandıktan Saffet Ulusoy'a 303 Ö. Çetin Nuhoğlu'na ise 396 oy çıkarak, Ulusoy'un 22 yıllık başkanlık dönemi bitti ve Nuhoğlu başkanlığı aldı.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim