• BIST 10207.26
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 20 °C

Norse Tersanesi, KOSBAŞ’ta törenle açıldı

Norse Tersanesi, KOSBAŞ’ta törenle açıldı
Kocaeli Serbest Bölgesi’nde (KOSBAŞ) faaliyetine başlayan Norse Tersanesi, resmi açılışını görkemli bir törenle gerçekleştirdi.

Türk-Norveç ortaklığında kurulan, kısa sürede gemi inşa sektöründe tanınır hale gelen Norse Group bünyesindeki Norse Tersanesi, 35 dönümlük alanda faaliyetine başladı. Norse Tersanesi’nin resmi açılışı ve 74 metre uzunluğundaki fabrika balıkçı gemisi ile 24 metre balık çiftliği yemleme dubası projelerinin sac kesme töreni, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Açılışa, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve KOSBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Norse Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanları Mustafa Süngü ile Jon Thorvald Havardsen, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Kocaeli Liman Başkanı Erol Ekmekçi, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ile sektörün temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

2022 FAALİYETLERİNİ ANLATTI

Norse Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süngü, 2021 yılında Westcon Group ile birlikte dünyanın ilk sıvı hidrojenli feribotunun hem detay dizaynı hem de üretimini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak “2022 yılında ise tersanemizde 2 adet 74 metre fabrika balıkçı gemisi, 2 adet 24 metre otomatik balık çiftliği dubası inşa etmeye hazırlanıyoruz” dedi.

Norse Grup’un kurulduğu 2015 yılından bugüne 13 adet gemi inşa projesini başarıyla tamamladığını belirten Süngü, gemi inşa ve tersanecilikte edindikleri tecrübe ile yollarını devam ettiklerini söyledi.

Tecrübelerini Türk-Norveç kültürleriyle harmanlayıp, müşteri memnuniyeti ve kalite odaklı yönetim sistemi oluşturduklarını belirten Süngü, “Bu sistemi benimseyen ve her geçen gün daha iyiye taşıma gayretinde olan genç, dinamik, coşkulu ve üretken ekibimizin, bizlere verdiği cesaret ile ilkleri yapmaktan hiç korkmadık” dedi.

Norse çatısı altında bugüne kadar gerçekleştirilen projelere ve yeni başlanan inşa çalışmalarına da değinen Süngü, şöyle devam etti:

"2021 yılında, Westcon gurubu ile birlikte dünyanın ilk sıvı hidrojenli feribotunun hem detay dizaynı hem de üretimini gerçekleştirmek bizler için heyecan verici oldu. Bu projenin geçtiğimiz aylarda, Norveç’te yılın gemisi seçilmesi ise bizlere haklı bir gurur yaşattı. Kuruluş yılımız olan 2015 yılından bu tarihe kadar 13 adet gemi inşa projemizi tamamlamış olup, 2022 yılında ise tersanemizde 2 adet 74m Fabrika balıkçı gemisi, 2 adet 24m otomatik Balık çiftliği dubası inşa etmeye hazırlanıyoruz.

TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ

Bugün burada öncelikle tersanemizde faaliyetlerimizin başlangıcı adına bir açılış gerçekleştirip, ilk projelerimizin sac kesimini yapacağız. Böylelikle, sizlerin huzurunda resmi olarak tersanemizde ve bölgemizde faaliyetlerimiz başlamış olup, tarihe bir not düşüyoruz. Bugüne kadar inşa etmiş olduğumuz tüm projelerimizin detay dizaynı Norse Dizayn firmamız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün burada sac kesimini yapacağımız iki projemizin dizaynı yine Norse Dizayn tarafından yapılmaktadır. Dizayn ekibimizin yaptığı detaylı ön çalışmaların, kaliteli üretimimizin  temeli olduğunu ve bunun yabancı armatörler tarafından da tescil edildiğini vurgulamadan geçemeyeceğim.”

İş ortağı Jon Thorvald Havardsen, Westcon Group temsilcisi Egıl Hamarsland ile Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven’in ardından konuşan KSO Başkanı ve KOSBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da, bu yatırım nedeniyle Norse Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yöneticilerini tebrik etti.

“ÖZEL YAPIM GEMİLERDE ZİRVEYE OYNUYORUZ”

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven de sektörün ihracat gücüne dikkat çekti.

 Norse Grup’u yeni yatırımı için tebrik eden Seven, firmanın yaptığı çalışmalarla Türk gemi inşa sanayinin ihracatına da önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Sektörün 2021 yılında ihracat rekoru kırdığını sözlerine ekleyen Seven, ”Bizim sektörümüz sadece ihracat rekoru kırmakla da kalmıyor aynı zamanda özel maksatlı ve özel yapım gemilerin ihracatında da dünya ile rekabet ediyor, zirveye oynuyor. Bugün burada sac kesimi gerçekleşecek olan ikinci nesil balıkçı gemisi alanında ihracatçılarımız 2020 yılını dünya şampiyonu olarak tamamlamıştır. 2021 yılında da muhtemelen zirvede ve şampiyon olarak kapatacaklar. Feribot ihracatında da yine dünyada ilk 10, römorkör inşası ve ihracatı konusunda da ilk 5’te olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Açılış töreni, misafirlere teşekkür plaketi verilmesi, ilk sac plakasının siluetinin imzalanması ve açılış kurdelesinin kesilmesiyle son buldu. Norse Tersanesi ile birlikte KOSBAŞ’ta faaliyet gösteren tersane sayısı 8’e yükselmiş oldu. 100 kişilik istihdamla faaliyete başlayan Norse Tersanesi’nin yeni projelerle birlikte bu sayıyı artırması bekleniyor.

norse-4.jpgnorse-5.jpgnorse-7.jpgnorse-1.jpgnorse-6.jpgnorse-2.jpgnorse-3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim