• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

Neptün topları, su altındaki milyonlarca mikroplastiği hapsediyor

Neptün topları, su altındaki milyonlarca mikroplastiği hapsediyor
Deniz ve okyanuslardaki mikroplastik kirliliği dünyanın geleceğini tehdit eden en büyük çevre sorunlarından birini oluşturuyor. Akdeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen bilim insanları, deniz çayırlarının plastik atıkları süzdüğünü ve Neptün topları olarak bilinen lif demetlerinde hapsettiğini keşfetti.

Bilim insanları, deniz çayırlarının "Neptün topları" olarak bilinen doğal lif demetleri aracılığıyla su altındaki plastik kirliliğini hapsettiğini keşfetti.

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışmanın başyazı Anna Sanchez-Vidal, AFP'ye verdiği demeçte, "Deniz tabanındaki bulunan plastik parçacıklarının deniz çayırlarında hapsolduğunu ve sonunda denizleri terk edebileceğini gösterdik. Söz konusu olay, doğanın plastik artıkların denizden temizlenmesini için sürekli olarak mücadele ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Sanchez-Vidal ve ekibi deniz çayırının plastikleri hapsetme yeteneğini daha iyi anlamak için yalnızca Akdeniz'de bulunan "Posidonia oceanica" adlı bir bitki türünü inceledi. Deniz eriştesi olarak da bilinen bitki, deniz tabanında 30 metre derinliğe kadar iniyor ve kıyı ekosisteminde çok önemli yer tutan geniş çayırlar oluşturuyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar aynı zamanda İspanya’nın Mallorca kentinde büyük deniz çayırları bulunduğu dört kumsalda plastik atıkların sayısındaki değişimi gözlemledi.

Araştırmacılar, gevşek deniz çayırı yapraklarından alınan örneklerin yarısında kilogram başına 600 ünite plastik parçası bulduklarını söyledi. Neptün topları olarak bilinen daha sıkı olan yapıların ise ise kilogram başına bin 500 ünite plastik atık içerdiği görüldü.

YILDA 900 MİLYON ÜNİTE PLASTİĞİ FİLTRELEYEBİLİR

Diğer taraftan, Akdeniz'deki deniz çayırlarının lif üretim kapasitesinden yola çıkan araştırmacılar, havzanın tamamında ne kadar plastiğin filtrelenebileceğine dair bir tahmin yaptılar. Bilim insanları, bu kapsamda deniz çayırlarının her yıl Akdeniz’de 900 milyon plastik atığı hapsedebileceğini açıkladı.

EKOSİSTEM İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Öte yandan çalışma, deniz çayırlarının sualtı ekosistemleri ve kıyı bölgelerde yaşayan insanlar için sağladığı yararlara bir yenisini daha ekliyor. Dünyada yaklaşık 70 türü olan bitkiler, su kalitesinin iyileştirilmesinde, karbondioksitin emilmesinde ve denizlerde oksijenin üretilmesi için hayati bir rol oynuyor. Ayrıca yüzlerce balık türü için, doğal bir sığınak oluşturuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim