• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 17 °C

Nefertiti Hazinesi ABD'de gösterilecek

Nefertiti Hazinesi  ABD'de gösterilecek
Nefertiti'nin 1984 yılında Uluburun Batığı'ndan çıkartılan mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu 20 bin parça eserin slayt fotoğrafları, Ocak ayında ABD'de gösterilecek konferansta gösterilecek.

Mısır kraliçesi Nefertiti'nin, 1984 yılında Antalya'nın Kaş İlçesi açıklarındaki Uluburun Batığı'ndan çıkartılan adının yazılı olduğu mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu paha biçilemez 20 bin parça eserin slayt fotoğrafları, Ocak ayında ABD'in başkenti Washington'daki bir konferansta gösterilecek.

Washington Eyalet Kültür Müzesi, 15-16 Ocak 2013 tarihlerinde, Mısır kraliçesi Nefertiti'yi konu alan bir konferans düzenledi. Konferansta, Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in eşi, firavun Tutankhamun'un kayınvalidesi Nefertiti'nin dünyanın en eski batıklarından Uluburun'ndan çıkartılan ve halen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen adının yazılı olduğu mühür ve altın takılarının da aralarında bulunduğu paha biçilemez 20 bin parça eserinin slaytlarının da gösterimine karar verildi.

Bunun için irtibata geçilen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden de olumlu yanıt geldi. Uluburun Batığı'ndan çıkartılan paha biçilemez Nefertiti hazinelerinden yaklaşık 350'sini slaytının sergilenmek üzere ABD'yle gönderilecek. Ayrıca, bu fotoğraflardan bazılarının konferansın davetiye ve tanıtım afişlerinde de kullanılacağı belirtildi.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, yaklaşık 100 yıl önce Alman arkeologlar tarafından Mısır'dan Berlin'e getirilen ve Hitler'in "Onun için bir müze yaptıracağım' dediği M.Ö. 1379-1362 yıllarında yaşayan Kraliçe Nefertiti'nin büstünün kime ait olduğu tartışmalarını izlediğini belirterek şunları söyledi:

"Ancak, müzemizde, Kraliçe Nefertiti'nin dünyada tek örneği olan adının yazılı olduğu kendisine ait altın mühür, dünyanın en eski ve en küçük kaptanının seyir defterinin yer aldığı ahşap kitapçık, altın koruyucu tanrıça heykeli başta olmak üzere, altın takıları, altın yemek kapları ve yüzlerce paha biçilemez eserini sergiledik. Uluburun Batığı'ndan çıkan bu eserlerin kazısı tam 11 yıl sürdü. O batıkta ben de birçok kez dalış yaptım. Bu eserler başta ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde daha önce sergilendi, tanıtıldı. Milyonlarca kişi müzemizdeki bu eserleri görmek için akın ederken Ocak ayında Kaliforniya'da düzenlenecek bir tarih konferansına Nefertiti'nin eserlerinin yer alması ve adının kullanılması için bizden izin istediler. Bir büst ile ilgili bütün dünya konuşurken asıl bizdeki eserleri daha yakından tanımalılar. Bu tarihi hazineyi daha çok tanıtmak için gayret göstereceğiz."

Nefertiti hazinesinde neler var?

Uluburun Batığı, 1984 yılında süngerci kaptan Kemal Çelik tarafından, Kaş Uluburun açıklarında suyun 60 metre derinliğinde bulundu. Dönemin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen başkanlığında başlatılan, ardından Sualtı Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (INA) tarafından devam ettirilen 25 bin dalışta çıkarıldı. Su üstüne çıkartılan en eski batık olan 3400 yıllık Uluburun Batığı Mısır kraliçesi Nefertiti'nun firavunluğunu kanıtlayan dünyadaki tek altın mühür de bulundu. Sualtı arkeolojik kazısı 11 yıl süren Uluburun batığı 16 metre uzunluğunda sedir ağaçlarından yapılmış bir Mısır teknesi. Teknenin Mısır, Suriye, Kıbrıs, Anadolu ve Rodos seferlerini yaparken battığı tespit edildi. Uluburun'da, fildişi ve suaygırı dişleriyle, kaplumbağa kabuğundan yapılmış değişik müzik aletleri, mücevher kutuları, altın ve Gümüş takılar, amforalar içinde muhtelif bitki tohumları, Miken, Mısır ve Yunan dönemlerine ait tarihi eserler, hayvan motiflerinden oluşan bronz ağırlık ölçüleri, 11 ton bakır plaka, mızrak, kama, kılıç türü muhtelif silahlar, zıpkın türü balık avlama aletlerinden oluşan tarihi eserler bulundu. Çıkarılan eserler, üç bölüm halinde, yaşayan müzecilik anlayışıyla Bodrum Kalesi Alman Kulesi yakınındaki 'Genç Tunç Çağı Batıkları' galerisinde sergileniyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim