• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

NASA, yükselen deniz seviyelerini uydu ile gözlemleyecek

NASA, yükselen deniz seviyelerini uydu ile gözlemleyecek
NASA, iklim değişikliğinin dünya okyanusları üzerindeki etkilerini takip edecek ve hava tahminlerini iyileştirmek için veri toplayacak bir uydu fırlatmayı planlıyor.

Uydu, NASA’nın yükselen deniz seviyelerini belgelemek için otuz yıllık çalışmalarını sürdürecek ve bilim insanlarına kıyı şeridinin uzaydan hiç olmadığı kadar kesin bir görünümünü verecek.

NASA bilim misyonu müdür yardımcısı Thomas Zurbuchen, “Okyanus manzarası, en güzel uzaydan görünüyor” diyor.

Sentinel-6 Michael Freilich uydusu, bir SpaceX Falcon 9 roketi ile California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılacak. NASA’nın etkinlikle ilgili canlı yayını, web sitesinde saat 08:45’te başlayacak ve lansmanın sabah 9:17’de gerçekleşmesi bekleniyor. Uydu, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın küresel deniz seviyeleriyle ilgili araştırmalarını on yıl daha uzatacak olan okyanus odaklı bir çift uydunun ilki. Bir sonraki uydu olan Sentinel-6B yaklaşık beş yıl içinde takip edecek. Deniz seviyelerini ölçmek için elektromanyetik sinyalleri dünyanın okyanuslarına gönderecekler ve ardından geri dönmelerinin ne kadar sürdüğünü ölçecekler.

Zurbuchen’e göre NASA, 1990’larda deniz seviyesinin yükselmesi üzerine çalışmalarına başladığında, bilim adamları hala iklim değişikliğinin etkisiyle ilgili tahminlerin gerçekleşip gerçekleşmediğini merak ediyorlardı. Zurbuchen, “Gezegen ısındıkça okyanusların yükselip yükselmediği sorusu bu uydular tarafından çözüldü, bu artık bir soru değil” dedi. “Tam burada oturduğum yerde yerçekimi kadar eminim, okyanuslar yükseliyor ve bunun hayatımıza yapacaklarının üstesinden gelmemiz gerekiyor.”

NASA bilim adamları, yeni uydularla kıyıya çok daha yakın yüksek çözünürlüklü gözlemler yapabilecekler. Bu da fırtınalar karaya inmeden hemen önce daha kesin hava durumu tahminlerine izin verecek. Denizin üzerinde büyük bir fırtına geliştikçe, su bükülüyor. Bir uydu, yükselen bu su kütlesini algılayabilir ve bu bilgiyi tahminler için kullanabilir. Granüler ölçümler, kıyı şeridine yakın deniz seviyesindeki değişikliklerin gemi navigasyonu ve ticari balıkçılığı nasıl etkileyebileceğini görmek için de kullanılabilir.

“AİLEM, ARKADAŞLARIM, TÜM AİLELER İÇİN ÖNEMLİ SORULAR”

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak gelgitler kıyıya daha da sızıyor. Bunun nedeni, suyun ısındıkça genişlemesi ve dünyanın buzulları ve buz tabakalarının erimesi. Tecavüz eden su, sel ve fırtına dalgalarını giderek daha tehlikeli hale getiriyor. Aynı zamanda tüm adaları ve kıyı topluluklarını da boğuyor. Bu, Louisiana’dan Papua Yeni Gine’ye insanları nesillerdir ev dedikleri yerleri terk etmeye zorladı.

“Bugünkü soru, [deniz seviyesinin yükselmesinin] etkisi nedir ve bu konuda ne yapabiliriz?“ diyor Zurbuchen. “Bunlar ailem için, arkadaşlarım için, tüm ailelerimiz için önemli olan sorular çünkü ailelerimizin gelecekte nasıl yaşayabileceğini etkiliyorlar.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim