• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 15 °C

Nakliyeci Suriye'yi Ro-Ro ile denizden aştı

Nakliyeci Suriye'yi Ro-Ro ile denizden aştı
Suriye'deki olaylar nedeniyle Arap coğrafyasına ulaşmakta zorlanan Türk nakliyeciler, bu engeli, çeşitli güzergahlarda düzenlenen Ro-Ro seferleriyle geçti.

Suriye'deki olaylar nedeniyle Arap coğrafyasına ulaşmakta zorlanan Türk nakliyeciler, bu engeli, çeşitli güzergahlarda düzenlenen Ro-Ro seferleriyle geçti.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, "Ro-Ro seferleri bize yüzde 65 oranında ilaç oldu" dedi. Suriye güzergahından Suudi Arabistan ve Ürdün başta olmak üzere 11 ülkeye mal taşıyan Türk nakliyeciler, bu ülkede çıkan olayların ardından güvenlik nedeniyle farklı güzergah arayışına girdi.

Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi bakanlıklarının yürüttüğü çalışmalarla yeni alternatif güzergahlar oluşturuldu.

Nisan ayında Mersin-İskenderiye arasında başlatılan Ro-Ro seferleriyle Suriye engelini denizden aşan nakliyeciler Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine olabilecek en kısa yoldan ulaşmayı başardı.

Hazirandan itibaren 6 bine yakın araç taşındı

Yılmaz, Suriye olayları nedeniyle yapılamayan ticarette bu ülkeye alternatif olarak gerçekleştirilen Ro-Ro seferlerinin nakliyecilere yüzde 65 oranında ilaç olduğunu belirtti.

Yılmaz, hem İskenderun'dan hem de Mersin'den iki firmanın haftada 2 defa olmak üzere Suudi Arabistan'a ve Körfez ülkelerine taşıma yaptığını dile getirerek, ihracatın önündeki engelin kalktığını söyledi.

Haziran ayından itibaren 5 bin 500 ila 6 bine yakın aracın bu hatlar üzerinden taşındığını belirten Yılmaz, 2 bin 500 civarında aracın da Suriye ve Lübnan'a taşındığını bildirdi.

Yılmaz, 20 Kasım itibariyle İskenderun'dan İsrail üzerinden Ürdün'e seferler başladığını dile getirerek, "İsrail üzerinden haftada 1 gün olmak üzere Ürdün taşımalarımızı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Sıkıntıların Ro-Ro seferleriyle ve devlet destekleriyle aşıldığını anlatan Yılmaz, seferlerin maliyet değişikliğini ise şöyle anlattı:

"Bizim şu anda sadece Ürdün maliyetlerimiz teşvik verilmediği için yüksek. İskenderun Körfezi'nden kalkan araçlara ÖTV ve KDV muafiyeti verilmediği için de maliyetlerimiz yükseliyor. Mersin'den yapılan seferlerde böyle bir avantaj var. Maliyetler açısından bakıldığında, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine Suriye üzerinden yapılan sefer maliyetinin biraz daha aşağısında bir maliyet oluşturduk."

"Daha az masrafla Orta Doğu ülkelerine mal götürülebiliyor"

LimakPort Genel Müdürü Oğuz Tümiş de Limak Port İskenderun Liman ile ilgili soruları yanıtladı.

Liman'dan Orta Doğu'ya Ro-Ro seferlerinin Ağustos ayında başladığını belirten Tümiş, 2 gemi ile haftada 2 kez seferler gerçekleştirildiğini, tırların, Mısır'daki Port Said Limanı üzerinden Orta Doğu'daki farklı destinasyonlara ulaştığını bildirdi.

Tümiş, Ağustos ayından itibaren 5 binden fazla tır yüklemesi yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kapatılmasından sonra LimakPort İskenderun'dan yapılan Ropax seferleri nakliyecilere daha güvenli ve hızlı bir alternatif yarattı. Sürücüler, LimakPort'tan Cilvegözü Sınır Kapısı'na oranla daha az masrafla Orta Doğu ülkelerine mallarını teslim etme olanağı bulmuşlardır. Şu an var olan haftalık 2 seferin dışında da deniz yolu ile taşınan tır sayısını arttırmak için daha büyük gemiler ve daha çok sefer eklemesi yapılması için çalışmalar yapılıyor."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim