• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 15 °C

Nae São Paulo gemi krizi sürüyor! ”Geminin akıbeti belirsiz batırmadan geri götürülmesi lazım”

Nae São Paulo gemi krizi sürüyor! ”Geminin akıbeti belirsiz batırmadan geri götürülmesi lazım”
Bakanlığın İzmir'in Aliağa ilçesindeki söküm iznini iptal etmesinin ardından rotası merak konusu olan asbest yüklü Nae Sao Paulo gemisi İngiltere'nin Cebelitarık Boğazı geçişini veto etmesi sonrası yönünü değiştirdi. Son alınan verilerde geminin gideceği liman bilgisi yer almazken ‘Emirleri bekliyor’ ibaresi görüldü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İzmir'in Aliağa ilçesinde gerçekleştirilmesi planlanan söküm iznini iptal ettiği Brezilya donanmasına ait asbest yüklü  Nae Sao Paulo gemisi kent gündemindeki yerini koruyor. 

Hollanda bandıralı Alp Center romörkörü tarafından çekilen Nae Sao Paulo gemisi bakanlığın kararının ardından hızını azaltarak ilerleyişini sürdürmüş, Kuzey Afrika kıyılarına kadar ulaşmıştı. Nae Sao Paulo'nun bu yönde ilerleyişini Cebelitarık Boğazı’na giriş izni vermeyen İngiltere hükümeti durdurdu. Bu gelişmenin ardından asbestli geminin yol haritası da merak konusu oldu. 

YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ, 'EMİRLERİ BEKLİYOR!' 

Alp Center tarafından çekilen Nae Sao Paulo gemisi takip sitelerinden alınan verilere göre rotasını değiştirdi. Son alınan verilerde geminin gideceği liman bilgisi yer almazken ‘Emirleri bekliyor’ ibaresi görüldü. Gemi takip sitelerinde asbestli gemi için 'manevra kabiliyeti sınırlandı' bilgisi de yer aldı. 

SÖZLEŞMEYE GÖRE RİO’YA GERİ DÖNMELİ!

Nae Sao Paulo için yeni bir rota belirlenmezken geminin Basel Sözleşmesi’nin 9. Maddesi’ne göre geldiği Rio De Janerio limanına geri dönmesi bekleniyor. Sözleşmeye göre geminin başka bir limana gitme durumunun ortaya çıkması için Rio’ya gidecek durumda olmaması, yolda kalma riski taşıması ve denizi kirletme riski bulundurması gerekiyor. 

‘GEMİ MEZARLIĞI’NA YA DA FRANSA’YA GİDEBİLİR

Asbestli geminin bir sonraki adımı için çeşitli iddialar gündemde... Buna göre Nae Sao Paulo'nun Afrika’nın batısında bulunan Moritanya’daki ‘gemi mezarlığı’ olarak adlandırılan bölgeye gidebileceği öngürülüyor. Gündemde olan bir diğer iddia ise geminin 60 yıl önce üretildiği Fransa’ya dönüş yapması... 

İZMİR TEK YÜREK KARŞI ÇIKTI

Asbest ve birçok radyoaktif maddeyi bünyesinde bulundurduğu belirtilen gemi bakanlığın söküm iznini iptal etmesinin ardından uzun süredir rotasını değiştirmemiş hızını azaltarak İzmir’e doğru ilerleyişini sürdürmüştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, çevre örgütleri ve yurttaşlar geminin gelişine karşı pek çok eylem düzenlemiş ve konuyu yargıya taşımıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim