• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

'M/V MERCY GOD' tehlike saçmaya devam ediyor

'M/V MERCY GOD' tehlike saçmaya devam ediyor
2014 yılında Bozcaada’nın Beylik Koyu’nda karaya oturan 'M/V MERCY GOD'un sökülen binlerce asbestli parçası, suyun içerisinde ve kumsalda bulunmaya devam ediyor. Asbestin bulunduğu Beylik Koyu’nda insanlar denize girmeye devam ediyor.

1978 yapımı 'M/V MERCY GOD', 2014 yılında çıkan şiddetli lodos sonucunda Bozcaada’nın beylik koyunda karaya oturmuştu. O tarihten bu yana Beylik Koyu’nda karaya oturmuş şekilde duran gemide, kanserojen bir madde olan asbest olduğu belirtilerek Bozcaada halkı ve çevre dernekleri geminin sökümüne karşı çıkmıştı ancak tüm karşı çıkmalara rağmen asbest içeren gemi suyun içerisinde sökülmeye başlanmıştı. Asbest’in mevcut olduğu Beylik Koyu’nda insanlar her şeyden habersiz denize girmeye devam ediyor… Asbest tespit edildi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 19 Nisan 2018 tarihli olduğu görülen yazıda 'M/V MERCY GOD' gemisi ile ilgili “kendi imkanları veya yedeklenerek Aliağa Gemi Söküm Bölgesi’ne götürülmesinin mümkün olmadığı” ifadeleri yer alıyor. 

Yine aynı yazıda Asbest Söküm Uzmanı Birol İnam tarafından düzenlenen raporda gemide asbest izolasyon maddesine rastlanmadığı belirtiliyor. Yazının devamında “Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Mart 2018 tarihli ve 2814 yazıları ile söz konusu geminin yerinde söküm işleminde kurumlarınca sakınca bulunmadığı bildirilmiştir” ifadeleri bulunuyor. Ancak İstanbul menşeli Vonka Mühendislik tarafından Beylik Koyu’ndan alınan numuneler ile 27 Temmuz 2018 tarihinde yapılan laboratuar ölçümlerinde alanda asbest olduğu kesin olarak tespit edildi. 

TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR 

Bozcaada Kaymakamı’nın öncülüğünü yaptığı bir törenle sökülen gemiden geriye kalan parçalarda yapılan incelemelerde asbest tespit edildi. Gemiden geriye kalan binlerce parça Beylik Koyu’nun kumsalında bulunmaya devam ediyor. Asbest, aynı şekilde suyun içerisinde de bulunmaya devam ediyor. Bozcaada’yı ziyaret eden binlerce insan her şeyden habersiz asbestin bulunduğu bölgede denize girmeye devam ediyor. 

SAĞLIĞA BİRÇOK ZARARI VAR 

Her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayıran Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından asbest maddesi, “kesin kanserojen” tanımlanması ile birinci grupta sınıflandırılıyor. Asbestin neden olduğu hastalıklar arasında, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi ciddi hastalıklar yer alıyor.

Asbestin, ciltte yaralara neden olduğu da bilinenler arasında. Fransa’da asbeste bağlı hastalıklardan dolayı her yıl 4 bin kişi hayatını kaybediyor. Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde 90’lı yılların başından itibaren asbest üretimi ve kullanımı tamamen yasak. Avrupa Birliği’nde 2005 yılından itibaren AB’ye üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasaklanmış durumda.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim