• BIST 9539.34
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Müsilajla mücadelede 7 ana öncelik belirlendi

Müsilajla mücadelede 7 ana öncelik belirlendi
Müsilajla mücadele çalışmaları kapsamında oluşturulan Bilim ve Teknik Kurulu önceliklerini belirledi. 7 ana başlıkta, kısa-orta-uzun vadeli planlama oluşturuldu. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, tatilde müsilajdan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

11 farklı üniversitenin içinde yer aldığı 21 bilim insanından oluşan Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu, Bilim ve Teknik Kurulu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığında 2 hafta içinde 3 kez toplandı.

Kurul, Marmara Bölgesi’nde yaşayan 26 milyon insanın hayatını doğrudan etkileyen müsilaj problemine çözüm üretmek amacıyla Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu faaliyetlerine yönelik bilimsel değerlendirmeler yaparak, tavsiyeler oluşturuyor.

Çalışmalarda yalnızca müsilaj problemi ile kısıtlı kalınmayıp, Marmara Denizi’nde ekosistemin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik kritik girdiler oluşturma çalışmaları ön planda tutuluyor.

“7 ANA BAŞLIKTA DEĞERLENDİRMELERİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Mandal, yarattığı olumsuz ekolojik, ekonomik, sosyal ve halk sağlığına etkileri sebebiyle müsilajın oluşum mekanizması, izlenmesi, oluşumunun önlenmesi ve müdahale yöntemleri konularına odaklandıklarını bildirdi. Bu konuda yetkin akademisyenlerle olası çözüm başlıkları üzerinde bilimsel tavsiye vermek üzere çalıştıklarını vurgulayan Mandal şöyle devam etti:

“Mevcut durumda 7 ana başlıkta değerlendirmeleri sürdürüyoruz. Bunlar, ‘Müsilajın biyoçeşitliliğe etkilerinin araştırılması ve restorasyon çalışmaları’, ‘Müsilajın oluşum mekanizmalarının ve tetikleyen faktörlerin ortaya çıkarılması’, ‘Denizel ortama giren kirletici miktarının azaltılması ve izleme ve takip sistemlerinin oluşturulması’, ‘Müsilajın mekanik/biyoteknolojik yöntemlerle bertarafı ve değerlendirilmesi’, ‘Müsilajın halk sağlığına etkileri’, ‘Müsilajın sosyoekonomik etkilerinin analizi’, ‘Toplumda bir bütün olarak ve ekosistemden özellikle fayda sağlayan hedef aktörler nezdinde tüm boyutlarıyla farkındalık geliştirme çalışmalarının yürütülmesi’ olarak belirlendi. Bu başlıkların her birinin altında alt hedefler belirlenerek önceliklendirildi. Bu hedefler araştırma veya mevzuat düzenlemesi niteliği taşıyan bir eylem içerip içermeme durumlarına göre sınıflandırıldı. Ayrıca her bir hedef için, araştırma ve mevzuat düzenleme boyutlarında ortaya çıkan ihtiyaç durumları ayrı ayrı değerlendirilerek, kısa-orta-uzun vade olacak şekilde zamana ilişkin planlama belirlendi”

“TATİLDE MÜSİLAJLA TEMASTAN KAÇININ”

Mandal, müsilajin Marmara Denizi’nde uzun süredir devam eden çevresel sorunların sonucu olduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Konu yaz döneminde deniz kıyılarında yapılan tatiller açısından değerlendirildiğinde, insan sağlığı bakımından kesin risk tanımlanmamakla beraber patojen içerme potansiyeli sebebiyle müsilaj birikintileri ile doğrudan temas etmekten kaçınmak doğru olacaktır. Bu konu Sağlık Bakanlığının çalışma alanında olduğundan, Bakanlığın yaptığı bilgilendirmelerin doğrudan dikkate alınması önem arz etmektedir. Aynı husus Marmara Denizi’nde avlanan balıkların tüketilmesi açısından değerlendirildiğinde, deniz mahsullerinin tüketiminin de müsilaj oluşumu nedeniyle geçen senelere oranla çok daha riskli olduğuna yönelik bilimsel bir çıktı henüz bulunmamaktadır. Genel olarak, denizlerin kirlenmesiyle birlikte, kirleticilerin deniz mahsullerinde birikmesi sonucu deniz mahsulleri tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri olabileceğini fakat bu durumun tüketilen miktarla da ilişkili olarak uzun süreli bir birikimle ortaya çıktığını biliyoruz ancak bu durum sadece ülkemiz açısından değil, küresel çapta bir sorundur. Denizlerimizde avlanan balıkların tüketimi ile bilgilendirmeler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır ve vatandaşlarımızın bu bilgilendirmeleri dikkate almalarını öneriyoruz.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim