• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Murat Kurum’dan müsilaja karşı ‘denize balık ilave etmeli’ önerisi geldi

Murat Kurum’dan müsilaja karşı ‘denize balık ilave etmeli’ önerisi geldi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapılacak çalışmayla Marmara’ya balık ilavesi yapılması, ayrıca avlanma ile ilgili bir kısıtlamanın getirilmesi söz konusu olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizleme çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte yapılacak çalışmayla Marmara’ya balık bırakılabileceğini belirten Kurum, “Balık avlanmasıyla ilgili bir kısıtlamanın getirilmesi söz konusu olabilir. Bırakın tutmayı ilave vermek lazım” dedi.

“OKSİJEN DOĞRU YÖNTEM”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şunları söyledi:

“(Marmara Denizi’nin oksijen seviyesini artıracak cihazlar) Sonuçlar temmuz ayı sonu itibarıyla çıkacak. Bir tarafta artmış da, Pendik’te artmış görünüyor. Öbür tarafta daha yok, Körfez kötü biraz. Nefes alma noktasında sıkıntı var. Kirli olunca o kirlilik içerisinde oksijen alsa bile, belki oradaki canlılar yeniden o yaşam döngüsüne erişemiyor. Belki süreç içerisinde göreceğiz. Pendik Marina nispeten daha iyi. Arkadaşlar ‘orada olumlu bir şey var’ dediler. Oksijen verilmesi doğru bir yöntem. Temmuz ayı sonunu görmek lazım. Ama bayağı bir toparladık biz, temizleme noktasında bayağı bir ilerleme kaydettik. Aşağıdaki normal döngüsel yaşamı devam ettirirsek, zaten kendi içinde balıklar onu yiyor, bitkiler besleniyor, yani bir döngü var zaten. Burada sorun onların aşırı üremesi ve o döngüde balıkyemi olarak fazlası olunca ne oluyor, işte onlar ölüyor ve yukarıya vuruyor. Aslında birbirine yetse orada canlı, yiyecek, bitki o eşit döngü devam etse, sorun yok zaten, onu sağlamak lazım. Tabii onun üremesinin nedeni içerdeki azot ve fosfordan kaynaklı, kirlilikten kaynaklı. Kesin çözüm azot ve fosforda olması gereken seviyeyi yakalamaktır.

(Oksijen seviyesini artıracak cihazların yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılmayacağı) İşte sonuçları göreceğiz, gördükten sonra karar vereceğiz. Ama denizdeki oksijenin artırılması lazım. Orada şüphe yok. Oksijenin artması, azot ve fosforun azalması lazım. Hedef o zaten. Bu çalışmalarla bunu yapmaya çalışıyoruz.

18 MİLYON CEZA KESTİK

(Müsilajı temizlemek için deniz bakterilerinin kullanılması) Bakteri işine de bakılıyor, takip ediliyor. Üniversitelerle yine çalışmaya devam ediyoruz. Denetim çok önemliydi. 8 bin 500 tane denetim yaptık, 18 milyon ceza kestik, 41 işletme kapatıldı. Bu da önemli. Bu bile fazla oksijen demek. Şu ana kadar 10 bin 700 metreküp müsilaj temizlendi. 408 karadan, 184 denizden olmak üzere toplam 592 bölgede çalışma yürütülüyor. İlk günkü o manzarayı ortadan kaldırdık. Tekrarlama ihtimali var tabii ama oradaki döngüyü kendine yetecek şekliyle ayarlarsak, bir sorun olmayacak.

ÖLÇÜM CİHAZI ZORUNLU

(Belediyelerin atıksuyu arıtmadan denize boşalttığı iddiası) Hepsine ölçüm cihazı takılıyor. Mevzuatı, yönetmeliği değiştiriyoruz. Biyolojik olsa da olmasa da giren su, çıkan su hepsinin denetimini yapıyoruz. Yıl sonuna kadar bütün arıtma tesisleri ölçüm cihazı takmak zorunda kalacak. ister biyolojik olsun, ister normal olsun.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
07 Temmuz 2021 Çarşamba 10:20
10:20
Böyle zırva duyulmuş şey değil. Tabi ki faydası da olmayacak. Bu hale geliş yıllar aldı, düzeltilmesi daha fazla yıllar alacak. O da hemen, derhal başlamak,inatla nir plan program içinde hiç ara vermeden sürdürmek şartıyla. Ne dersiniz? Tam bize uygun şeyler değil mi ? Hem halkımın kahhar çoğunluğunun bu konuyla ilgilendiğini hiç de sanmıyorum. Dertlerinin veya ilgi alanlarının içine girdiğini veya önceliği olduğunu da düşünmüyorum. Önce ortalık vaveylaya verilir sonra da giderek tavsar, gündemden düşer bu işler. Önce doğa ölecek,sonra da insanlar. Bu, bu kafayla değişmez akim akıbet olacak.
77.12.230.109
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim