• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 12 °C

MİT, SSM'den istihbarat gemisi istedi

MİT, SSM'den istihbarat gemisi istedi
Suriye'nin Türk jetini düşürmesiyle başlayan krizin ardından önemli bir adım atan MİT, denizleri dinleme kapasitesine sahip bir gemi satın alıyor.

Suriye'nin Türk jetini düşürmesiyle başlayan krizin ardından önemli bir adım atan MİT, denizleri dinleme kapasitesine sahip bir gemi satın alıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesiyle başlayan krizin ardından önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Teşkilat denizleri de dinleyip istihbarat toplayabilmek için gemi alımına karar verdi. Suriye'nin Türk jetini düşürmesiyle yaşanan krizin ardından büyük önem kazanan proje kapsamında alınacak istihbarat gemisinin üzerine dinleme cihazları yerleştirilecek. MİT'e ait karada konuşlu dinleme ve kestirme cihazlarının denizdeki bazı noktaları görememesinin, bu geminin alınmasını zorunluluk haline getirdiği belirtildi. Özellikle adalar ve arkasında kalan kısımlarda şu an itibariyle istihbarat faaliyetlerinin aksadığı kaydedildi. Denizdeki istihbarat faaliyetleri için MİT özellikle İstanbul Boğazı'nın çeşitli yerlerine özel cihazlar yerleştirmiş durumda. İstihbarat gemisinin tedarikiyle birlikte bütün bu sistemler de birbirine entegre edilecek.

ÜCRET FONDAN KARŞILANACAK

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de kullanımına açılmıştı. MİT ve Emniyet'in istihbarata ve güvenlikle ilgili yapacağı bazı alımlar artık bu fondan karşılanacak. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun MİT'in de kullanımına açılmasının ardından SSM ve MİT mensupları arasındaki görüşmeler de arttı. Teşkilata yapılacak alımlarla ilgili üst üste toplantılar gerçekleştirildi. Önce dinleme kestirme cihazlarının tedarik edilmesine karar verildi. Ardından açık denizde istihbarat ağının güçlendirilmesi için gemi alımı kararlaştırıldı.
Süreç 'acil' koduyla başladı

MİT'e alınan cihazlar, yüksek teknoloji kullanarak ilginç bir istihbarat işlevini yerine getiriyor. Sistem, hedef haberleşme yayınlarının yakalanması, yönlerinin bulunması, analizi, dinlenmesi ve kaydedilmesi amacıyla kullanılıyor. Mesela teröristlerin haberleşmek için kullandığı telsizler dinle-meye alınırken, bir taraftan da ses dalgalarından yararlanılarak yer tespiti yapılıyor. MİT'in SSM'den ikinci isteği ise 'istihbarat gemisi' oldu. Geminin tedariki için SSM tarafından acil koduyla süreç başlatıldı. Alınacak gemi, istihbarat sistemleriyle donatılarak hem denizdeki hem de karadaki hedefleri dinlemede kullanılacak. Dışarıdan bakıldığında normal bir askeri gemi olarak görülecek geminin donanımı ise tamamen farklı olacağı öğrenildi.

MİT kaynakları, “Gemi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde kalacak, sistemler ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nda olacak. Müşterek kullanılacak gemi, teknik çalışma yapacak” dedi. Deniz ve karadaki hedef unsurlardan istihbarat toplayacak olan geminin temin edilmesi için SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı)’nin, önümüzdeki aylarda ihale sürecini başlatacağı ve ivedi bir şekilde geminin denize indirilmesi için çalışma yürüteceği öğrenildi. MİT kaynakları, bu konuda eksiklik olduğunu ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan bazı mevcut sistemlerin eskimesi nedeniyle istihbarat ihtiyacını karşılayacak gemi alımının gündeme geldiğini dile getirdi. İstihbarat gemisinin tedarik edilmesinin ardından, gemiye son teknoloji dinleme cizahları gibi sistemlerin yerleştirileceği, ancak geminin normal bir askeri gemi görüntüsünde olacağı belirtildi.

GES MİT’e devredilmişti

Bir süre önce kanun hükmünde kararnameyle, TSK tarafından kullanılan Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Emniyet ve MİT’in de kullanımına da açılmıştı. Böylece düzenlemeyle bu kurumlara yapılan alımlarda da fonun kullanılmasının yolu açıldı. Türkiye‘nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak bilinen GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler) Komutanlığı da, bu yıl 1 Ocak’ta “GES Komutanlığı’nın Milli istihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına Devrine Ait Protokol” ile MİTGES Başkanlığı olarak 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle MİT Müsteşarlığına bağlandı. Daha sonra ise başkanlığın ismi 15 Mayıs 2012 tarihinden itibaren SİB (Sinyal istihbarat Başkanlığı) olarak değiştirildi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim