• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Milli Hayalet 'Heybeliada' gururlandırdı

Milli Hayalet 'Heybeliada' gururlandırdı
En son teknoloji ve etkinliği kanıtlanmış silah sistemleriyle donatılan, korvet tipi olmasına rağmen üzerine helikopter konuşlanabilen Heybeliada, DENİZKURDU-13 tatbikatında ilk kez görev aldı.

En son teknoloji ve etkinliği kanıtlanmış silah sistemleriyle donatılan, korvet tipi olmasına rağmen üzerine helikopter konuşlanabilen Heybeliada, DENİZKURDU-13 tatbikatında ilk kez görev aldı.

Korvet, tatbikattaki silah atış eğitimleri, çok tehditli ortamlarda harekat, denizaltı savunma harbi ve suüstü harbi eğitimleri, temel gemicilik eğitimi ve denizde akaryakıt ikmali eğitimlerinde üstün performans gösterdi.

-Yerli dizayn ve entegrasyon

Gemi komutanı Deniz Yarbay Erdinç Kuşçu, MİLGEM projesinin bahriye tarihinin yanı sıra cumhuriyet tarihinin de önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.

MİLGEM'in silah sistemleri, elektronik sistemler ve modernizasyonun milli imkanlarla yapıldığına dikkati çeken Kuşçu, dışa bağımlılığın azaltılmasının amaçlandığını ifade etti.

Kuşçu, Heybeliada'nın dizaynının ve entegrasyonunun tamamemen Türk Deniz Kuvvetleri mensubu mühendislerce yapıldığını vurgulayarak, "Dünyada sayılı ülkelerin muktedir olduğu, yerlilik oranı yüzde 70 civarında olan çok önemli bir proje. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün göstermiş olduğu ilke ve inkılaplar doğrultusunda, gücünü aldığı vatan uğruna dünya denizlerinde şanlı bayrağımızı dalgalandırmaya devam edeceketir" diye konuştu.

Kuşçu, geminin ilk seyri 2 Kasım 2010'da Marmara Denizi'nde, adını aldığı Heybeliada'nın güneyinde başarıyla icra ettiğini aktararak, Türk Deniz Kuvvetleri Günü ve Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü 27 Eylül 2011'de de Deniz Kuvvetleri envanterine girdiğini hatırlattı. Heybeliada'nın hizmete girdiğinden bu yana her türlü fiili tatbikatlara iştirak ettiğini belirten Kuşçu, "Uluslararası görevlerde de bulundu. Hepsinde üstün başarılar elde etti" dedi.

Radarda tespiti zor

Deniz Yarbay Kuşçu, milli gemi Heybeliada'nın dizaynını gerçekleştiren mühendislerin, geminin radar kesit alanının minimum seviyede tuttuğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu özelliği tehdit teşkil edecek unsurların bizi çok daha geç ve yakın mesafeden tespit etmesini sağlamakta. Böylece taarruz önceliği bize geçmiş oluyor. Gemimiz diğer unsurlar tarafından radarda normal boyutlarından daha küçük eko vermekte. Radarda balıkçı gemisi gibi... Bunu da zaman zaman teyit etme şansımız oldu faaliyetlerde. Diğer unsurlar bizi oldukça geç fark etti. Bu da bizim için gurur kaynağı."

Heybeliada, DENİZKURDU-13'ün ardından projenin tanıtılması ve dünya denizlerinde sancak varlığı göstermek amacıyla, Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan 28 günlük göreve çıkacak.

heybeliada.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim