• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

‘Milletlerarası Sözleşmelerin Türk Deniz Ticaret Hukukuna Etkileri’ Paneli DEÜ’de yapıldı

‘Milletlerarası Sözleşmelerin Türk Deniz Ticaret Hukukuna Etkileri’ Paneli DEÜ’de yapıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi “Milletlerarası Sözleşmelerin Türk Deniz Ticaret Hukukuna etkileri” paneline ev sahipliği yaptı.

“Milletlerarası Sözleşmelerin Türk Deniz Ticaret Hukukuna etkileri” paneli Dokuz Eylül Üniversitesi  Denizcilik Fakültesi’nde yapıldı.  

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Ardından Açılış konuşmalarına geçildi. İlk Konuşmacı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci oldu. Deveci konuşmasına, önemli bir toplantı dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu’nda bulunduğu için panele katılamayan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit adına tüm davetlileri selamlayarak başladı.  Denizcilik Fakültesi’nin dört bölümü bulunduğunu, şu an eğitim verilmekte olan üç bölümünde ve önümüzdeki yıl öğrenci alınması planlanan Lojistik Yönetimi bölümünde deniz hukuku ve deniz ticaret hukuku ile ilgili derslere çok büyük önem verildiğini ve bu konuların ders olarak uzun yıllardır Fakültelerinde okutulduğunun bilgisini aktardı.

Daha sonra, ülkemizde deniz hukuku alanının gelişimini vurgulayan Deveci,  bu alanda Fakülteye geçmişte büyük katkıları olan Prof. Dr. Adil İzvere ve Av.Celal Saçakoğlu’nu minnet ile andı. Deveci aynı zamanda desteklerinden ötürü Prof. Dr. Melda SUR, Prof.Dr. Huriye Kubilay ve Av. Ahmet ÇalıkK’a da teşekkür etti. Denizciliğin bir hukuk güvenliği ortamında gelişebileceğinin farkında olduklarını aktaran DEVECİ, seçkin panelistlere zaman ayırdıkları için teşekkür etti. Deveci  ayrıca Deniz Nakliyecileri Derneği’ne etkinliğe sponsorluklarından dolayı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından söz alan, Deniz Nakliyecileri Derneği Genel Sekreteri Yiğit Özbütev yaptığı konuşmada panele destek vermiş olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Özbütev,  bu alanda hizmetler ve katkılar sunan Av. Celal Saçaklıoğlu’nu saygıyla andı. Denizciliğin dünya ticareti açısından önemini aktaran Özbütev, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Uluslararası Sözleşmelere uyum konusunda Türk denizciliğine büyük mesafeler katettirdiğini belirtti. Özbütev  son olarak Türk deniz ticaret hukukunun gelişim serüveninde emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. 

Ardından söz alan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Denizcilik sektörünün uluslararası niteliğine vurgu yaptıktan sonra deniz ticaretine dair birtakım ististikler paylaştı. Milletlerarası Sözleşmelerin deniz ticaretindeki önemi üzerine paylaşımlarda bulunan Öztürk K, deniz ticaret hukuk mekanizmasının yeknesaklık sorunu yaşadığını belirtti. Öztürk, Türkiye’nin ilgili Milletlerarası Sözleşmeleri benimseyip mili çıkarları doğrultusunda uygulaması gerektiğini belirterek, Türk denizciliğinin uluslararası alanda rekabet edebilir bir güçte ve potansiyelde olduğunun altını çizdi. Türk Deniz Ticaret Kanunu’nun daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlayacak olan bu panele emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Öztürk son olarak Av. Celal Saçaklıoğlu’nu rahmetle andıklarını belirtti. Törene katılamayıp mesaj gönderen, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Feramuz Aşkın ve Avukat Andaç Bilgen’in mesajları okunmasının ardından panelistlere ve panelin gerçekleştirilmesinde katkı sunanlara plaketleri sunuldu.Katılımcılara ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından, panel oturumuna geçildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melda Sur başkanlığında yürütülen oturumda, Sur ve diğer panelistlerin özgeçmişlerinin okunmasının ardından sunumlara geçildi. Öncelikle Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karan “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde Genel Değerlendirme” başlıklı bildirisini sundu. Karan bildirisinde, Türk Ticaret Kanunu’nun hazırlanması aşamasında yer aldığını belirterek değerlendirmelerini aktardı.  Panelde ikinci olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Algantürk Light  “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Çatmaya İlişkin Hükümlerinin 1910 tarihli Brüksel Konvansiyonu ile Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi” başlıklı bildirisini sundu. Light  sunumunda, Türk Ticaret Kanunu ile Brüksel Konvansiyonu’nda yer alan çatmaya ilişkin tanım ve  hükümleri karşılaştırmalı olarak değerlendirerek çıkarımlarda bulundu. Panelde Üçüncü olarak söz alan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Samim Ünan “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Fiili Taşıyanın Sorumluluğu’na İlişkin Hükümleri Hakkında Değerlendirme” başlıklı bildirisini sundu. Ünan  bildirisinde “Fiili Taşıyan” kavramının Türk Ticaret Kanunu’ndaki yerini ve önemini vurgularken diğer ülkelerin ticaret kanunlarıyla karşılaştırmalar yaptı. Pnelin birinci bölümüne dair soru ve cevapların tartışılmasıyla ilk bölüm sonlandırıldı.

Verilen aranın ardından, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu “Deniz Yoluyla Eşya Taşımalarına İlişkin Milletlerarası sözleşmelerin Türk Hukukuna Etkisi” başlıklı bildirisini sundu. Yazıcıoğlu bildirisinde Lahey ve Hamburg kurallarının taşıyanın sorumluluğu açısından değerlendirmesini yaparak, bu kuralların Türk hukukuna etkilerini analiz etti. Panelde son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nil Kula Değirmenci  “Türk Hukukunda Deniz Alacaklarına Karşı Sorumluluğun Sınırlanmasında Milletlerarası Sözleşmelerin Yeri” başlıklı bildirisini sundu. Değirmenci bildirisinde, deniz taşımacılığı hizmetinin ifasından doğan alacaklara karşı sorumluluğu düzenleyen milletlerarası sözleşme hükümlerinin analizine yer verdi. Panel soru ve cevapların ardından sonlandırıldı.

dsc_0409.jpgdsc_0418.jpgdsc_0424.jpgdsc_0430.jpgdsc_0448.jpgdsc_0465.jpgdsc_0487.jpgdsc_0548.jpgdsc_0355.jpgdsc_0357.jpgdsc_0364.jpgdsc_0371.jpgdsc_0381.jpgdsc_0383.jpgdsc_0389.jpgdsc_0393.jpgdsc_0397.jpgdsc_0401.jpgdsc_0403.jpgdsc_0406.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim