• BIST 10218.58
  • Altın 2445.837
  • Dolar 32.2104
  • Euro 34.6879
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 17 °C

MİLGEM'de kullanılan radarlarla ilgili haberimiz üzerine Askeri Savcılık soruşturma başlattı

MİLGEM'de kullanılan radarlarla ilgili haberimiz üzerine Askeri Savcılık soruşturma başlattı
Recep Canpolat imzasıyla Deniz Haber Ajansı'nda yayımlanan "Milli gemilerine monte edilen radarların tam performansla çalışmadığı ortaya çıktı" başlıklı haberle ilgili olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı.

Recep Canpolat imzasıyla 8 Mart 2017 tarihinde Deniz Haber Ajansı'nda yayımlanan "Milli gemilere monte edilen radarların tam performansla çalışmadığı ortaya çıktı" başlıklı haberle ilgili olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı.

Soruşturma ile ilgili Deniz Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat'ın tanıklığına başvuran Askeri Savcılık, MİLGEM Projesi dahilinde inşa edilen ADA Sınıfı TCG HEYBELIADA, TCG BUYUKADA ve bu sene TSK envanterine girmesi beklenen TCG BURGAZADA korvetlerinde kullanılan Aselsan'ın tedarik ettiği  Thales'in ürettiği 3D çok telli radarı SMART-S Mk2'lerde inceleme yapılmasına konusunda soruşturma başlattı.

Öte yandan Recep Canpolat imzasıyla 8 Mart 2017 tarihinde Deniz Haber Ajansı'nda yayımlanan "Milli gemilere monte edilen radarların tam performansla çalışmadığı ortaya çıktı" başlıklı haberle ilgili olarak, Mili Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan DENİZ HABER AJANSI GENEL YAYIN YÖNETMENİ'NE başlığıyla yapılan açıklama aynen şöyle;

"Deniz Haber Ajansı kaynak gösterilerek;

Deniz Haber Ajansı internet haber sitesinde 08 Mart 2017 tarihli, Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren uluslararası bir firmanın ürettiği 3D çok telli radarı SMART-S Mk-2’nin tam performansla çalışmadığı ortaya çıktı’’,

Yeniçağ Gazetesinin internet haber sitesinde 08 Mart 2017 tarihli, “Milli gemide radar skandalı’’,

Cumhuriyet Gazetesinin internet haber sitesinde 09 Mart 2017 tarihli, “Milli gemilerdeki radarlar da bozuk çıktı’’, 

Aydınlık Gazetesinin internet haber sitesinde 09 Mart 2017 tarihli, “Milli gemide kör radar’’,
başlıklı asılsız haberlere ilişkin cevabi metin aşağıda sunulmuştur.

08 Mart 2017 tarihinde “MİLGEM Projesi kapsamında üretilen korvetlerde yer alan 3D SMART-S Mk-2 radarının tam performansla çalışmadığı ve hedefleri göremediği” konusunda Deniz Haber Ajansı’nda ve bahse konu ajans kaynak gösterilerek Yeniçağ, Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinin internet sitelerinde yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

SMART-S üç boyutlu hava arama radarı; Fransa, Kanada, Danimarka ve Güney Kore’nin aralarında bulunduğu toplam 10 ülkenin Deniz Kuvvetleri unsurlarında bulunmaktadır. Türk Deniz Kuvvetlerinde halen fırkateyn ve milli gemi olarak inşa edilen ADA sınıfı korvetlerimiz dahil toplam 10 adet gemide 2011 yılından bu yana kullanılmaktadır. 

SMART-S radarının gerek platformlarımız için diğer aday radarlar arasından seçim aşamasında, gerekse muayene ve kabul aşamasında birçok kriter göz önüne alınarak detaylı inceleme ve titizlikle icra edilen testler sonucunda envantere alınması Deniz Kuvvetleri K.lığınca tedarik makamları ile koordineli olarak sağlanmıştır. 

Türk Deniz Kuvvetleri’nin SMART-S’li gemileri, başta Türkiye’nin çevre denizleri olmak üzere dünya denizlerinde başarılı görevler icra etmektedir. SMART-S radarı; 2012 yılından itibaren Güney Afrika dahil dünyanın çeşitli coğrafyalarında yüksek süratli dronların kullanıldığı karmaşık tatbikat senaryolarına istinaden yapılan top ve güdümlü mermi atışlarında, hedefleri yüksek performansla tespit ve takip ederek başarısını kanıtlamıştır. 

Dolayısıyla, SMART-S üç boyutlu arama radarları Türk Deniz Kuvvetleri platformlarında günümüze kadar icra edilen eğitimlerde ve gerçek görevlerde sistemden beklenen performansı sergilemiş, gemilerin ve görev gruplarının hava savunmasında önemli bir sensör olarak rol almıştır.

Hangi maksada hizmet ettiği anlaşılamayan söz konusu asılsız haber, büyük meşakkatle, bilimsel süreçler ışığında, en üst teknolojiyle gerçekleştirilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi harp gemisini dizayn ve inşası açısından önemli bir dönüm noktasını teşkil eden MİLGEM projesi nezdinde ülkemizin itibarını da zedeleyici niteliktedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin yapılacak müteakip haberlerde kamuoyunun yanlış bilgilendirmeye maruz kalmaması için, bilgilerin doğruluğunun yetkili askeri makamlardan teyit edilmesinin uygun bir hal tarzı olacağı değerlendirilmektedir.

Saygıyla sunulur. 

Milli Savunma Bakanlığı Basın Müşavirliği"

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim