• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Metin Kalkavan: TCG ANADOLU'yu 2021'de teslim edeceğiz

Metin Kalkavan: TCG ANADOLU'yu 2021'de teslim edeceğiz
Bloomberg HT’nin canlı yayınına katılan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk Savunma Sanayii’nde denizcilik alanında yapılan çalışmaları anlattı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan bugün Bloomberg HT’nin canlı yayınına konuk oldu. Kalkavan, Türk Savunma Sanayii’nde denizcilik alanında yapılan çalışmaları aktardı.

Geçtiğimiz haftalarda Katar’da gerçekleştirilen Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı (DIMDEX) hakkında konuşan Metin Kalkavan, fuara 38 farklı ülkenin katıldığını, Türkiye’nin fuarda ilgi odağı olduğunu belirtti. Birçok alanda anlaşmaların yapıldığını dile getiren Kalkavan, denizcilik alanında 3 anlaşma yapıldığını söyledi.

‘Katar ile başlayan sinerji başka ülkelere de yayılabilir’

Metin Kalkavan Türkiye’nin 33 şirket ile Katar Savunma Fuarı’na çıkarma yaptığını söyledi. Kalkavan; Anadolu Tersanesi (ADİK)’nin Katar Deniz Kuvvetleri için iki silahlı savaş eğitim gemisinin inşa edeceğini, ARES ve Yonca-Onuk Tersaneleri’nin ise Katar’da 17 bot inşa edeceğini ve Piri Reis Üniversitesi’nin Katar’la imzaladığı eğitim anlaşmasından söz ederek; ‘Katar DİMDEX Fuarı 2 senede bir yapılan bir fuar ve bu seneki çok büyük oldu. 38 ülkeden katılım vardı. Savunma Sanayi büyük bir alan ve artık ciddi olarak içinde olduğumuz bir sektör. Bu sebeple fuara 33 firmamızla katıldık. Bu rakam şu ana kadarki en büyük katılımdı. Rekor sayıda anlaşma yaptık. 800 milyon euronun üzerinde anlaşmalar oldu.' şeklinde konuştu.

Fuarda en büyük katılımı gösteren ikinci ülke olduğumuzu belirten Kalkavan, cumhurbaşkanı ve başbakanımızın bu tip projelere çok büyük destek verdiğini belirtti. Katar’da çok geniş bir yelpazeye yayıldık diyen Kalkavan, Türkiye’nin Savunma Sanayii alanında ilk defa uluslararası bir rol oynadığını vurguladı.

‘TCG ANADOLU’yu 2021’de teslim edeceğiz’

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın LPD (Havuzlu Çıkarma Gemisi) olarak ihaleye çıkardığı ve daha sonra LHD'ye (Havuzlu Helikopter Gemisi) dönüştürdüğü, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG ANADOLU hakkında bilgi veren Kalkavan; çok amaçlı amfibi hücum gemisinin 2021 yılında hizmete alınacağını ve dünyada bunu kullanan 10 ülke arasında olacağımızı aktardı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TCG ANADOLU’da bin 450 personelin çalışabileceğini fakat kurtarma sırasında 5 bin kişi alabildiğini, gemiye F-35’ler kalkıp inebileceğini ve gemide yer alacak tanklar ile bir harekatta çıkarma yapılabileceğini dile getirdi.

‘Türkiye, artık uçak gemisi yapıyor’ diyen Kalkavan sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Gemide tanklar yer alacak. Giderken kapağı açtığınızda içlerinden asker ve tank çıkıyor. Taşıyacağı çıkarma araçları ile gerekli yerlerde çıkarma operasyonlarına katılabilecek. Bunlar 230 metre ve fonksiyonel. ABD’de 10 tane var bunlardan. Tanlar, askerler bunlar denizin ortasında durarak çok kısa zamanda askeri indirip alabiliyor. Modern dünyanın uçak gemileri bunlar artık. İçlerinde devasa sistemler var. Seneye bu zamanlarda denize ilk inişini yapacak, 2020-2021 arasında teslim edeceğiz. Türkiye uçak gemisi yapıyor artık. Yüzde 70-80 oranında yerli yapım bu gemiler, yüzde 100 yerli üretim yapmak istiyoruz.'

‘Bizim için önemli olan kruvaziyer gemiler üretmek değil, onları ülkemize çekmek’ 

Kruvaziyer turizmi hakkında konuşan Metin Kalkavan, Türkiye’de kruvaziyer gemi yapma projelerinin finansman bulma zorluğundan dolayı yavaş ilerlediğini vurguladı. Kalkavan ayrıca kruvaziyer gemi pazarının tekelleşmiş durumda olduğunu da hatırlatarak; “Kruvaziyer gemiler büyük fonlar tarafından yapılıyor. Bizim halkımızda cruise alışkanlığı pek yok ama şimdi oyun başka yerde ve yüksek sermaye var. Bunların yapımında birkaç ülkenin dominasyonu var. İtalya, Finlandiya, Almanya, Fransa gibi. Çin bunlarla yarışamıyor çünkü kalite ve ince işçilik gerekiyor. Biz ülke olarak o gemileri üretmek değil, gemilerin ülkemize gelmesini istiyoruz. Güvenlikten dolayı bir süre gelmediler ama yavaş yavaş bu durum düzeliyor.” dedi.

‘Galataport gibi 3 proje daha olsa, kruvaziyer için merkez oluruz’

Metin Kalkavan konuşmasının sonunda Galataport Projesi’nden bahsetti. 1970’li yıllarda, Türkiye’nin kruvaziyer gemileri için merkez ülke olduğunu hatırlatan Kalkavan; ‘İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Bu sebeple en fazla cruise gemisi bu limanlarda olmalı. Galataport gibi projelerle Türkiye eskiden olduğu gibi kruvaziyer için merkez ülke olabilir. Kütür ve Turizm Bakanlığımız bu konu için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.’ şeklinde konuştu. 

Buse ÜRGİR / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim